Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Οφείλουμε να μαχόμαστε καθημερινά για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

«Οφείλουμε να μαχόμαστε καθημερινά για τ...

Του Παναγιώτη Καρασπήλιου

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία. Το 15% του πληθυσμού της γης αντιμετωπίζει κάποια αναπηρία ή μιλώντας με αριθμούς 1 δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, είναι μια ευκαιρία όχι για να θυμηθούμε τα άτομα με αναπηρίες, αλλά για να αναστοχαστούμε τι πράξαμε ως κοινωνία και ως κράτος, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία και ευρύτερα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς περιορισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς εμπόδια. Είναι μια καλή αφορμή να κάνουμε έναν προσωπικό απολογισμό ο καθένας μας για να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο συμπεριληπτικά σκεφτόμαστε, πράττουμε και διεκδικούμε.

Σίγουρα, τα πράγματα δεν είναι όπως τριάντα και περισσότερα χρόνια πριν. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ως προς τη βελτίωση των υποδομών, ως προς την παροχή ίσων ευκαιριών στα άτομα με κάποιας μορφής αναπηρία, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής, ως προς την άρση των προκαταλήψεων, των ρατσιστικών στερεοτύπων και των κοινωνικών αποκλεισμών και ως προς την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αναπηρία.

Ωστόσο, δυστυχώς, πολλές φορές τα άτομα με αναπηρία έρχονται αντιμέτωπα με την κοινωνική και κρατική «αναπηρία», που αυτές είναι το πρόβλημα. Η έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία από πλευράς της κοινωνίας και η διαχείριση της αναπηρίας από το κράτος όχι με ουσιαστικά μέτρα στήριξης και με συγκεκριμένες πολιτικές για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων τους, δυσχεραίνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Τα σημαντικά αυτά προβλήματα αποτυπώνονται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Όντας αναπληρωτής εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, βιώνω μαζί με τους συναδέλφους και τους μαθητές μας τις ελλείψεις, τα κενά και τα μεγάλα άλυτα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και έχουν ως αντίκτυπο την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδία με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες.

Ως εκπαιδευτικοί είναι αυτονόητο ότι στεκόμαστε δίπλα στο πλευρό των μαθητών μας, αγωνιζόμαστε μαζί τους και διεκδικούμε γι’ αυτούς την επίλυση των προβλημάτων στον χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης, ώστε να μην υφίστανται ανισότητες ως προς τις ευκαιρίες που τους παρέχονται στη γνώση και στη μόρφωση, αλλά και στην ομαλή ένταξή τους στην Εκπαίδευση είτε στις τάξεις του γενικού σχολείου είτε στα Ειδικά Σχολεία. Το κράτος οφείλει να στηρίζει έμπρακτα ακόμα περισσότερο τον χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης, της βελτίωσης των υποδομών στα σχολεία και της παροχής σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού που θα επιτρέπει την ευρεία χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καλυφθούν πλήρως τα κενά με εκπαιδευτικούς, ώστε να μην υπάρχει κανένα παιδί που θα μείνει χωρίς εκπαιδευτική κάλυψη.  Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και να υπάρξει πλήρης στελέχωση στην Παράλληλη Στήριξη, στα Τμήματα Ένταξης και στα Ειδικά Σχολεία, καθώς και πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε από την μικρή κοινότητα του σχολείου, να εφαρμόσουμε τη συμπερίληψη στην πράξη μέσω των διδακτικών μας μεθόδων και να μάθουμε στα παιδιά να σκέφτονται και να δρουν συμπεριληπτικά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι τα παιδιά είναι οι αυριανοί πολίτες που θα δημιουργήσουν κοινωνίες με ισότητα και αποδοχή.

            Σήμερα οφείλουμε να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε καθημερινά τον αγώνα μας δίπλα στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, δίπλα στους μαθητές με αναπηρία. Είναι χρέος όλων μας, οι κοινωνίες μας να γίνουν πιο συμπεριληπτικές, κοινωνίες με ισότητα και δικαιοσύνη, που να αγκαλιάζουν όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις, γιατί πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί!

 

Παναγιώτης Καρασπήλιος

Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Πρόεδρος Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας

Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις