Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζελένσκι: Περισσότεροι από 1.300 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου έχουν αφεθεί ελεύθεροι σε ανταλλαγές με τη Μόσχα

Ζελένσκι: Περισσότεροι από 1.300 Ουκρανο...

Τι τόνισε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου

Περισσότεροι από 1.300 Ουκρανοί κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι σε ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά από μια νέα τέτοια ανταλλαγή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους πάρουμε όλους πίσω. Μετά τη σημερινή ανταλλαγή, 1.319 ήρωες έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Telegram.

Σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, Αντριι Γιερμάκ, «50 υπερασπιστές της Ουκρανίας αφέθηκαν ελεύθεροι» σήμερα, συμπεριλαμβανομένων «υπερασπιστών της Μαριούπολης και του Αζοφστάλ», του χαλυβουργείου σε αυτήν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία που βομβαρδίστηκε ανελέητα την άνοιξη από τον ρωσικό στρατό πριν πέσει στα χέρια του.

Ο Γιερμάκ τόνισε ότι «κρατούμενοι που βρίσκονταν στην Ολενίβκα», μια φυλακή που ελέγχεται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι.


Η φυλακή αυτή είχε βομβαρδιστεί στα τέλη Ιουλίου, γεγονός που είχε προκαλέσει τον θάνατο πολλών Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου. Το Κίεβο και η Μόσχα είχαν απορρίψει ότι ευθύνονταν για τον βομβαρδισμό.

Ο Γιερμάκ συνόδευσε την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες που δείχνουν άνδρες με στρατιωτικές στολές, άλλους με πολιτικά ρούχα, ορισμένους να κρατούν σημαίες της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την ανταλλαγή, αναφέροντας ότι 50 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου που απελευθερώθηκαν από το Κίεβο βρίσκονταν στην Ουκρανία σε «απειλητική για τη ζωή τους αιχμαλωσία».

Ρωσία και Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο. Αλλά τα δύο στρατόπεδα έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το ένα το άλλο για κακομεταχείριση κρατουμένων.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου βασανίστηκαν «συστηματικά» από ρωσικές δυνάμεις και ότι μαρτυρίες ανέφεραν επίσης περιπτώσεις κακομεταχείρισης από την ουκρανική πλευρά.

Στις 20 Οκτωβρίου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κρατούσε «περισσότερους από 6.000 Ουκρανούς αιχμαλώτους», αριθμό που δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το Γαλλικό Πρακτορείο και το Κίεβο δεν σχολίασε.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις