Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κιβωτός του Κόσμου: Το ύποπτο "πόθεν έσχες" της πρεσβυτέρας

Κιβωτός του Κόσμου: Το ύποπτο "πόθε...

Πώς θα "ξεκλειδώσει" η κρυφή περιουσία

Ύστερα από την παραγγελία για έρευνα επί των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και συγγενών του, στο "στόχαστρο" μπαίνουν και οι δηλώσεις πόθεν έσχες που εκ της θέσεώς της υποχρεούτο να υποβάλλει ετησίως η Σταματία Γεωργαντή ως διαχειρίστρια της Κιβωτού του Κόσμου. Στόχος είναι να ερευνηθεί αν έχει δηλώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν προκύψει ότι αποτελούν ιδιοκτησία της.

Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή να διενεργηθεί εξονυχιστικός έλεγχος στις δηλώσεις "πόθεν έσχες" της πρεσβυτέρας παράλληλα με τον γενικευμένο οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιεί ήδη η Αρχή για τα οικονομικά πεπραγμένα της Κιβωτού.


Η εντολή του κ. Βουρλιώτη είναι να ελεγχθούν άμεσα οι δηλώσεις της υπόχρεης σε υποβολή "πόθεν έσχες", λόγω της θέσεως που κατείχε στον ΜΚΟ, πρεσβυτέρας, ώστε να να διαπιστωθεί αν σε αυτές περιλαμβάνονται όλα τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει η ίδια ή αν έχει αποκρύψει ακίνητα ή οποιαδήποτε άλλα υλικά και μη περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω του ελέγχου στα "πόθεν έσχες" της πρεσβυτέρας η Αρχή ουσιαστικά εισέρχεται και στα οικονομικά του ιερέα συζύγου της, καθώς η πρεσβυτέρα υποχρεούται από τον νόμο να δηλώνει, πλην των δικών της περιουσιακών στοιχείων και όσα κατέχουν ο σύζυγός της και πρώτου βαθμού συγγενικά της πρόσωπα.

Όλα τα στοιχεία από τις κατασχέσεις των φακέλων από τις δομές της ΜΚΟ σε Αθήνα και επαρχία βρίσκονται ήδη σε γνώση των εισαγγελικών Αρχών. Το σημαντικότερο σκέλος των ερευνών έχει να κάνει με την κίνηση του χρήματος, δηλαδή που και πώς κατέληγε και αν κατέληγε εκεί που αρχικά προοριζόταν ή για τον παράνομο πλουτισμό κάποιων στελεχών. Σε περίπτωση που προκύψουν ατασθαλίες, θα προκύπτει κακούργημα, βάσει των εξεταζόμενων ποσών.

Ενδεικτικά, οι Αρχές είχαν τη γνώση ότι στην τραπεζική θυρίδα που έσπευσε η σύζυγος του κορυφαίου στελέχους να αδειάσει, ενδεχομένως κρυβόταν ένα εκατομμύριο ευρώ και πλήθος από κοσμήματα και τιμαλφή ανυπολόγιστης αξίας. Μέρος των εφόδων και των κατ’ οίκον ερευνών αλλά και της άρσης του τραπεζικού απορρήτου αφορά στον εντοπισμό αυτών των ποσών που υπήρχαν στην θυρίδα.

Από την γνώση που έχουν οι Αρχές, μόνο σε 2-3 τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εντοπίστηκαν 300.000 ευρώ, ενώ αναμένονται απαντήσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες που είχαν ανοίξει λογαριασμούς. Στο διαμέρισμά τους στην δομή του Κολωνού, εντοπίστηκαν σε χρηματοκιβώτιο και κατασχέθηκαν άλλωστε, 350.000 ευρώ.

Παράλληλα "τρέχει" και η έρευνα της εισαγγελίας ανηλίκων για τις καταγγελίες περί σεξουαλικών, σωματικών κακοποιήσεων και της γενικότερης κακοποιητικής συμπεριφοράς των υπευθύνων και κορυφαίων στελεχών της οργάνωσης έναντι των παιδιών που φιλοξενούσαν.

Οι Αρχές προσπαθούν να πείσουν να καταθέσει έναν ακόμη ενήλικο αγόρι που εκτιμάται πως και εκείνο είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες από παιδιά που φιλοξενήθηκαν στις δομές είναι πολλές και τα στοιχεία συγκεντρώνονται γρήγορα από τις Αρχές. Εκτιμάται δε, πως ίσως και πριν τα Χριστούγεννα να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις