Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έσβησε στα 85 του χρόνια ο βραβευμένος με Όσκαρ, παραγωγός, Gray Frederickson

Έσβησε στα 85 του χρόνια ο βραβευμένος μ...

Είχε συνεργαστεί με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα στις ταινίες «Godfather» & «Apocalypse Now»

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στο Χόλιγουντ η είδηση πως έφυγε από τη ζωή ο Gray Frederickson, στα 85 του χρόνια, ο οποίος όπως διαβάσαμε στο deadline, ήταν από τους πλέον σεβάσμιους κινηματογραφικούς παραγωγούς και με πολλές ταινίες στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων ήταν εκτελεστικός παραγωγός στις ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόπολα, «The Godfather – Ο Νονός» και «Apocalypse Now». Δούλεψε εντατικά σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές από τη δεκαετία του 1960 έως και τα ‘80s, κι όπως έγινε γνωστό, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 μετά από καρκίνο του προστάτη, στην Oklahoma City όπου και διέμενε. Η σύζυγος του, Karen επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του.

Γεννημένος στις 21 Ιουλίου, 1937, στην Oklahoma, ο Frederickson πήγε στο Hollywood στις αρχές του ’60 και γρήγορα βρέθηκε να δουλεύει ως line producer. Το 1971 ήταν παραγωγός της κωμωδίας με τίτλο «Making It» σε σκηνοθεσία John Erman, μία ταινία του στούντιο της 20th Century Fox. Tην ίδια περίοδο μαζί με τον Al Ruddy ήταν παραγωγός του φιλμ «Little Fauss and Big Halsy» με πρωταγωνιστές τον Robert Redford, την Λορίν Χάτον και τον Michael J. Pollard σε σκηνοθεσία του Sidney J. Furie. Η ταινία με τον Robert Redford που είχε μόλις τότε εξελιχθεί σε μεγάλο αστέρα, είχε κάνει πρεμιέρα από το στούντιο της Paramount στις 21 Οκτωβρίου 1970 στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής.

Ο Gray Frederickson κατάφερε να γίνει στενός συνεργάτης και έμπιστος σύμβουλος του τιμημένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Francis Ford Coppola. Μάλιστα ο Frederickson ήταν executive producer – εκτελεστικός παραγωγός στα φιλμ «The Godfather» και «The Godfather Part II» (και τα δύο φιλμ κέρδισαν τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας της χρονιάς στις απονομές του 1973 και 1975 αντίστοιχα). Μάλιστα για τον «Νονό ν. 2» τιμήθηκε με Όσκαρ και ο Frederickson ως συμπαραγωγός ενώ με τον σπουδαίο Κόπολα συνεργάστηκε και στην άλλη πολύ σημαντική ταινία του, το «Αποκάλυψη τώρα» το 1979 με τον Μάρλον Μπράντο και τον Μάρτιν Σιν και πέρασε πολλούς μήνες μαζί με τον Coppola στα κοπιαστικά γυρίσματα στις Φιλιππίνες και σε άλλες τοποθεσίες της Ασίας. Όπως προσθέτει το deadline.com, η συνεργασία του με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα συνεχίστηκε και σε άλλα φιλμ όπως το «The Outsiders» (1983).

Ήταν ακόμα παραγωγός στο γουέστερν «South of Heaven, West of Hell» του Ντουάιτ Γιοακάμ (2000) με τον Billy Bob Thornton και την Μπρίτζετ Φόντα.

Ο Frederickson είχε 2 παιδιά.

Μετά την συνταξιοδότηση του & μένοντας στην Oklahoma συνέχισε να είναι ενεργός στην παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών ενώ δίδαξε και κινηματογράφο στο Oklahoma City Community College. Μάλιστα μπήκε και τιμητικά στο Oklahoma Hall of Fame, πέρυσι.

H βασική φωτ. από τα Όσκαρ με τον Gray Frederickson αριστερά, είναι από το www.405magazine.com

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture