Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πελετίδης: "Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, των προσδοκιών που έχουν από εμάς οι δημότες μας"

Πελετίδης: "Πρέπει να σταθούμε στο ...

Ομιλία Δημάρχου Πατρέων εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ επεσήμαναι: 

 Αγαπητοί Αντιπρόσωποι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ,

Ερχόμαστε σήμερα εδώ, έναν χρόνο μετά το περσινό συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο περιγράψαμε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι μας, αναλύσαμε σειρά αναγκαίων μέτρων που πρέπει να παρθούν, ώστε να μπορούν οι Δήμοι μας να λειτουργήσουν και να λύσουν τις ανάγκες των δημοτών μας.

Από πέρυσι τα πράγματα είναι χειρότερα για τους συνδημότες μας. Η ακρίβεια και οι φόροι «τσακίζουν» το λαό. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη. Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτιναχθεί, λόγω της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», των πανάκριβων ΑΠΕ, της απελευθέρωσης της ενέργειας, της επιπλέον αύξησης του ενεργειακού κόστους λόγω του κλιμακούμενου πολέμου ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, στο έδαφος της Ουκρανίας. Σ’ αυτό το περιβάλλον τα μονοπώλια, οι κάτοχοι του πλούτου, κάνουν «πάρτι» κερδών, ενώ όλα τα ζητήματα που αφορούν τους Δήμους μας επιδεινώθηκαν.

Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, τι διαφορετικό από πέρυσι μπορούμε να πούμε; Το σίγουρο είναι ότι δεν άλλαξε τίποτα στην κυβερνητική πολιτική, στα εμπόδια που μας βάζει. Μπορούμε τουλάχιστον να πούμε ότι εμείς απ΄ την πλευρά μας, που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών μας, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων;

Δυστυχώς, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ δεν μπορεί να το πει. Είναι πολύ καλή στην περιγραφή, αλλά μέχρι εκεί. Συνειδητά, ενώ γνωρίζει την αιτία των προβλημάτων, από πού προέρχονται τα εμπόδια που συναντάμε, αρνείται να παρέμβει, να αποκαλύψει την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης. Το ίδιο φυσικά γινόταν και με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Καλό είναι να αποκαλείσαι αυτοδιοικητικός, αλλά πρέπει και να το αποδεικνύεις. Πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις. Και η πλειοψηφία, διαλέγει να είναι με την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική που κάνει τη ζωή του λαού δύσκολη, που βάζει εμπόδια στη λειτουργία των Δήμων μας. Υιοθετεί το ρόλο του «αμορτισέρ», για να μην υποστεί τους «κραδασμούς» της λαϊκής δυσαρέσκειας η κεντρική διοίκηση, η Κυβέρνηση, το σύστημα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσουν οι Δήμοι μας, χρειάζονται τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων.

Εάν εφαρμοζόταν ο Νόμος του «Καλλικράτη» για τα οικονομικά, για το 2023 οι Δήμοι θα μοιράζονταν 6 δις ευρώ, ενώ τώρα δίνονται 1,7 δις. Δηλαδή, θα λείπουν από τα ταμεία των Δήμων 4,3 δις, χρήματα που θα βοηθούσαν να αλλάξουν οι Δήμοι μας.

Γιατί όμως υποχρηματοδοτούμαστε, που πηγαίνουν αυτοί οι οικονομικοί πόροι; Όλοι γνωρίζουμε ότι πάνε στα «σεντούκια» των λίγων, για να κάνουν επενδύσεις, να φέρουν την ανάπτυξη, όχι βέβαια με τα δικά τους χρήματα, αλλά με τα χρήματα του λαού μας.

Γιατί να γίνει αυτό αποδεκτό σήμερα από το συνέδριό μας, τη στιγμή που θα μπορούσε να βάλει τη σφραγίδα του, να πει ως εδώ και μη παρέκει! Δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας για τα κέρδη των λίγων. Πρέπει να βάλουμε τέλος στην πολιτική που θέλει, να στηρίζονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων, στα ίδια έσοδα, που στην ουσία, που δεν είναι τίποτα άλλο από δεύτερη και τρίτη φορολόγηση των δημοτών μας. Αυτό είναι ένα δίκαιο αίτημα, που θα το στηρίξουν όλοι οι συμπολίτες μας και θα βρεθούν στο πλάι μας.

Γιατί να πρέπει να παρακαλάμε για προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, για να καταφέρουμε να οργανώσουμε τις Υπηρεσίες μας; Δεν είναι αυτονόητο ότι μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε τις πόλεις και τα χωριά μας και αν ναι, γιατί δεν γίνεται αποδεκτό;

Όλες οι Κυβερνήσεις, θέλουν οι Δήμοι να γίνουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και τις ανάγκες των πόλεών μας να τις λυμαίνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Να διαχειρίζονται τις βασικές ανάγκες των κατοίκων μας και να χρυσοπληρώνονται.

Η τοπική και περιφερειακή διοίκηση έχει επιλεγεί και για την υλοποίηση μεγάλου μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συγκεκριμένη ιεράρχηση έργων και δράσεων, με κριτήρια που βάζουν εμπόδια στην επιθυμία μας να ικανοποιήσουμε λαϊκές ανάγκες.

Συνάδελφοι,

Εάν πραγματικά θέλουμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να διαλέξουμε άλλο δρόμο ανάπτυξης, άλλο δρόμο εξουσίας.

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, βλέπουμε ότι αυτό που εφαρμόζεται, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, των Δήμων μας. Ποιος από σας δεν κουράστηκε να απαριθμεί για χρόνια τα ίδια ανεπίλυτα προβλήματα της υλοποίησης των σχεδίων πόλεως, της ανυπαρξίας σύγχρονων υποδομών, της κατασκευής σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, αθλητικών εγκαταστάσεων, δρόμων, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών, της πολιτικής προστασίας, της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων, των αδέσποτων ζώων, της ναυαγοσωστικής κάλυψης, της στήριξης της κοινωνικής, πολιτιστικής δραστηριότητας, των ατόμων με αναπηρία, των παιδιών που βρίσκονται σε εξάρτηση.

Ήρθε η ώρα να μπούμε μπροστά. Να οργανώσουμε τις πόλεις μας μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια, σε συμπόρευση με το εργατικό – λαϊκό κίνημα, να έχουμε φιλολαϊκές κατακτήσεις, να αποτρέψουμε τις αντιλαϊκές επιλογές της Κυβέρνησης.

Δεν πρέπει ένα ακόμα συνέδριο της ΚΕΔΕ, να καταλήξει σε περιγραφή και ευχές για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των Δήμων μας.

Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, των προσδοκιών που έχουν από μας οι δημότες μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί μας, να παλέψουμε από κοινού για:

Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα παρακρατηθέντα από την Κυβέρνηση και το κράτος, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του λαού και των εργαζομένων των Δήμων, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, των σχολείων μας, των κοινωνικών δομών, των χώρων αθλητισμού και πολιτισμού.
Την κατάργηση του Νόμου που θεσπίστηκε και διατηρήθηκε από όλες τις Κυβερνήσεις, που απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Άμεση έναρξη διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ.
Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.
Να καταργηθεί το τέλος ταφής απορριμμάτων.
Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.
Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία σκέψη για διακοπές ρεύματος στα σχολεία μας, στον οδοφωτισμό και αλλού. 
Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα. Στήριξη των Δήμων, ώστε να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και να μην κόβονται έργα και υπηρεσίες.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε. Συνεχώς ακούμε ότι οι Δήμοι είναι η βαθμίδα του κράτους που βρίσκεται πιο κοντά στο λαό και ακούει τα προβλήματά του. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουμε, αλλά να είμαστε ένα μαζί του, να αγωνιστούμε μαζί του για άμεσα μέτρα βελτίωσης της ζωής του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις