Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η πιο ηλικιωμένη μαθήτρια Δημοτικού στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 99 ετών

Φωτογραφία: YouTube

Φωτογραφία: YouTube

Στην Κένυα

Στα 99 της χρόνια έφυγε από τη ζωή στην Κένυα η πιο ηλικιωμένη μαθήτρια Δημοτικού στον πλανήτη. Η Πρίσιλα Σιτιένι αποφάσισε να πάει για πρώτη φορά σχολείο σε ηλικία 94 ετών.

Η πιο ηλικιωμένη μαθήτρια δημοτικού σχολείου, η Πρίσιλα Σιτιένι από την Κένυα πέθανε στο σπίτι της έπειτα από «θωρακική επιπλοκή». Ήταν 99 ετών, αλλά, με καρδιά παιδιού όπως φαίνεται από την απόφασή της να καθίσει στα θρανία στα 94.

Ο εγγονός της Πρίσιλα Σιτιένι, ο Σάμι Τσεψίρορ, δήλωσε στην εφημερίδα «The Standard», πως η «Γκόγκο» Πρίσιλα, όπως ήταν το χαϊδευτικό της, πέθανε στο σπίτι της την Τετάρτη (16.11.2022).

«Η Γκόγκο ήταν σε καλή υγεία και παρακολουθούσε τα μαθήματά της μέχρι και τρεις ημέρες πριν από τον θάνατό της, όταν παρουσίασε πόνους στο στήθος, που την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το σχολείο», είπε στην εφημερίδα. «Μας έκανε πολύ περήφανους», συνέχισε.

 Η Πρίσιλα Σιτιένι ήταν 94 ετών όταν κατάφερε να πείσει τον διευθυντή του σχολείου του χωριού της στην κοιλάδα Ριφτ στην Κένυα, να τη δεχθεί στο σχολείο του, σύμφωνα με την Unesco, που εξήρε «τον ρόλο της ως πρότυπο για την κοινότητά της και πέρα από αυτήν».

Σε μια συνέντευξη με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι, η Πρίσιλα Σιτιένι είχε πει πως σκοπός της ήταν να παρακινήσει τις νεαρές Κενυάτισσες μαμάδες να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τη γέννηση των παιδιών τους, αντί να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

«Ήθελα να δείξω ένα παράδειγμα όχι μόνο (σ.σ. για τις Κενυάτισσες), αλλά και για άλλα κορίτσια σε όλο τον κόσμο που δεν πάνε σχολείο», είχε πει, για να συνεχίσει: «Χωρίς εκπαίδευση, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εσάς και ένα κοτόπουλο…».

Η διαδρομή της αποτυπώθηκε σε ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Gogo», που την οδήγησε να πάρει ένα αεροπλάνο για πρώτη φορά πέρυσι για να πάει στη Γαλλία και να συναντήσει την Πρώτη Κυρία της χώρας, την Μπριζίτ Μακρόν.

Ο συν-σεναριογράφος της ταινίας, ο Πατρίκ Πεσί, απέτισε φόρο τιμής στην «Γκόγκο» με ένα tweet:

«Στην Κένυα, συγκλονισμένη που οι εγγονές της δεν πηγαίνουν σχολείο, εγγράφεται σε σχολείο. Ως παράδειγμα. Το μήνυμά της για την εκπαίδευση των κοριτσιών παραμένει».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις