Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ρωσικοί πύραυλοι στην Πολωνία: Έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, συναγερμός στο Πεντάγωνο

Ρωσικοί πύραυλοι στην Πολωνία: Έκτακτη Σ...

Οι πύραυλοι ήταν Ρωσικοί υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Παγκόσμιο συναγερμό έχουν προκαλέσει οι αναφορές για την πτώση δύο πυραύλων που αποδίδονται στη Ρωσία, σε περιοχή της Πολωνίας το βράδυ της Τρίτης και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας βάσει του άρθρου 4 της συμμαχίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Reuters δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Σύμφωνα με το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της συμμαχίας, τα μέλη μπορούν να εγείρουν οποιοδήποτε θέμα ανησυχίας, ειδικά που σχετίζεται με την ασφάλεια μιας χώρας-μέλους.

Μακρόν: Το θέμα θα συζητηθεί και στους G-20
Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε απόψε το Ελιζέ. Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην αυριανή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Μέσα σε λίγα λεπτά μετά τις πρώτες αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα χωριό πάνω από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία -ένα κράτος που αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ - πυροδότησε ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ η ανησυχία άρχισε να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την εξέλιξη αυτής της κατάστασης .

Ενδεικτικό είναι ότι οι αρχές της Πολωνίας έκαναν λόγο για «κατάσταση κρίσης», την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε την έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας, Ματέους Μοραβιέσκι με τον τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και μέλη της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Αμυντικών Υποθέσεων.

 

Η Πολωνία «αυξάνει την ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων»
Η πολωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι υπήρξε έκρηξη που σκότωσε δύο πολίτες, προσθέτοντας ότι «αυξάνει την ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων». Πάντως, δεν επιβεβαίωσε την αιτία των εκρήξεων.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικοινώνησε τηλεφωνικά απόψε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της πολωνικής προεδρίας. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντούντα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στο χωριό Przewodow κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την οποία πολωνικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν σε ρωσικούς πυραύλους.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα «εξετάζει εάν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή στο περιστατικό στην Πολωνία
Παρόλο που η προέλευση των πυραύλων δεν έχει ακόμη επαληθευθεί, πληροφορίες από υψηλόβαθμό Αμερικανό αξιωματούχο αναφέρουν ότι οι πύραυλοι που έπεσαν σε «ξηραντήριο σιτηρών» στο χωριό Πρεβόμντοφ 10 μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία, ήταν ρωσικοί.

 

 

Στην πρώτη της αντίδραση της μέσω του υπουργείου Άμυνάς της, η Ρωσία αποκάλεσε τις αναφορές αυτές προβοκάτσια και είπε ότι δεν πραγματοποίησε επιθέσεις σε στόχους κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

 

«Οι δηλώσεις πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για την υποτιθέμενη πτώση “ρωσικών” πυραύλων στην περιοχή του Przewoduv είναι μια σκόπιμη προβοκάτσια για να κλιμακωθεί η κατάσταση. Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες. Τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από το σημείο στο χωριό Przewoduv δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ιδιαίτερα ανησυχητικές οι αναφορές από την Πολωνία -Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά το συμβάν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βεντάντ Πατέλ, υπογράμμισε πως οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «απίστευτα ανησυχητικές», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για να καθορίσει αφενός τι συνέβη και αφετέρου τα κατάλληλα επόμενα βήματα.

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητά με διάφορους εταίρους για τις αναφορές και συνεργάζεται με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, πάντως, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το πως θα δράσουμε. Πρέπει πρώτα όμως να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση (ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους). Προς το παρόν δεν έχουμε επιβεβαίωση και κοιτάζουμε τις αναφορές που έχουμε στα χέρια μας. Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ.

ΝΑΤΟ: Εξετάζουμε τις αναφορές και συνεργαζόμαστε στενά με την Πολωνία
Το ΝΑΤΟ, πάντως, δεν προέβη άμεσα σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, με την μοναδική αναφορά από τη βορειοατλαντική συμμαχία να προέρχεται από έναν αξιωματούχο, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, απάντησε: «Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία».

Αργότερα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Πολωνίας για την έκρηξη. «Μίλησα με τον Πρόεδρο Ντούντα για την έκρηξη στην Πολωνία. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια της ζωής. Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα».

Τι προβλέπουν τα άρθρα 4 και 5 του ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, αρκετοί αναλυτές κλήθηκαν να προτείνουν πώς είναι πιθανό να απαντήσει το ΝΑΤΟ σε πυραυλική επίθεση στην Πολωνία εν μέσω φόβων για μεγάλη κλιμάκωση. Θεωρείται ευρέως αποδεκτό ότι η απόφαση θα αφορά στην επίκληση είτε του άρθρου 4 είτε του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο 4 σημαίνει ότι τα μέρη θα διαβουλεύονται μαζί εάν αποφασιστεί ότι απειλείται η εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους. Αντίστοιχα, το άρθρο 5 ορίζει ότι εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, κάθε άλλο μέλος της συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τις ενέργειες που κρίνει αναγκαίες για να βοηθήσει τον σύμμαχο επιτέθηκε.

ΥΠΕΞ: «Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία»
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την Πολωνία, μετά τις αναφορές για ρωσικές επιθέσεις σε έδαφός της, ανέφερε:

«Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της.

Θερμά συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και τον λαό.

Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις