Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε στο Olympia Forum III: «Όλα ξεκινούν από αυτόν εδώ τον τόπο»

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε στο Olympia ...

Η Γη της Ολυμπίας θα γίνει για τη δική μας Περιφερειακή Αρχή, προμετωπίδα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσαμε για να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια, είπε

Το Olympia Forum III, το οποίο διοργανώνεται από την εφημερίδα Πατρίς και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και, ξεκίνησε στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, συνεχίζεται 21 και 22/10/2022 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε με ομιλία του και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως η Ολυμπιακή Γη, ονομασία με την οποία η Δυτική Ελλάδα συστήνεται σε όλο τον κόσμο, αποτελεί την προμετωπίδα για την εξωστρέφεια της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναλυτικά είπε τα εξής:

«Πρώτα – πρώτα, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Olympia Forum, το οποίο έχει καταστεί ήδη ένας πολύ σημαντικός θεσμός, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για το σύνολο της χώρας.

Και είναι μεγάλη χαρά, να συναντιόμαστε κάθε χρόνο στην Ολυμπιακή Γη, ένα από τα λίκνα του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας, καταθέτοντας απόψεις για το κοινό μας παρόν και μέλλον.

Ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια, το έχω πει πολλές φορές: Για εμάς, όλα ξεκινούν από εδώ, από αυτόν εδώ τον τόπο.

Η Ηλεία, για πολλά χρόνια, έζησε κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Όπως και το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας. Όμως, αποτελεί μέγα παράδοξο, ένας τόπος που διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας να έχει στερηθεί τόσα πολλά για τόσα πολλά χρόνια.

Από την αρχή λοιπόν, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είπαμε ότι η Γη της Ολυμπίας θα γίνει για τη δική μας Περιφερειακή Αρχή, προμετωπίδα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσαμε για να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια.

Τρία χρόνια μετά λοιπόν, νομίζω πως είναι αντιληπτό σε όλους ότι εμείς δεν είπαμε λόγια. Κάναμε πράξεις.

Η Ολυμπιακή Γη - Olympian Land αποτελεί πλέον την ονομασία με την οποία η Δυτική Ελλάδα συστήνεται σε όλο τον κόσμο.

Αποτελεί την προμετωπίδα της νέας εξωστρέφειας του τόπου μας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Η Ηλεία όμως δεν είναι μόνο ιστορία και πολιτισμός.

Δεν είναι μόνο μία περιοχή που δικαιούται και μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια επισκεψιμότητας και τουριστικής ανάπτυξης.

Είναι και ένας εύφορος τόπος με ισχυρή πρωτογενή παραγωγή.

Και αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη δύναμη αυτού του τόπου που επίσης πρέπει να αναδειχθεί.

Γι’ αυτό και από την πλευρά μας, και σε αυτόν τον τομέα, έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, με πολλά και σημαντικά αποτελέσματα.

Επιταχύναμε πάρα πολύ τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και πετύχαμε η Περιφέρειά μας να είναι μεταξύ των πρώτων Ελληνικών Περιφερειών σε δράσεις και αξιοποίηση πόρων. Και αυτό έχει επιφέρει, συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ενδεικτικά και μόνο σας αναφέρω ότι ειδικά στην Ηλεία, έχουν διατεθεί 4,7 εκ. ευρώ σε 143 δικαιούχους για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, πάνω από 7 εκ. ευρώ σε 274 νέους γεωργούς της πρόσκλησης του 2022, ενώ ολοκληρώνουμε και την σχετική πρόσκληση του 2016, έχοντας ήδη καταβάλλει κάπου 10 εκ. ευρώ σε περίπου 600 δικαιούχους.

Επίσης όμως, έχουμε ήδη ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων. Και αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω της συμμετοχής μας, σε συνεργασία και με το Επιμελητήριο Ηλείας, σε όλες τις σημαντικές εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, όπως η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ή η SIALPARIS, αλλά και για πρώτη φορά, μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας σε προγράμματα προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων, χρηματοδοτούμενα απευθείας από την Ε.Ε.

Έτσι, καταφέραμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα προώθησης οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας και έτσι, θα υλοποιήσουμε και τα επόμενα δύο προγράμματα που έρχονται και αφορούν την προώθηση της φράουλας και της ελιάς.

Επιπλέον, θα ήθελα να σας ενημερώσω για άλλη μία πρωτοβουλία μας που νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία. Ήδη, έχουμε καταθέσει φακέλους για την αναγνώριση της φράουλας, του ελαιόλαδου, της πατάτας και του καρπουζιού Ηλείας ως προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Και επιπλέον, υπό διερεύνηση είναι το Παστό Χοιρινό και το Καλυβιώτικο κρεμμύδι.

Γιατί η ανάδειξη του αγροδιατροφικού μας πλούτου πρέπει να πάψει να αποτελεί πλέον ένα σύνθημα αλλά να γίνει πράξη!

Αν σε αυτά που ήδη ανέφερα, προσθέσω το τριετές πρόγραμμα δακοκτονίας, τη στήριξη των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρει το Εδαφολογικό Εργαστήριο της Αμαλιάδας, αλλά και το επίσης πολύ σημαντικό πρόγραμμα Αγροτικής Οδοποιίας που χρηματοδοτούμε με ένα ποσό της τάξης των 10 εκ. ευρώ περίπου, γίνεται σαφές ότι η Ηλεία της ιστορίας και του τουρισμού, είναι ταυτόχρονα για εμάς και μία γη που έρχεται να κερδίσει τη θέση που της αξίζει στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Πέρυσι, από αυτό εδώ το βήμα, έκανα και μία εκτενή αναφορά στα τεχνικά έργα, όπως και στις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που υλοποιούμε στην Ηλεία.

Χωρίς να γίνω κουραστικός, θα ήθελα να  αναφέρω κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 που αναλάβαμε καθήκοντα μέχρι σήμερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 63 ΝΕΑ έργα, συνολικού προϋπολογισμού 142,63 εκ. ευρώ! Και σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται έργα που αφορούν οριζόντια και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και αφορούν, φυσικά και την Ηλεία, όπως για παράδειγμα η δράση αστικής αναζωογόνησης, προκειμένου να επιτύχουμε την αναμόρφωση και την αναβάθμιση πολλών οικισμών, με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκ. ευρώ.

Επίσης, ειδικά για την επιχειρηματικότητα, υλοποιούνται σήμερα στην Ηλεία πάνω από 350 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό περίπου 20 εκ. ευρώ που ενισχύονται από τα προγράμματά μας, ενώ και πάλι αφήνω εκτός τις επιχειρήσεις που στηρίξαμε εν μέσω πανδημίας με δύο προγράμματα μη επιστρεπτέων επιδοτήσεων και με το συνολικό ποσό των 50 εκ. ευρώ.

Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, κυρίες και κύριοι, μας δείχνουν ότι στην Ηλεία συντελείται αυτή τη στιγμή μία «μικρή επανάσταση», επιτρέψτε μου να τη χαρακτηρίσω.

Μία παραγωγική «επανάσταση» που ήδη φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.

Ενώ παράλληλα, κλείνουν εκκρεμότητες χρόνων και ολοκληρώνονται έργα και δράσεις που ήσαν απολύτως αναγκαία, αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Και τώρα πια, μπορούμε να κάνουμε το αμέσως επόμενο βήμα.

Να αρχίσουμε να δουλεύουμε για την Ηλεία της ακμής και της ανάπτυξης!

Και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.

Έχουμε μπροστά μας το νέο ΕΣΠΑ.

Το νέο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα που δομήθηκε όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας, σε συνεργασία με το σύνολο των τοπικών φορέων και το οποίο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Την εβδομάδα που μας έρχεται, διοργανώνουμε την πρώτη Επιτροπή Παρακολούθησης, ίσως την πρώτη σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αρχίσουμε να τρέχουμε τα πρώτα προγράμματα της νέας περιόδου χωρίς να υπάρξει το παραμικρό χρηματοδοτικό κενό.

Και επίσης, σπεύδουμε και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσους περισσότερους πόρους μπορούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και κάθε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Θα έλεγα ότι ανοίγουμε τον βηματισμό μας και επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο.

Είμαστε ικανοποιημένοι από όσα πετύχαμε σε τρία μόλις χρόνια, αλλά ξέρουμε ότι πάντοτε, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Και επιτρέψτε μου να πω ότι για τον τόπο μας δεν επιδιώκουμε απλώς το καλό ή το καλύτερο. Επιδιώκουμε το κάλλιστο!  Γιατί αυτό του αξίζει…

Ξέρουμε όμως και κάτι άλλο: Ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες δεν τελειώνουν ποτέ.

Ότι ο δρόμος προς την κορυφή είναι πάντα ανηφορικός και όσο ανεβαίνεις, τόσο πιο ανηφορικός γίνεται. Πόσο μάλλον σε εποχές πολλαπλών κρίσεων όπως αυτή που ζούμε.

Δεν μπορεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε να δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης.

Μπορεί όμως να σταθεί στο πλευρό των Δήμων, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και να παλέψει μαζί τους, στην πρώτη γραμμή. Και να παλέψει, όχι απλά για να αντέξουμε, αλλά για να προοδεύσουμε, σε πείσμα των καιρών.

Το πετύχαμε μέσα στην πιο επείγουσα και τρομακτική φάση της πανδημίας. Μπορούμε να το πετύχουμε και τώρα.

Αρκεί, όπως πολλές φορές έχω πει, να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τη δουλειά και κυρίως, να τη συνεχίσουμε με την ίδια ενότητα και το ίδιο πείσμα για το μέλλον που δικαιούμαστε, εμείς και τα παιδιά μας.

Βήμα – βήμα, όλο και πιο ψηλά.

Με σχέδιο και… νοικοκυριό.

Να τελειώνουμε ότι ξεκινάμε και μετά να αρχίζουμε το επόμενο.

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, ούτε «σωτήρες» που θα μας σώσουν.

Εμείς, μόνοι μας, με τη δική μας προσπάθεια και θα σωθούμε, αλλά και θα φτάσουμε εκεί που πραγματικά αξίζουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις