Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

«Ήταν ένα μικρό καράβι…» - Ένα τραγούδι, ένας πίνακας και μια πραγματική ιστορία στο Πολύεδρο

«Ήταν ένα μικρό καράβι…» - Ένα τραγούδι,...

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 9 το βράδυ

Ένα πεντάλεπτο βίντεο της Χριστίνας Τσιμαχίδου θα προβληθεί στο Πολύεδρο την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 9 το βράδυ, αφορμή για να γνωρίσουμε την ιστορία πίσω από το χιλιοτραγουδισμένο παιδικό τραγουδάκι, «ήταν ένα μικρό καράβι». Ένα από τα πιο γνωστά παιδικά τραγούδια, που εδώ και δεκάδες χρόνια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Δεν υπάρχει κανείς σχεδόν που να μη το έχει τραγουδήσει

Πόσοι, όμως, άραγε από εμάς ή τους γονείς μας ή τις γιαγιάδες μας γνώριζαν ή γνωρίζουν την πραγματική ιστορία αυτού του εύθυμου, παιδικού τραγουδιού, που τα λόγια του κρύβουν μια σκληρή ανθρώπινη τραγωδία.


Το αυθεντικό, είναι ένα ναυτικό παραδοσιακό γαλλικό τραγούδι, με τον ίδιο τίτλο και βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία.

Το καράβι στο οποίο αναφέρεται είναι η γαλλική φρεγάτα Μέδουσα, που ξεκίνησε το ταξίδι της μαζί με άλλα τρία γαλλικά πλοία, τον Ιούνιο του 1816, από τη Γαλλία με προορισμό τη Σενεγάλη και τραγική δυστυχώς συνέχεια. Ένα ναυάγιο που προκάλεσε στην εποχή του μέγα πολιτικό και καλλιτεχνικό σκάνδαλο. Μια σχεδία που αποτυπώνει ολόκληρη την κοινωνία, τον ανθρώπινο πόνο, την υπαρξιακή αγωνία, τη διαρκή  πάλη ενάντια στις αντιξοότητες. Ένα γεγονός με σημαντική θέση στη συλλογική μνήμη, να μας θυμίζει πόσο εύκολα μπορεί να βουλιάξει ο ανθρωπισμός, καθώς βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Ο Γάλλος ζωγράφος Τεοντό Ζερικώ εμπνεύστηκε από την τραγωδία της εποχής του. Μελέτησε σε βάθος την περίπτωση του ναυαγίου, επισκέφτηκε κάποιους από τους επιζώντες και μετά από 8 μήνες απομόνωσης ολοκλήρωσε τη «Σχεδία της Μέδουσας», έναν αριστουργηματικό πίνακα, μεγάλων διαστάσεων. Ένα έργο υψηλής τέχνης και ταυτόχρονα πολιτικής καταγγελίας. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture