Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός στον Κορινθιακό: Πότε θα ξέρουμε αν ήταν ο κύριος - Γιατί έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική

Σεισμός στον Κορινθιακό:  Πότε θα ξέρουμ...

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Αισθητός και στην Πάτρα και την Αχαΐα έγινε ο σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε  περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα Σύμφωνα με αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε περίπου 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περί τα 13 χιλιόμετρα.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στoν Κορινθιακό - «Δεν είμαστε σίγουροι ότι ήταν ο κύριος» λέει ο Άκης Τσελέντης

Άκης Τσελέντης: «Είναι σε μια συστοιχία ρηγμάτων που έδωσαν το μεγάλο σεισμό του 6,5 στο Αίγιο»

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιτέας.

Μέχρι στιγμής οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν με σιγουριά για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

 O σεισμολόγος, Διευθυντής του Γεωδυναμικού, Άκης Τσελέντης σε αναρτησή του το πρωί της Κυριακής στο facebook εκτιμά ότι "η μετασεισμική ακολουθία ΔΕΝ μας έχει δώσει ακόμα τον απαιτούμενο αριθμό και μεγέθη μετασεισμών για να πούμε με σιγουριά ότι ήταν ο κύριος σεισμός" και συνιστά προσοχή, ενώ αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού αργά χθες το βράδυ είχε αναφέρει πως "Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα".

Μάλιστα εξήγησε γιατί εγινε ιδιαίτεα αισθητός ο σεισμός στη Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα.

 

"Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος ήταν 13Χμ.
Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.
Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.
Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους.
Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε.
Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει.
Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς.
Μπορείτε να παρακολουθείτε ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ την εξέλιξη του φαινομένου στην σελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου https://www.gein.noa.gr" έγραψε

Ο Ευθύμιος Λέκκας επίσης  πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Γεωλογίας διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση αύτη την στιγμή εάν ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς θα πρέπει να δούμε την μετασεισμική ακολουθία και την εξέλιξη του φαινομένου.  "Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Εγώ νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός αλλά κρατάμε επιφυλάξεις, δεδομένου ότι αν δεν περάσουν δύο 24ωρα τουλάχιστον δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις ώστε να μας επιτρέπουν να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός" επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν ξέρουμε ακόμα αν ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά να μην ανησυχούμε- ΒΙΝΤΕΟ

 

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του: «Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις