Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

BILD: Τα τρία «μέτωπα» που θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

BILD: Τα τρία «μέτωπα» που θα χτυπήσει τ...

Ο Πούτιν ξεπέρασε ήδη τις «κόκκινες γραμμές»

Οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία προκάλεσε την αντίδραση ολόκληρου του πλανήτη, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που προειδοποίησαν ότι η απάντηση της Δύσης θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, εφόσον υπάρξει τόσο σοβαρή και δραματική κλιμάκωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν είπε για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις απειλές του για τα πυρηνικά όπλα, ότι «δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα χωρίς να καταλήξουμε σε Αρμαγεδδώνα», θυμίζοντας και την κατάσταση με την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962.

Παράλληλα, η Ρωσία υποχωρεί ολοένα και περισσότερο στο μέτωπο του πολέμου καθώς οι ήττες από την Ουκρανία διαδέχονται η μία την άλλη. Είναι αυτές οι εξελίξεις ικανές να αναγκάσουν τον Πούτιν να απαντήσει με πυρηνικά;

Ειδικοί εκτιμούν πως όχι, η χρήση πυρηνικών δεν εξαρτάται από το αν η Ρωσία δεν σημειώσει και άλλη πρόοδο στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. 

Σε αυτό το ζήτημα αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική BILD, αναλύοντας τα σκληρά αντίποινα του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που ο Πούτιν «πατήσει το κουμπί» των πυρηνικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού μέσου, η Ρωσία έχει ήδη ενημερωθεί ότι θα πρέπει να περιμένει μια σκληρή αντίδραση της Δύσης, αν προχωρήσει σε αυτό το ακραίο σενάριο.

 Ειδικότερα, η BILD αναλύει τρία μέτωπα που θα «χτυπήσει» το ΝΑΤΟ, αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία:

1) Ολοκληρωτική απομόνωση της Ρωσίας
Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ μίλησε ανώνυμα στη BILD και είπε ότι, σε περίπτωση που υπάρξει τακτικό πυρηνικό χτύπημα, τότε θα ακολουθήσει και το πλήρες εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα αποκοπεί ολοκληρωτικά η ρωσική οικονομία από τον υπόλοιπο κόσμο και θα δυσκολευτεί πολύ να βρει προμηθευτές για τις πρώτες ύλες της, που αποτελούν ουσιαστικά το μοναδικό εξαγωγικό προϊόν της.

«Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία και επίσης να αναγκάσει την Κίνα και την Ινδία να επιβάλουν εμπορικό εμπάργκο στη Ρωσία», δηλώνει ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών και πολιτικός εμπειρογνώμονας στο Κίεβο, Άντον Γερασένκο.

2) Παράλυση της Ρωσίας μέσω hacking
«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αντιδράσουν με μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον Πούτιν και τη Ρωσία», υποστήριξε στη BILD ο πρώην επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας και ειδικός επί του θέματος, Νίκο Λανγκ.

Εννοεί, δηλαδή, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χακάρουν τα βασικά δίκτυα επικοινωνίας της Ρωσίας (τηλέφωνο και ίντερνετ) ή ακόμη και να διακόψουν τη λειτουργία τους.

3) Στρατιωτικό χτύπημα από το ΝΑΤΟ, χωρίς τη χρήση πυρηνικών
Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ υπενθύμισε στη BILD ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Ρωσία με «στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε βάρος της Ουκρανίας.

Αλλά άφησε ανοιχτό το τι ακριβώς σημαίνει η δήλωσή του, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε εσάς ή στους Ρώσους να ξέρετε [τι εννοώ]», είπε. «Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προειδοποίησης δεν θα έχει νόημα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία θα έπαιρνε “όλα τα όπλα που χρειάζεται” για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Και αυτό περιλαμβάνει τανκς και αεροπλάνα», πρόσθεσε.

Ο Νίκο Λανγκ εξηγεί ότι οι απειλές της Δύσης για απάντηση στα πυρηνικά της Μόσχας, ακόμα και αν δεν εννοεί αντίστοιχη χρήση, είναι αρκετά σοβαρές ώστε να αποτρέψουν τον Πούτιν να «πατήσει το κουμπί».

«Η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ αποτρέπεται ουσιαστικά. Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας δεν θα έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν και θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος για τη Ρωσία».

Άλλωστε, στις περιοχές που προσάρτησαν πρόσφατα οι Ρώσοι με παράνομο τρόπο δεν υπάρχει ισχυρή ρωσική δύναμη αφού ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ταχεία πρόοδο, ακόμη και μετά την απελευθέρωση της πόλης Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ο Πούτιν ξεπέρασε ήδη τις «κόκκινες γραμμές»
Ο Πούτιν, λίγο πολύ, απειλεί ανοιχτά ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία προσπαθήσει να απελευθερώσει τις περιοχές που η Ρωσία μόλις προσάρτησε, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Δηλαδή, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Πούτιν, αυτό που κάνει η Ουκρανία εδώ και μια εβδομάδα, την αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών στρατευμάτων, θα ισοδυναμούσε με επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα ήταν αφορμή για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Το αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή όχι δεν εξαρτάται από τα ψευδή δημοψηφίσματα και τις παράλογες αποφάσεις προσάρτησης, αλλά από το ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά», υπογραμμίζει ο Νίκο Λανγκ.

 Είναι σαφές, πάντως, ότι ο Πούτιν θα περιοριζόταν πολύ αν τολμούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αφού ήδη χάνει έδαφος στην Ουκρανία και δεν μπορεί να το ξανακερδίσει, πόσω δε να καταλάβει και ολόκληρη τη χώρα.

Άλλωστε, δεν έχει και τα ανάλογα στρατεύματα στη διάθεσή του, που θα ήταν πρόθυμα να πολεμήσουν σε τέτοιο πεδίο μάχης. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή και να απειλεί συνέχεια με πυρηνική καταστροφή.

Το αν αξίζει αυτό, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της αντίδρασης που περιμένει ο Πούτιν από τη Δύση – ή ακριβέστερα, από το ΝΑΤΟ. Η αντεπίθεση, όπως φαίνεται, θα ήταν τόσο σφοδρή που θα σήμαινε το τέλος του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις