Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η Πατρινή που ζωγράφισε ηρωικές μορφές κληρικών για επετειακή σειρά γραμματοσήμων της Αυστραλίας

Η Πατρινή που ζωγράφισε ηρωικές μορφές κ...
Μαρτάτος Tάκης

Ήταν μία ωραία πρωτοβουλία των Αυστραλιανών Ταχυδρομείων σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Μία σημαντική τιμητική διάκριση ήταν για την Πατρινής καταγωγής ζωγράφο και ενδυματολόγο Άντζελα (Κική) Κωνσταντινοπούλου που ζει στο Σίδνει της Αυστραλίας, η πρόσκληση από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο να παρουσιάσει σε έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τα έργα της με προσωπογραφίες ηρώων και σκηνές του ένδοξου αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης.

Επίσης ο Οργανισμός Ταχυδρομείων της Αυστραλίας για να τιμήσει την μεγάλη αυτή επέτειο προχώρησε και στην επετειακή έκδοση γραμματοσήμων επιλέγοντας να αποτυπωθούν σε αυτά έργα της κ. Κωνσταντινοπούλου, η οποία φιλοτέχνησε 4 σειρές γραμματοσήμων με ηρωικές μορφές κληρικών της Εκκλησίας μας.

Πιο συγκεκριμένα τα Αυστραλιανά Ταχυδρομεία σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας προχώρησαν στην έκδοση της επετειακής αυτής σειράς γραμματοσήμων που απεικονίζουν τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Δικαίο – Φλέσσα, τον γνωστό μας Παπαφλέσσα που έπεσε ηρωικά στο Μανιάκι, τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό που όρκισε τους αγωνιστές στην κήρυξη της Επανάστασης του 1821, τον εθνοιερομάρτυρα και άγιο της εκκλησίας μας, Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους και λιντσαρίστηκε από τους Τούρκους στις 10 Απριλίου του 1821, στην Κωνσταντινούπολη, και τον Επίσκοπο Σαλώνων, Ησαΐα.

Ειδικά για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που ο ανδριάντας του δεσπόζει στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, σύμφωνα με μια ευρέως διαδεδομένη και διασταυρωμένη εξιστόρηση των γεγονότων, στις 25 Μαρτίου του 1821 ο καταγόμενος εκ Δημητσάνας, αρχιερέας ύψωσε τη σημαία του αγώνα και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που χρησιμοποιούνταν ως σημείο συγκέντρωσης προεστών, οπλαρχηγών και κληρικών την περίοδο αυτή.

Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, στα πρόσωπα των ηρωικών αυτών κληρικών, τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν με αυτοθυσία υπέρ πίστεως και πατρίδος, στοχαζόμενοι παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία μας στον Αγώνα του λαού μας για ελευθερία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως μέσω αυτής της πρωτοβουλίας τα μηνύματα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο με πρεσβευτές, 4 ηρωικές μορφές κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Άντζελα (Κική) Κωνσταντινοπούλου όπως μας ενημέρωσε ο ζωγράφος – αγιογράφος Γιάννης Λιβαθινός, είναι και μέλος του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών τεχνών και έχει διατελέσει επί σειρά ετών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου. Το τελευταίο διάστημα διαμένει στο Σίδνει προσφέροντας μαθήματα εικαστικών και ενδυματολογίας σε μαθητές εθελοντικά.

Η κ. Κωνσταντινοπούλου έχει γεννηθεί στην Αχαΐα και μεγάλωσε στο μακρινό Σίδνει της Αυστραλίας κρατώντας όμως τις πατρογονικές της ρίζες και παραδόσεις. Σπούδασε στην Αυστραλία σχέδιο, εικονογραφία και ζωγραφική. Έχει εργαστεί και ζήσει Worked στην νοτιοανατολική Aσία και έχει επισκεφθεί πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου αναζητώντας fashion trends τη δεκαετία του ‘80 ενώ παράλληλα απασχολούνταν στην οικογενειακή επιχείρηση στην Ελλάδα. Μάλιστα στην Πάτρα είχε διδάξει σχέδιο μόδας σε μία προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσει τις εμπειρίες της από τον κόσμο του ενδύματος και των υφασμάτων.

Ξεκίνησε να εκθέτει τη σειρά έργων τέχνης με θέμα «1821 Έλληνες Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης» (μπορείτε να δείτε τα έργα της στο σάιτ της angelakikiart.com) τον Φεβρουάριο του 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, την Καμπέρα με την εκεί παρουσία του εξοχότατου Πρέσβη της Ελλάδας στην Καμπέρα, κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου και της Ύπατης Αρμοστού της Κύπρου στην Καμπέρα, κ. Μάρθας Μαυρομάτη.

Ανάμεσα στις μορφές του 1821 που φιλοτέχνησε έξοχα και παραστατικά στον ζωγραφικό της καμβά είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, ο Αθανάσιος Διάκος κ.α.

*Το πληροφοριακό υλικό για την Κική Κωνσταντινοπούλου μας έστειλε ο κ. Λιβαθινός.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture