Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζιμπάμπουε: Η χώρα όπου οι μητέρες εμβολιάζουν κρυφά τα παιδιά τους για την ιλαρά

Ζιμπάμπουε: Η χώρα όπου οι μητέρες εμβολ...

Σκληροπυρηνικοί κληρικοί εμποδίζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού

Μητέρες που κρατούν αγχωμένες τα μωρά τους περνούν στο πίσω δωμάτιο της Πολυκλινικής Μπάρε στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε. Οι νοσοκόμες κλείνουν βιαστικά την πόρτα πίσω τους.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην κλινική για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έναντι της ιλαράς, εν μέσω επιδημίας που ξέσπασε τον Απρίλιο και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής πάνω από 700 θανάτους.

Τα εμβολιάζουν όμως υπό άκρα μυστικότητα, παραβαίνοντας τις οδηγίες της Αποστολικής Εκκλησίας, η οποία απαγορεύει ιατρικές πράξεις όπως ο εμβολιασμός.


«Με την άφιξη της ιλαράς είδαμε παιδιά να πεθαίνουν, οπότε έρχονται εδώ κρυφά και τις βοηθούμε» λέει στο Associated Press η Λιούις Φόγια, νοσοκόμα της κλινικής.

Τα περισσότερα από τα εκατοντάδες παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ήταν ανεμβολίαστα για θρησκευτικούς λόγους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί τώρα καμπάνια για την ευαισθητοποίηση ιερέων και πιστών.

Πολλοί όμως συνεχίζουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην προσευχή και τον αγιασμό.


«Πιστεύουν πως αν εμβολιαστούν γίνονται ανίερη και αυτό το δόγμα μεταφέρεται στις γυναίκες» είπε η Φόγια. Η πατριαρχική δομή των αποστολικών εκκλησιών σημαίνει ότι οι γυναίκες «δεν μπορούν να πουν ανοιχτά όχι».

Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, σύμφωνα όμως με τη UNICEF η Αποστολική Εκκλησία είναι το μεγαλύτερο θρήσκευμα στη Ζιμπάμπουε με περίπου 2,5 εκατομμύρια πιστούς μεταξύ των 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Ορισμένες εκκλησίες επιτρέπουν την παροχή ιατρικής φροντίδας, άλλες όχι.

Και όσοι παραβαίνουν τις εντολές εκδιώκονται από το ποίμνιο.

Η ιλαρά, ίσως η πιο μεταδοτική γνωστή ασθένεια, προκαλεί πυρετό και εξάνθημα σε όλο το σώμα και σε ορισμένες περιπτώσεις φλεγμονή του εγκεφάλου, τύφλωση και ανοσοκαταστολή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον Απρίλιο για έξαρση της ιλαράς, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας Covid-19 οδήγησαν σε αναβολή των εμβολιασμών σε περισσότερες από 40 χώρες. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2022, τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση κατά 79% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Τον Ιούλιο, η UNICEF ανεφερε ότι περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν τον εμβολιασμό για κοινές παιδικές ασθένειες, κατάσταση την οποία χαρακτήρισε «κόκκινο συναγερμό» για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις