Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε ρωσική υπηκοότη...

Στις ΗΠΑ κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο δίνεται η ρωσική υπηκοότητα στον πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ , Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν είναι γνωστός για τη διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ το 2013, όταν ήταν υπάλληλός της.

Ο 39χρονος διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβε άσυλο στη Ρωσία το 2013, αφού διέρρευσε τα μυστικά αρχεία που αποκάλυψαν εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διεξήγαγε η υπηρεσία. Ο Σνόουντεν είχε δηλώσει το 2020 ότι σκόπευε να αιτηθεί τη ρωσική υπηκοότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν εδώ και χρόνια να επιστρέψει ο Σνόουντεν στη χώρα για να αντιμετωπίσει ποινική δίκη με κατηγορίες για κατασκοπεία

Εκτός από τον Σνοόυντεν , η ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε 71 ακόμη άτομα. Επίσης τρία άτομα έχασαν την ρωσική υπηκοότητα.

Δεν επηρεάζεται ο Σνόουντεν από τη ρωσική επιστράτευση
Ο Ρώσος δικηγόρος του πληροφοριοδότη, Ανατόλι Κουτσερένα, από την πλευρά του διευκρίνισε ότι ο Σνόουντεν δεν θα επηρεαστεί από τη διαταγή επιστράτευσης για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διατάχθηκε από τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. «Δεν υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μας, δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία πολιτών που τώρα επιστρατεύονται», είπε στο πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύντροφος του Σνόουντεν, Λίντσεϊ Μιλς, έχει επίσης κάνει αίτηση για να λάβει ρωσική υπηκοότητα και η κόρη τους την έχει ήδη, έχοντας γεννηθεί στη Ρωσία.

Ποιος είναι ο Έντουαρντ Σνόουντεν
Ο Σνοόυντεν ζει στην Ρωσία από το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Σνοόυντεν κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών. Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από την Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον όρο «μια δίκαιης δίκης» ζητώντας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του αποδωθεί χάρη.

Το 2020, η Ρωσία παραχώρησε στον Σνόουντεν δικαιώματα μόνιμης διαμονής, ανοίγοντάς του το δρόμο για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.

Εκείνο το έτος, ένα εφετείο των ΗΠΑ έκρινε ότι το πρόγραμμα που είχε αποκαλύψει ο Σνόουντεν ήταν παράνομο και ότι οι ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που το υπερασπίστηκαν δημόσια δεν έλεγαν την αλήθεια.

Ο Πούτιν, πρώην στέλεχος των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, είπε το 2017 ότι ο Σνόουντεν, ο οποίος διατηρεί χαμηλό προφίλ όσο ζει στη Ρωσία, έκανε λάθος που διέρρευσε μυστικά των ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν προδότης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις