Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Δέκα μοναδικά κινηματογραφικά τοπόσημα όπως η Λίμνη Καϊάφα και το Μεσολόγγι φιλοξενούν σινε-προβολές

Δέκα μοναδικά κινηματογραφικά τοπόσημα ό...

Στα Λουτρά Καϊάφα στην Ηλεία στις 20:30 την Τετάρτη 14/9/2022 θα προβληθεί το κοινωνικό φιλμ «Ταξίδι του Μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου, παραγωγής 1979 με την Μπέτυ Λιβανού

Δέκα (10) μοναδικές ελληνικές ταινίες προβάλλονται στον τόπο που γεννήθηκαν. Η Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), φέτος τον Σεπτέμβριο, διοργανώνει ένα ιδιαίτερο road trip για το ελληνικό σινεμά. Ένα αυτοκινούμενο όχημα, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, γίνεται ένας κινούμενος θερινός κινηματογράφος που διασχίζει μεγάλο μέρος της χώρας, αναζητώντας περιοχές όπου γεννήθηκαν σημαντικές ελληνικές ταινίες.

Θέλοντας να αναδείξει την σχέση των ελληνικών ταινιών με τους τόπους στους οποίους γυρίστηκαν, αλλά και να χτίσει στενούς δεσμούς ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες και το κοινό, το «Landmarks» χαρτογραφεί μια κινηματογραφική διαδρομή, με 10 στάσεις και 10 προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών, οι οποίες δημιούργησαν μια ξεχωριστή σχέση με τον τόπο στον οποίο γυρίστηκαν και άφησαν το στίγμα τους στην πορεία του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι προβολές είναι δωρεάν και ανοιχτές για το κοινό και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη τοπικών φορέων πολιτισμού, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Πόσο διαφορετική είναι, για παράδειγμα, η υγρή και ασπρόμαυρη Κέρκυρα του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Μελόδραμα, από την πολύχρωμη και πολύβουη Κόμισσα της Κέρκυρας του Αλέκου Σακελλάριου, ή την περίκλειστη, ασφυκτική Κέρκυρα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη στην Τιμή της Αγάπης της Τόνιας Μαρκετάκη, ή ακόμη και την μυστηριώδη Κέρκυρα της Φεντόρα, του θρύλου του Χόλιγουντ, Μπίλι Γουάιλντερ.

Μέσα λοιπόν από αυτό το πρίσμα, το αυτοκινούμενο θερινό σινεμά της ΕΣΠΕΚ, πραγματοποιεί στάσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο ως την Μακεδονία, και από την Κέρκυρα ως το κέντρο της Αθήνας, ενώ θα προβάλλει κλασικές αλλά και σύγχρονες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, δημιουργώντας ένα πολυφωνικό ποικίλο πρόγραμμα πλούσιο σε εποχές, είδη και θεματολογία.

Η 1η στάση σύμφωνα με το πρόγραμμα ήταν το Σάββατο 10/9 η Κινέττα στην Αττική (προαύλιος χώρος της Κοινότητας - Ομοσπονδίας Κινέτας Δήμου Μεγαρέων) στις 21:00 όπου και προβλήθηκε η «Κινέττα» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου (2005). Η 2η στάση ήταν την Κυριακή 11/9 στην Αθήνα, Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ πλατεία Σταθμού Λαρίσης όπου προβλήθηκαν 3 Αθηναϊκές ταινίες της Εύας Στεφανή (Αθήναι, Ακρόπολις, Χειρόγραφο).

Οι ταινίες της Εύας Στεφανή εξερευνούν διαφορετικές όψεις της πόλης. Ο φακός της περιπλανιέται, παρατηρεί και καταγράφει τη ζωή, σε μια Αθήνα που ξέρουμε πως υπάρχει, μα συνήθως προσπερνούμε. Εικόνες της πόλης, αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από παλιά πορνογραφικά φιλμ, συνθέτουν τρεις χειροποίητες και αντισυμβατικές ταινίες, παραδείγματα ενός αταξινόμητου κινηματογράφου, που έχει την δύναμη να αποκαλύπτει το ιερό μέσα από το ασήμαντο.

Η περιπέτεια του μοναδικού αυτού κινηματογραφικού ταξιδιού, θα αποτελέσει ταυτόχρονα τη βάση για ένα μικρό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αναδεικνύει την σχέση των ταινιών με τους συγκεκριμένους τόπους, αλλά και την ζωή ενός αυτοκινούμενου θερινού κινηματογράφου που διασχίζει την Ελλάδα.

Δ.Σ. ΕΣΠΕΚ: Σοφία Γεωργοβασίλη, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νούσιας, Γιώργος Φουρτούνης, Άγγελος Φραντζής.

Διοργάνωση/Συντονισμός: Μέη Καραμανίδη

Κινητός κινηματογράφος: Τhe moonlight cinema caravan (Σπύρος Σκορδος, Στρατής Αλβανός, Ορφέας Δακτυλάς, Νικόλας Γεωργίου).

Δημιουργικό/Σχεδιασμός Αφίσας: Νεκτάριος Παππάς

Επικοινωνία: Φωτεινή Αλευρά

Κείμενα: Νίκος Νικολόπουλος, Άγγελος Φραντζής.

Για την Δευτέρα 12/9 το πρόγραμμα έχει στάση στη Λαμία, Προαύλιο 6ου Γυμνασίου Λαμίας (Πέτρινο) στις 21:00 όπου θα προβληθεί η «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη (2020), ενώ την Τετάρτη 14/9 το όχημα των «Landmarks» θα σταθμεύσει στη Λίμνη Καϊάφα και πιο συγκεκριμένα στα Λουτρά Καϊάφα στη γειτονική Ηλεία στις 20:30 όπου & θα προβληθεί το κοινωνικό φιλμ "Ταξίδι του Μέλιτος" του Γιώργου Πανουσόπουλου (1979) με την Μπέτυ Λιβανού, τον Σταύρο Ξενίδη, Αλέκα Παΐζη, κ.α.

Ένα ζευγάρι συνταξιούχων συναντά τους φίλους του στην λουτρόπολη του Καϊάφα, όπου περνούν τα καλοκαίρια τους κάθε χρόνο, επαναλαμβάνοντας μια γνώριμη ρουτίνα. Ωστόσο, ο φόβος του θανάτου, κοινός σε άντρες και γυναίκες, τους οδηγεί σε ένα ύστατο ξέσπασμα, μια αργοπορημένη, τελευταία επανάσταση.

Τα λουτρά του Καϊάφα, του Πανουσόπουλου, είναι ένας τόπος μετάβασης. Κάπου ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές προσπαθούν να σταματήσουν να βουλιάζουν και να πιαστούν από οτιδήποτε θυμίζει ζωή. Τα νερά της λίμνης επαναφέρουν τις μνήμες μιας χαμένης νιότης που συγκρούεται με το σήμερα. Πίσω από την ασημαντότητα των επαναλαμβανόμενων κινήσεων της κάθε μέρας κρύβεται ένας κόσμος που φλέγεται. Ένας τόπος φαντασίας και φαντασμάτων. Ο ίδιος ο Πανουσόπουλος λέει ότι «το φιλμ γυρίστηκε σαν μια ταινία φαντασίας. Μια εξερεύνηση σε έναν κόσμο που είναι ο πιο σιωπηλός, ο πιο βίαιος. Όπου τα ψέματα γίνονται πολύτιμα, και οι παλιοί φίλοι αραιώνουν, όταν τα παιδιά είναι μακριά, και δύσκολες χρονιές πλησιάζουν. Θα μπορούσε να είναι ένα φιλμ διαμαρτυρία. Τι θέλει να φωνάξει κανείς όταν περνάει τα 58 του;».

Όσο για την 5η στάση θα γίνει την Πέμπτη 15/9 στο γειτονικό Μεσολόγγι, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός στις 21:00 όπου & θα προβληθεί η ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος» του Περικλή Χούρσογλου (1993) με τον Νίκο Γεωργάκη.

Είναι δεκαπέντε χρόνια από τη ζωή που χτίζει ένα "λαμπρό" παιδί. Είναι τα χρόνια μέσα στα οποία αλλάζει. Είναι η νιότη που χάνει. Είναι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς όταν συνειδητοποιεί ότι θυσιάζει μια ζωή, για να ‘χει το δικαίωμα ν' αποκτήσει ακόμα μία.

Το Μεσολόγγι του Χούρσογλου, είναι αυτή η ήρεμη ρηχή, πλατιά θάλασσα, μέσα από την οποία αναδύονται 15 χρόνια μιας ζωής. Είναι αυτή η ίδια ήρεμη θάλασσα, στην οποία ο ήρωας βουλιάζει, χωρίς να το καταλαβαίνει. Κι όπως η θάλασσα του Μεσολογγίου αλλάζει, αποκτώντας άλλες όψεις ανάλογα με τον καιρό, έτσι και ο Λευτέρης Δημακόπουλος μεταλλάσσεται, ανάλογα με τις συνθήκες, προκειμένου να πετύχει. Ο Χούρσουγλου τον παρατηρεί, όσο εκείνος παρατηρεί την ζωή του. Χωρίς ηθικολογικές κρίσεις και με μια ευεργετική απόσταση. Και είναι αυτή η πολυπρισματική, ευγενική ματιά του, που μας κάνει να κατανοήσουμε σε βάθος ακόμη και τις πιο σκοτεινές πτυχές του. Να βυθιστούμε στα νερά της θάλασσας, για να βρούμε τις ρίζες.

*Η 6η κινηματογραφική στάση θα γίνει το Σάββατο 17/9 στο Κιλκίς στις 21:00 όπου & θα προβληθεί η ταινία «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη.

Τέλος την Κυριακή 18/9 στη (λίμνη) Βόλβη στις 21:00 θα παιχθεί το φιλμ «ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» του Σταύρου Τσιώλη (1998) με τον Σάκη Μπουλά, την Τρίτη 20/9 στη Βίτσα Ιωαννίνων, Θέατρο Αλώνι, επέκεινα χώρα στις 20:30, η κοινωνική ταινία «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1970), την Τετάρτη 21/9 στην Κέρκυρα, Πάνω Πλατεία Σπιανάδα στις 21:00, το «ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (1980) & την Παρασκευή 23/9 στα Άσπρα Σπίτια, Βοιωτίας το «ATTENBERG» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη (2010).

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture