Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Αναλυτικά τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία

Κορωνοϊός: Αναλυτικά τα μέτρα με τα οποί...

Οι «πράσινοι» δείκτες της πανδημίας έφεραν την κανονικότητα

Τα σχολεία έρχονται “πιο κοντά στην κανονικότητα” μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, που έφεραν απορρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με πολύμηνα lockdown και δύσκολες συνθήκες τηλε-εκπαίδευσης. Μάλιστα, η χαλάρωση ήρθε την ώρα που όλοι οι δείκτες της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 βρίσκονται σε πτώση.

Έτσι, εισηγήθηκαν προς την κυβέρνηση, από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου που θα χτυπήσει το κουδούνι για τον αγιασμό ενόψει της νέα σχολικής χρονιάς, η χρήση της προστατευτικής μάσκας να μην είναι υποχρεωτική αλλά μόνο προαιρετική στα σχολεία και ο διαγνωστικός έλεγχος (self test) να γίνεται όχι σε προληπτικό επίπεδο, παρά μόνο επί συμπτωμάτων.

ΣΈνα παιδί με συμπτώματα, για παράδειγμα, θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι, (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης) και για όσο διάστημα επιμένουν τα συμπτώματα, ακόμη κι αν το διαγνωστικό (self) τεστ είναι αρνητικό για Covid-19.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που έφεραν τη χαλάρωση των μέτρων στα σχολεία
Τα παραπάνω μέτρα αποφασίστηκαν υπό την εικόνα της απόλυτης αποκλιμάκωσης των δεικτών της πανδημίας, την οποία είχαν προβλέψει και είχαν προαναγγείλει οι επιδημιολόγοι ότι θα συμβεί από τις 25 Αυγούστου και μετά.

Και πράγματι. Οι αριθμοί της νέας εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν μόλις χθες, αποδεικνύουν ότι το τοπίο είναι απόλυτα ιδανικό την εποχή αυτή για να εφαρμοστούν ηπιότερα μέτρα, τα οποία που πλησιάζουν ακόμη περισσότερο στην “κανονικότητα”.

Ο αστερίσκος, ωστόσο, που έθεσαν οι επιστήμονες στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν αυτός: Τα «προνόμια» που φέρνουν τα σχολεία πιο κοντά στην προ κορονοϊού εποχή “να επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων”.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά την τελευταία εβδομάδα (22 έως 28/8) καταγράφηκαν 50.802 κρούσματα, δηλαδή 6.486 λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό σημαίνει πως πλέον οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν πέσει στις 7.257 ημερησίως κατά μέσο όρο.

Ο αριθμός αυτός, εντοπίζεται μάλιστα σε αυξημένα κατά 67.934 τεστ (σε σχέση με το προηγούμενο 7ήμερο), κάτι που μειώνει ταυτόχρονα και τον δείκτη θετικότητας στο 9,04% (-2,31%).

Μειωμένες κατά 354 ασθενείς σε μία εβδομάδα, καταγράφηκαν και οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες νοσηλείας Covid. Και συγκεκριμένα έπεσαν στα 1.173 νέα εισιτήρια.

Μειωμένοι κατά περίπου 2 ασθενείς την ημέρα εμφανίζονται και οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι έπεσαν στους 117 (-15), από τους 132 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακόμη πιο σημαντική ήταν η πτώση των θανάτων. Εντοπίστηκαν 90 θάνατοι λιγότεροι την εβδομάδα αυτή σε σχέση με την προηγούμενη και συγκεκριμένα, οι 307 θανόντες στην προηγούμενη καταγραφή, έπεσαν στους 217.

Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ωστόσο, επιστήμονες και πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει πως η “ελεγχόμενη “εικόνα” στην πανδημία ανατρέπεται ταχύτατα, ειδικά με τις τελευταίες ακόμη πιο μεταδοτικές παραλλαγές που διασπείρουν τον ιό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι, εάν επικρατήσει μια νέα παραλλαγή -ή ακόμη και η υποπαραλλαγή της Όμικρον “Κένταυρος”- δεν αποκλείεται να πρέπει να ληφθούν ξανά μέτρα. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιδημιολογους, το νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας αναμένεται πολύ νωρίς. Από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

Γι’ αυτό και ήδη, σε περίπτωση θετικού κρούσματος στο σχολείο οι ειδικοί προτείνουν την εφαρμογή των μέτρων απομόνωσης που ισχύουν και στον γενικό πληθυσμό.

Δηλαδή, απομόνωση για 5 ημέρες και επιστροφή στο εκπαιδευτικό περιβάλλον μόνο μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει το παιδί να είναι απύρετο για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, και μόνο τότε μπορεί να διακοπεί η απομόνωση. Ωστόσο, ο μαθητής -τρια, θα πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο με την υποχρέωση να φορά μάσκα υψηλής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2), ή διπλή μάσκα, για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης.

Κρίσιμο σημείο για να διατηρηθεί η πανδημία σε “χαμηλές πτήσεις”, είναι η αυστηρή τήρηση από την πλευρά των γονέων, του κανόνα να μην στέλνουν τα παιδιά τους με συμπτώματα στο σχολείο.

Επίσης, από τις πρώτες ανακοινώσεις, τα δύο υπουργεία Παιδείας και Υγείας δεν διευκρινίζουν τι θα κάνει ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός, εάν μετά τις 5 ημέρες της απομόνωσης, το self test παραμένει θετικό. Αν και το πρωτόκολλο λέει πως ο ασθενής εάν δεν έχει συμπτώματα επιστρέφει στην καθημερινότητά του φορώντας μάσκα, μια «άτυπη» πρακτική που επικράτησε στους χώρους εργασίας το προηγούμενο διάστημα, ήταν ο εργαζόμενος να επιστρέφει μόνο μετά την αρνητικοποίησή του.

Μένει να φανεί εάν θα προσδιορίζεται το θέμα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εκδώσουν τις επόμενες μέρες τα δύο συναρμόδια υπουργεία.

Αυτονόητα ωστόσο, θα πρέπει στα σχολεία να ισχύει ο κανόνας της τήρησης της υγιεινής των χεριών, αλλά και ο επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν από πέρυσι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις