Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παρακολουθήσεις: Τι είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Η συζήτησή των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανάλαβε ότι παραδέχθηκε το λάθος με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και τον προέτρεψε να προσφύγει στα δικαστήρια αν πιστεύει ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ζητώντας εκλογές οδηγεί την χώρα στην πολιτική αστάθεια.

Μητσοτάκης: Αν ο Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη, να προσφύγει στα δικαστήρια

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». «Θα δώσετε απαντήσεις γιατί είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά αντιδημοκρατική πρακτική. Ποιος έχασε την ηθική για να τη βρείτε εσείς για αν ανεβείτε στο βήμα και να μιλάτε για ανηθικότητα ενώ είστε κατηγορούμενος για παρακολούθηση των πολιτικών σας αντιπάλων». "Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους για λόγους εθνικής ασφάλειας, χωρίς να λέει το γιατί; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να δώσετε εξηγήσεις. Γιατί παρακολουθήσατε τον κ. Ανδρουλάκη;

Επί 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς, προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία. Δημιουργήσατε ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης και παρακμής που παρόμοιό του δεν έχει δει η σύγχρονη Ελλάδα, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας: "Εσείς κ. Μητσοτάκη δώσατε την εντολή για να παρακολουθήσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Προσωπικά εσείς"

"Δεν είναι στη λίστα Πέτσα τα διεθνή ΜΜΕ για να ζητάτε και να αλλάζουν πρωτοσέλιδα", ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο είπε πως "εσείς κ. Μητσοτάκη δώσατε την εντολή για να παρακολουθήσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Προσωπικά εσείς"

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ταυτίζει την παρουσία του στη θέση του πρωθυπουργού με την πολιτική σταθερότητα, γιατί πλέον αποτελεί παράγοντα αστάθειας”, διαμήνυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατά την προ ημερησίας στη Βουλή για τις υποκλοπές. Απάντησε έτσι στον κ. Μητσοτάκη, που είχε δηλώσει ουσιαστικά πως σε περίπτωση συγκυβέρνησης εκείνος θα είναι πρωθυπουργός ως αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Αναλυτικά: 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε  πρώτος τον λόγο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων και η σύγκρουση ιδιαίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να είναι σκληρή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. 

Το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση γίνεται ταχύτερα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις για να καλυφθούν τα κενά. Ζήτησε η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητηθούν συγκλίσεις όπως πρέπει στο επίπεδο αυτό. 

Όταν πληροφορήθηκα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Ζήτησα παραιτήσεις και να έρθει η υπόθεση στη

Κατέθεσα επίσης 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. Καμία πρωτοβουλία, είπε δεν πρέπει να εμποδίσει το έργο της και να βαλτώσει την δράση της. 

Η ΕΥΠ συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς μας χειρισμούς και εξιχνιάζονται εγκλήματα. Σημειώνει νίκες στον χώρο της τρομοκρατίας αποτρέποντας επιθέσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα του κράτους. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε μια στιγμή γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο, τόνισε. «Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μειώσει το εθνικό έργο της ΕΥΠ».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα.  Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και είπε ότι «θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

Για τις νόμιμες επισυνδέσεις είπε ότι εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά όπως όριζε η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς. Η διαφορά ήταν ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει άλλα φίλτρα στην συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θύμισε ότι μπήκε άλλο ένα φίλτρο με την προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα. «Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών κινούνται από το απόρρητο και εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους και τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια», τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά «καθώς γνωρίζετε ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την έρευνα που κάνει ότι πρόκειται για έναν ακέραιο δικαστικό ο οποίος δεν πρέπει να στοχοποιείται.

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε αναφερόμενος στη νομιμότητα της επισύνδεσης.  

«Δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα αρχεία μιας μυστικής υπηρεσίας όπως κάνατε με την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που εσείς πριονίζετε με τις δικές σας συμπεριφορές», είπε ακόμα. Τόνισε ακόμα ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με βάση την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία και έχει την δύναμη να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις της με διαρθρωτικές τομές. 

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρόκειται να φέρει στην λειτουργία της ΕΥΠ λέγοντας:

Θα ληφθούν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και ειδικά για τα δημόσια πρόσωπα και επικοινωνία με τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. Πλέον είναι υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ. Ο νέος διοικητής υπέστη την βάσανο της ακρόασης άσχετα αν προσπαθήσατε να καταπατήσετε κάθε έννοια μυστικότητας αυτής της ακρόασης.

Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω πιο σταθερής εποπτείας του κοινοβουλίου.

Αναβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου της ασφάλειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης της ΕΥΠ.

Αναφερόμενος στον κ. Δεμίρη είπε ότι η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην θέση αυτή είναι μια ισχυρή εγγύηση. Θα χρειαστεί στήριξη αλλά και την αξιοποίηση πρακτικών από ανάλογες δομές άλλων κρατών και τις προτάσεις των κομμάτων από την εξεταστική επιτροπή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Επίθεση σε Τσίπρα 

«Δεν εκπλήσσομαι από την στάση του κ. Τσίπρα. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι. Απέναντι στην πανδημία, στο μεταναστευτικό και την θωράκιση των συνόρων, στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακης κρίσης και τώρα απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Όπως και τώρα η ζωή κ. Τσίπρα θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Φυσικά και έγινε λάθος αλλά μόλις το έμαθα τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών κι εσείς επιμένετε να σηκώνετε το δάχτυλο έχοντας δυο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πάει πολύ, είπε, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης».

Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει το 2019 στην Βουλή κ. Βαρουφάκη είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στο βιβλίο σας. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη ως μια χρυσή περίοδο. Δεν ήταν. Προσωπικά ξέρω ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εναντίον της κυβέρνησής μας με τον κ. Ρουμπάτη να παίζει σημαντικό ρόλο».

«Δεν ήταν», είπε ακόμα, «συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στα ζητήματα του παρελθόντος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πολιτική του διαδρομή έχει αποδείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Είναι απολύτως ξεκάθαρο είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το θέμα. Είναι ανέντιμο και ανήθικο και ψέμα να παρουσιάζεται μια αστοχία ως εντολή της κοινωνίας και μέσα από την μεγαλοποίηση να προσφέρετε στο πιάτο αυτά για τα οποία καραδοκούν όλοι όσοι είναι εκτός συνόρων». 

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Για την στάση του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Όπως γνωρίζετε αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε και να γνωριστούμε και αρνήθηκε. Και τότε και τώρα. έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού ακόμα και αν επικρατήσει η ΝΔ στις εκλογές. Έχει δικαίωμα να επιλέγει τους φίλους και συμμάχους του αλλά να ξέρει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός».

«Να μας πείτε κ. Σκανδαλίδη αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο», είπε. Και πρόσθεσε: «Μάλλον ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη και γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας». 

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε τι σημαίνει η φράση του κ. Τσίπρα “δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία” και τι σημαίνει η φράση “ανασύνταξη της 3ης ελληνικής δημοκρατίας”.

«Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα της δημοκρατίας που χρειάζεται ανάταξη και ανασύνταξη. Πως θα γίνει με συνταγματική αναθεώρηση ή με συντακτική Βουλή; Προσέξτε καλά κ. Τσίπρα γιατί τα κακώς κείμενα στην ΕΥΠ έχουν διαχρονική διαδρομή. Δεν μπορείτε και δεν επιτρέπεται με ένα σφάλμα να ανοίγετε θέματα που ανήκουν σε άλλες εποχές. Να μας πείτε το σχέδιό σας. Μήπως με δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη;», είπε ο πρωθυπουργός.  

Ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε από όλους να πέσουν οι τόνοι και να αναβαθμιστεί η ΕΥΠ και να χαραχτεί μια κόκκινη γραμμή με τα λάθη του χθες. «Μην ξεχνάτε ότι οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Στον Έβρο μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο». Δεν γίνεται είπε να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που να σιγοντάρουν με ψέμματα και ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας.  

Αναφερόμενος στο περιστατικό στον Έβρο είπε: «Η Τουρκία έστειλε μια ομάδα μεταναστών σε δικό της έδαφος και μόλις οι πρόσφυγες μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βρήκαν προστασία. Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε άλλη κουβέντα. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα εκτός ενισχυμένης εποπτείας. Αφήνει πίσω τα μνημόνια, τους φόρους, τις κλειστές τράπεζες, τις μειώσεις στις συντάξεις, τις πλατείες. 

Μήνυμα στα συμφέροντα

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκτρέψει την πορεία της χώρας. «Γνωρίζω», είπε, «ότι υπάρχουν συμφέροντα εντός κι εκτός που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις». Σε όλου αυτούς θα ήθελα να απευθύνω σταράτα λόγια στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία ζητούσαν κάποιοι ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν από ξένα κέντρα ΜΜΕ ούτε το μερικό θα γίνει ειδικό για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και ο τόπος. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Στην δημοκρατία αποφασίζει μόνο ο λαός και αυτό δεν το εκχωρεί σε κανέναν». 

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

«Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας να μπει η χώρα σε τρίμηνη περιπέτεια. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; Κύριε Τσίπρα κάνετε το χατήρι σε αυτούς που δεν θέλουν το Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Κάνουμε και αυτοκριτική με τόλμη. Πέρυσι μίλησα με θάρρος δημόσια για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα ο μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα. Σκύψαμε πάνω στο πρόβλημα. 

Η δημοκρατία δεν ανέχεται τις σκιές, είπε κλείνοντας και πρόσθεσε ότι δεν θα χάσουμε ποτέ τον στόχο. 

«Είναι καλύτερο μια κυβέρνηση που βαδίζει στον σωστό δρόμο ίσως και με λάθη από μια λάθος κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά και απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας «Θα περάσουμε τον δύσκολο χειμώνα και θα αναμετρηθούμε στο τέλος της τετραετίας».

Τον λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πήρε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Θα δώσετε απαντήσεις γιατί είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά αντιδημοκρατική πρακτική. Ποιος έχασε την ηθική για να τη βρείτε εσείς για αν ανεβείτε στο βήμα και να μιλάτε για ανηθικότητα ενώ είστε κατηγορούμενος για παρακολούθηση των πολιτικών σας αντιπάλων».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 

Σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, τόνισε πως “δε νοείται καμία επίκληση νομιμότητας η νομιμοφάνειας. Καταλαβαίνω την ανάγκη σας να έχετε μια τοξική παρουσία μπας και συσπειρώσετε το κοινό σας. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθεί όλη η Ευρώπη να τοποθετηθείτε και περιμένει αποκαλύψεις».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είστε πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να δώσετε απαντήσεις. Γιατί παρακολουθήσατε τον ευρωβουλευτή και αρχηγό του τρίτου πολιτικού κόμματος».

Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε πως «είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Για να καταλήξει στο “δεν απαντάτε” αφού ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε.

«Η μεγαλύτερη δειλία είναι να μην αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη και να λέτε δε φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου. Ούτε μπορείτε να κρύβεστε πίσω από το τείχος ψεύδους που έστηναν οι συνεργάτες σας, και το οποίο γκρεμίστηκε από τις αποκαλύψεις».

Είπε επίσης προς τον πρωθυπουργό «το πρώτο που κάνατε όταν αναλάβατε είναι να πάρετε την ΕΥΠ υπό τη δική σας ευθύνη. Σας προειδοποίησα τότε, αλλά επιμείνατε και αλλάξατε το νόμο. Άρα η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας μιας και εσείς γίνατε ο προϊστάμενος του κ. Κοντολέωντα. Και η ευθύνη είναι αμετάθετη. Και επανέρχομαι στο ερώτημα: γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε το Νίκο Ανδρουλάκη; Ποιοι ήταν οι λόγοι; Ποιο το σκεπτικό;».

«Αφήνετε να σέρνεται υποψία κατά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ»
«Μας είπατε ότι δεν το γνωρίζατε. Ας δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης τη μειωμένη σας ικανότητα αντίληψης, γιατί αυτό επικαλείστε. Γιατί λέτε ότι ο πιο στενός σας συνεργάτης και μέλος της οικογένειάς σας λειτουργούσαν εν αγνοία σας. Όταν πήγε ο κ. Ανδρουλάκης και έκανε καταγγελία, δεν το μάθατε; Δεν ρωτήσατε τι έχει γίνει; Δε ρωτήσατε ποιος είναι ο λόγος παρακολούθησης; Σήμερα, γνωρίζετε ποιος ήταν ο λόγος; Δεν καταλαβαίνετε πως όσο επικαλείστε αυτά τα αστεία περί εθνικού απορρήτου, αφήνετε τα σέρνεται αυτή η υποψία περί προδοσίας που προσβάλει όλο το κόμμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ; Μπλέξατε στην υπόθεση τρίτες χώρες διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της χώρας και την εξωτερική μας πολιτική».

Είπε επίσης για τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο: «Σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς. Δεν είναι στη λίστα Πέτσα τα ξένα ΜΜΕ ούτε είναι ΣΥΡΙΖαίοι. Σταματήστε να ξεφτιλίζεστε».

«Δεν κυβερνούσατε εσείς;»

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις και τις λειτουργίες της ΕΥΠ είπε επίσης: «είπατε στον κ. Κοντολέοντα να λέτε ψέματα, και να λέτε πως δεν έχει καμία ανάμιξη η ΕΥΠ, όταν έσκασε το σκάνδαλο. Εν αγνοία σας και αυτό; Το έκανε ο ανιψιός σας και δεν το ξέρατε; Δηλαδή δεν κυβερνούσατε εσείς, κυβερνούσε ο ανιψιός σας κι εσείς προεδρεύατε, αυτό μας λέτε. Όταν νομοθετήσατε να μην ενημερώνεται ο πολίτης για την παρακολούθησή του, δε γνωρίζατε τι ακριβώς νομοθετούσατε; Ε δεν ήσασταν εσείς πρωθυπουργός εάν δεν ξέρατε, άλλος κυβερνούσε».

«Έχω την ευθύνη στο όνομα της ομαλότητας να δώσω εγώ απαντήσεις και να πω την αλήθεια όπως εγώ την κατανοώ και πιστεύω την κατανοεί και η πλειοψηφία. Εδώ και 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς εκφυλισμού, νεποτισμού, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Διότι δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις. Με το που αναλάβατε πήρατε υπό το στενό σας έλεγχο και την ΕΡΤ και τη Γενική Γραμματεία ενημέρωσης που βάλατε τους ανθρώπους σας. Δε διστάσατε επίσης να μοιράσετε αφειδώς δημόσιο χρήμα για να ελέγξετε το σύνολο της ενημέρωσης. Γι αυτό προχωρήσατε στη λίστα Πέτσα και σε άλλες λίστες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εξαπολύσατε πογκρόμ σε όσους δεν ήταν μαζί σας. Γι αυτό υποχώρησε η Ελλάδα στην 108η θέση στον πλουραλισμό της ενημέρωσης» είπε.

«Αυξήσατε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Εφορμήσατε τις ακρίδες για το δημόσιο χρήμα. Αντλήσατε 7 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Ποτέ άλλοτε δεν είχε ξαναγίνει αυτό. Βολέψατε σε οργανισμούς δικούς σας ανθρώπους» συμπλήρωσε.

«Αυτή πρωτοφανής και μιντιακή στήριξη που καταφέρατε σας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως δε θα έχετε πολιτικό κόστος και θα είστε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές. Κι αυτή η αίσθηση ασυδοσίας μεγέθυνε την αλαζονεία, και σας οδήγησε στο να παρακολουθείτε και τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

«Εσείς προσωπικά δώσατε την εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ήταν εντολή του πρωθυπουργού να παρακολουθηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να ελέγχει και όσα γίνονται στο ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, και να ωφεληθεί ώστε να υπάρξει συνεργασία σε ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Το ίδιο υποστήριξε πως έπραξε ο πρωθυπουργός και στο θέμα της παρακολούθησης Κουκάκη, επειδή ερευνούσε  υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας. Επειδή θέλετε να συνεχίσετε να κυβερνάτε και να απολαμβάνετε το δημόσιο χρήμα, ενώ ο κόσμος βιώνει την ακρίβεια. Δεν ήταν μια κακιά στιγμή οι παρακολουθήσεις. Ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη μέρα επιχειρείτε να εγκαθιδρύσετε».

«Επιβεβαιώσατε πως παρακολουθούνται όλοι»

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως «μόνο που δε λογαριάσετε πως στην δημοκρατία δεν είναι κανείς υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων. Να δώσετε απαντήσεις στα ζητήματα που σας τέθηκαν. Αλλά να δώσετε απάντηση και σε αυτό που απασχολεί τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο. Ότι δηλαδή, εάν παρακολουθείτε ένας ευρωβουλευτής τότε ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος; Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είπε πως κανείς δεν εξαιρείται, και ήρθατε εδώ για να το επιβεβαιώσετε και να ανεβάσετε και τους τόνους».

Σε αυτό το σημείο ανέβηκε η ένταση καθώς υπήρχαν φωνές από βουλευτές της ΝΔ, με τον Τσίπρα να λέει “δε ντρέπεστε να λέτε για κανόνες όταν παρακολουθείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους»;

«Με τη στάση σας κύριοι βουλευτές της ΝΔ εάν αυτό το σκάνδαλο θα καταγραφεί σαν σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη προσωπικά ή της ΝΔ συνολικά. Δική σας η απόφαση» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ.

«Δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να πειστεί από μια δική σας διαβεβαίωση, που δεν τη δώσατε κιόλας. Η μόνη σοβαρή απάντηση στο ερώτημα για τις παρακολουθήσεις, είναι η υιοθέτηση της πρότασής μας να καταργηθεί το να απαγορεύεται στην ΑΑΔΕ η γνωστοποίηση της άρσης απόρρητο σε αυτόν στον οποίον γίνεται. Εάν το αρνηθείτε επιβεβαιώνετε πως η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη είναι η κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου, το οποίο έχει την υπογραφή σας».

Αίτημα για εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η κατάληξη της αρχαίας τραγωδίας είναι η έξοδος. Αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα, μας προσβάλλει ως χώρα να το λέτε αυτό, και να λέτε πως αυτά γίνονται κι αλλού. Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή και δεν πρέπει να το αφήσουμε να το περάσει έτσι. Στο κράτος δικαίου, η απαλλαγή της χώρας από τη σήψη πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο για κάθε βουλευτή και πολίτη, όπου και αν ανήκει. Όπως και η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών. Να αντισταθούμε στο ψέμα, στις λογικές του μεγάλου αδελφού και στη δολοφονία χαρακτήρων».

«Έχετε δύο επιλογές: ή παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η καθεστωτική παραμονή και κινήσεις πανικού. Σας ενθαρρύνω λοιπόν με όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει μείνει να παραιτηθείτε και να μη βυθίσετε άλλο τη χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Σε ότι μας αφορά, πιστεύουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανυπεράσπιστο θεσμικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη, για να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος του ψέματος. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ψήφος του λαού μας, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όλους», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ»

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στις αναφορές του Πρωθυπουργού επισημαίνοντας: «κ. Μητσοτάκη καλέσατε – όπως είπατε – τον κ. Ανδρουλάκη για να γνωριστείτε…Αφού βέβαια πρώτα τον παρακολουθούσατε. Προφανώς όμως δεν σας βοήθησε η παρακολούθηση κι έτσι δεν αντιληφθήκατε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δε εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος κανενός! Ούτε για εσάς, αλλά ούτε για τον κ. Τσίπρα ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει τον τιμητή και τον προστάτη, μετά τα όσα σημειώθηκαν επί διακυβέρνησής του. Κι επειδή αναρωτηθήκατε κ. Μητσοτάκη τι ψηφίζει τελικά όποιος ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη, σας λέω ότι όποιος ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ ψηφίζει προοδευτικές αξίες και θέσεις. Ψηφίζει λύσεις και προτάσεις για τους πολλούς. Ψηφίζει προοπτική για τη χώρα. Ψηφίζει για την εντιμότητα, για τη διαφάνεια, για τη λογοδοσία στο δημόσιο βίο.Ψηφίζει για το σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα, αλλά και τις ελευθερίες των πολιτών.Όλα αυτά δηλαδή που για εσάς κ.κ. της ΝΔ είναι «ψιλά γράμματα», αλλά και όλα αυτά που πλήγωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του.Όποιος ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει πολύ απλά να φύγουν και οι δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το γρηγορότερο δυνατόν. Και επειδή οι εκλογές θα έρθουν, αλλά θα έρθουν - κ. Τσίπρα - μετά τη διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και ποιοι ήταν αυτοί που έστησαν όλη αυτήν την ιστορία, να είστε βέβαιος ότι στις εκλογές οι πολίτες θα μιλήσουν.Και παρά τα όσα επιθυμείτε, ένθεν και ένθεν, σας διαβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, με το ΠΑΣΟΚ σε θέση πρωταγωνιστή των εξελίξεων».

Ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε επιπλέον ότι «ο κύριος Μητσοτάκης έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δε διαθέτει αξιοπιστία. Έχει θέσει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τη χώρα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Συνιστά πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή.

Συνέχισε λέγοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι αμφισβητούνται οι δημοκρατικές τους ελευθερίες, όπως το απόρρητο της ιδιωτικής τους ζωής.Αυτό είναι ένα δυστοπικό παρόν , που οφείλουμε να το καταστήσουμε παρελθόν. Για να έχει μέλλον η χώρα.»

Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της αλήθειας και των ενόχων στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ανέφερε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αφού το 2022 αναβιώνει η περίοδος 1990-1993.και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιοί άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημόσιου βίου παρακολουθούνται;

« Ποιους άλλους παρακολουθούσε ή παρακολουθεί η ΕΥΠ επί των ημερών σας; Δεν ξέρετε; Δε ρωτήσατε να μάθετε; Δεν σας ενδιαφέρει; Κύριε Μητσοτάκη, το ζήτημα δεν είναι να δικαιολογείστε λέγοντας ότι δεν ξέρατε.Το ζήτημα είναι ποιοί σας πιστεύουν .Γιατί ακόμα και στελέχη της παράταξης σας, δεν σας πιστεύουν», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Κατρίνης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι ,ούτε πολύ ούτε λίγο , υποστηρίζει ότι η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί νομίμως - εντός εισαγωγικών - το σύνολο σχεδόν του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

«Ουδείς εξαιρείται’’, αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης. Δηλαδή μια κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί τους πάντες. Σας καλώ να πείτε ξεκάθαρα τον λόγο εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε και για τον οποίο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Και επειδή προφανώς δεν θα το κάνετε γιατί δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος, καταφεύγετε σε επιχειρήματα του επιπέδου να έρθει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να του κάνετε κατ΄ ιδίαν ενημέρωση.Στα κρυφά δηλαδή και στο αυτί. Ε, λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει. Και σας προκαλεί να πείτε δημόσια ό,τι έχετε να πείτε» τόνισε ο κ.Κατρίνης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στη χρήση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης του Predator, o Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει στο απυρόβλητο την εταιρεία που εμπορεύεται το συγκεκριμένο λογισμικό, δεν ελέγχει ούτε τη ροή του χρήματος, ούτε τα ψηφιακά ίχνη που σίγουρα υπάρχουν, γιατί τότε θα αποκαλυφθεί ποιος έχει και χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα.

« Ποιες είναι οι προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές σχέσεις των προσώπων που κατέχουν και εμπορεύονται το predator με κεντρικά στελέχη του συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου;Πως ένα ιδιωτικό δίκτυο διανομής και χρήσης πληροφοριών από παράνομες υποκλοπές με χρήση του Predator διαπλέκεται με τις μυστικές υπηρεσίες και τον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου;Και ποιού τη νοσηρή στρατηγική εξυπηρετεί η προσπάθεια παγίδευσης και εκβιασμού δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών;» αναρωτήθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες.Απέναντι στο επιτελικό παρακράτος που αναδύθηκε με αυτές τις νοσηρές πρακτικές.Απέναντι στις αντιθεσμικές πρακτικές που βιώσαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έδωσε δείγματα ακραίου καθεστωτισμού, με προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης , με την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων.Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατική λειτουργία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί προοδευτική προσέγγιση.Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός. Δεν τρομοκρατείται, δεν πιέζεται, δεν ποδηγετείται.»

 

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει αταλάντευτα την αυτοδύναμη πορεία του, αποτελεί τον αξιόπιστο εγγυητή της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατικής ομαλότητας στη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει αυτόνομα, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, με προτάσεις και λύσεις για τους πολλούς, για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, τώρα που οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Μακριά από τις αλαζονικές και πλέον ανεδαφικές ιαχές για αυτοδυναμία, σε μεγάλη απόσταση από τις ευκαιριακές προσκλήσεις σε μέτωπα χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο.

Και αυτό αφορά όλα τα μέτωπα που κατά καιρούς κάποιοι πλάθουν στο μυαλό τους.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σε αυτή την υπόθεση , με τα πραγματικά γεγονότα για τα οποία δεν υπάρχουν απαντήσεις, εμείς θα αναζητήσουμε την αλήθεια και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε θεσμικά.

Και θα απαιτήσουμε να υπάρξει μια λυτρωτική λύση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκάλυψη των υπευθύνων των υποκλοπών.

Και σε δεύτερη φάση πρέπει να ακολουθήσει μια συνολική προσπάθεια, από όλο το πολιτικό σύστημα, για να δικαιολογήσει η ΕΥΠ το πρώτο γράμμα που σχετίζεται με τα αρχικά της.

Να ξαναγίνει εθνική.

Με θεσμικά αντίβαρα, κανόνες λειτουργίας που σήμερα έχουν καταλυθεί, με δημοκρατικό έλεγχο, με διακομματική συναίνεση στην επιλογή της διοίκησης.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της αλήθειας και των ενόχων.

Η δική μας προτεραιότητα, αλλά και δημοκρατική ευθύνη είναι η αποκάλυψη της αλήθειας.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι αμφισβητούνται οι δημοκρατικές τους ελευθερίες, όπως το απόρρητο της ιδιωτικής τους ζωής.

Αυτό είναι ένα δυστοπικό παρόν , που οφείλουμε να το καταστήσουμε παρελθόν.

Για να έχει μέλλον η χώρα.

Όλοι έχουμε αγωνία για το πώς θα πορευτεί στο μέλλον η χώρα, κάτω από τις δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Σε αυτό, όμως, το αύριο, σε αυτό το μέλλον δεν υπάρχει χώρος για πρόσωπα και πρακτικές που παραβίασαν τις δημοκρατικές ελευθερίες, που πιστεύουν ότι μπορούν να παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Και αυτό αφορά όλους όσοι το έκαναν, σε όλες τις χρονικές περιόδους.

Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας μέχρι τέλους.

Και το εννοούμε απόλυτα.

Γιατί απαίτηση των πολιτών είναι η αλήθεια, η κάθαρση, η απόδοση ευθυνών.

Γιατί μόνο τότε θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, κάτι που δεν ενδιαφέρει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη Νέα Δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ζήτημα που απασχολεί σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τις διαστάσεις που περιγράφουμε.

Είναι πιο πέρα και από το ίδιο το γεγονός της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Συνδέεται άμεσα με τον πυρήνα του κράτους δικαίου, τα ίδια τα θεμέλιά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Βρίσκεται στο κέντρο της δημοκρατικής μας υπόστασης που αποτελεί ευθύνη όλων μας να τη θωρακίσουμε και να την ενισχύσουμε.

Το δίλημμα που έχει πλέον κάθε Έλληνας πολίτης είναι: δημοκρατία ή αυταρχισμός και κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών;

Κράτος δικαίου ή επιτελικό παρακράτος;

Το ΠΑΣΟΚ, επίμονα και ανυποχώρητα, θα δώσει αυτό τον αγώνα διαφάνειας και αξιοκρατίας για να επιστρέψει η χώρα σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας και σεβασμού των συνταγματικών ελευθεριών.

Μέχρι να μάθει ο ελληνικός λαός την απόλυτη αλήθεια.

Αυτόνομα και ανυποχώρητα μέχρι την τελική δικαίωση και νίκη.

Και αυτή θα είναι μια νίκη των δημοκρατικών πολιτών, νίκη της δημοκρατίας και της πολιτικής, νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις