Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Λύπη σκόρπισε και στους Πατρινούς η είδηση για το χαμό του Ν. Έβανς του "Γητευτή των Αλόγων"

Λύπη σκόρπισε και στους Πατρινούς η είδη...

Το μυθιστόρημα με φόντο την Μοντάνα γράφτηκε το 1995, έγινε μπεστ σέλερ, στα ελληνικά είχε βγει από τις εκδόσεις Ωκεανίδα & έγινε ταινία από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου γνωστοποιήθηκε και λύπησε πολλούς, η είδηση ότι πέθανε στα 72 του χρόνια, στις 9 Αυγούστου 2022, ο ιδιαίτερα επιτυχημένος Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκολας Έβανς, ο οποίος είχε γράψει και κυκλοφορήσει το 1995 το μυθιστόρημα που έγινε μπεστ σέλερ «Ο Γητευτής των αλόγων – The Horse Whisperer». Το βιβλίο είχε βγει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ωκεανίδα στην Ασημένια σειρά και αγαπήθηκε και από το εδώ αναγνωστικό κοινό ενώ και η κινηματογραφική του μεταφορά το 1998 από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος υπέγραψε την σκηνοθεσία και έπαιξε τον βασικό ρόλο του καουμπόι – γητευτή Τομ Μπούκερ, επίσης είχε μεγάλη επιτυχία. Οι παγκόσμιες εισπράξεις της έφτασαν τα σχεδόν 190 εκατ. δολάρια ενώ στη χώρα μας το φιλμ είχε κόψει στην πρώτη προβολή του κοντά 200.000 εισιτήρια.

Ο Έβανς πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο θάνατος του έγινε γνωστός σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα με την εξής ανακοίνωση: «Οι United Agents ανακοινώνουν με θλίψη τον θάνατο του διάσημου συγγραφέα Νίκολας Έβανς, που πέθανε ξαφνικά την Τρίτη, έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Γεννημένος στην κεντρική Αγγλία το 1950, ο Νίκολας Έβανς σπούδασε νομικά στην Οξφόρδη, πριν γίνει δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και στη συνέχεια στην τηλεόραση.

Ήταν κυρίως γνωστός για το πρώτο μυθιστόρημά του που γνώρισε πραγματικά τεράστια επιτυχία, «Ο Γητευτής των αλόγων - The Horse Whisperer» που κυκλοφόρησε το 1995 και πούλησε περισσότερα από 15 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο (βγήκε σε κοντά 40 χώρες).

Το όμορφο αυτό και πρωτότυπο μυθιστόρημα πραγματεύεται την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας, της έφηβης Γκρέις που έχει τραυματιστεί σοβαρά σε ατύχημα με άλογο, στο οποίο η καλύτερη φίλη της σκοτώθηκε και το ζώο τραυματίστηκε επίσης σοβαρά. Για να τη θεραπεύσει, η μητέρα της Άννι αποφασίζει μια αποστολή στη Μοντάνα όπου ζει ο «γητευτής» Τομ Μπούκερ που έχει τη φήμη ότι μπορεί να φροντίσει τα πιο δύσκολα άλογα.

Το βιβλίο όπως προείπαμε, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σκηνοθέτη, ηθοποιό και παραγωγό αυτού του «ύμνου των μεγάλων οριζόντων», της παρθένας φύσης και των αλόγων.

Στην ταινία που στην Πάτρα είχαμε δει στο Πάνθεον, είχε παίξει η μικρούλα τότε Σκάρλετ Γιόχανσον και η Κριστίν Σκοτ Τόμας καθώς και οι Σαμ Νιλ και Νταιάν Γουίστ.

Άλλα βιβλία του Έβανς ήταν τα «The smoke jumper» (1999), το «The Loop – Η Παγίδα» (1998), το «The divide» (2005), κ.α.

Σε άρθρα που γράφτηκαν σε ξένα Μέσα ενημέρωσης, έγινε λόγος και για την περιπέτεια της υγείας που είχε ο Νίκολας Έβανς το 2008 όταν κατανάλωσε κατά λάθος δηλητηριώδη μανιτάρια, περιπέτεια που λίγο τότε κόντεψε να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή.

Για την ταινία «Ο Γητευτής των Αλόγων» ο Έβανς είχε πει πως του άρεσε ιδιαίτερα το πρώτο μισό της ταινίας και λάτρεψε τις ερμηνείες όλων των ηθοποιών αλλά πως διαφώνησε με την επιλογή του Ρόμπερτ Ρέντφορντ να αλλάξει το τραγικό φινάλε του βιβλίου.

Η βασική φωτ. είναι από την ανάρτηση του σάιτ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture