Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο ρομαντικός "Γητευτής των αλόγων" του Νίκολας Έβανς ξανακυκλοφορεί σε νέα επετειακή έκδοση

Ο ρομαντικός "Γητευτής των αλόγων&q...

Την πολύ όμορφη ταινία είχε σκηνοθετήσει ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ το 1998 κρατώντας και τον βασικό ρόλο του Γητευτή, Τομ Μπούκερ

Ήταν Νοέμβριος του 1995, πριν από 25 χρόνια όταν πρωτοκυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Νίκολας Έβανς, «The Horse Whisperer – Ο Γητευτής των αλόγων» που ήταν το 1ο του βιβλίο και έφτασε να μεταφραστεί σε 36 γλώσσες και να γίνει το ν.1 μπεστ σέλερ σε 16 χώρες, πουλώντας μέχρι σήμερα περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Στη χώρα μας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, στην Ασημένια σειρά και διαβάστηκε και αγαπήθηκε πολύ.

Όπως διαβάσαμε στο σάιτ της εφημερίδας Daily Mail, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό στην Αγγλία μία σπέσιαλ έκδοση του «Γητευτή» από τις εκδόσεις Sphere, με αφορμή την 25ετία του βιβλίου και ο Νίκολας Έβανς που ήταν 43 ετών όταν έγραψε τη συναρπαστική και πρωτότυπη αυτή ιστορία και σε μία δύσκολη προσωπική στιγμή για τον ίδιο με την καριέρα του ως σεναριογράφου να έχει «κολλήσει», τα οικονομικά του να μην είναι καλά και με ένα πρόβλημα υγείας προ των θυρών, μίλησε στη Daily Mail και αποκάλυψε πολλές άγνωστες πτυχές.

Πρωτάκουσε γι’ αυτούς τους ανθρώπους με τις σχεδόν «μυστηριακές» ικανότητες να δαμάζουν άλογα και να «ψιθυρίζουν» στις ψυχές τους από ένα φίλο σ’ ένα καφέ στο Devon. Λίγο μετά ταξιδεύοντας σε New Mexico, Colorado, Καλιφόρνια και εν τέλει Μοντάνα όπου και εκτυλίσσεται η ιστορία του βιβλίου, ο Έβανς είδε από κοντά και ένιωσε τη λεγόμενη Αμερικάνικη Άγρια Δύση, γνώρισε τον Tom Dorrance από το Όρεγκον, τον είδε να «ηρεμεί» ένα άλογο σε φάρμα στην Καλιφόρνια και ο Dorrance που πέθανε το 2003, του μίλησε για τον Ray Hunter κι αυτός με τη σειρά του για τον Buck Brannaman, ταλαντούχο γητευτή αλόγων, συνεχιστή της θαυμαστής αυτής παράδοσης, ο οποίος και ήταν ο τεχνικός σύμβουλος στην ταινία που γυρίστηκε το 1997 και προβλήθηκε με τεράστια επιτυχία το 1998 ενώ διετέλεσε και αντικαταστάτης σε όσες σκηνές χρειάστηκε, του Ρόμπερτ Ρέντφορντ που σκηνοθέτησε, ήταν παραγωγός και πρωταγωνίστησε ως ο καουμπόι – γητευτής Τομ Μπούκερ στο φιλμ.

Σύμφωνα με το στόρι, ο Τομ Μπούκερ από παιδάκι εξοικειωμένος με τα άλογα και τη φύση, θα βοηθήσει την Άννι Μακ Λιν από τη Νέα Υόρκη (στο ρόλο η Κριστίν Σκοτ Τόμας) που θα φέρει στο ράντσο του στη Μοντάνα την 13χρονη κόρη της, Γκρέις (η Σκάρλετ Γιόχανσον στα πρώτα της βήματα) και το άλογο της, Πίλγκριμ που είχαν ένα φοβερό ατύχημα όταν τους χτύπησε σ’ έναν χιονισμένο επαρχιακό δρόμο ένα φορτηγό αυτοκίνητο.

Το ξεχωριστό στοιχείο που θυμίζει το άρθρο της Daily Mail, είναι πως τα δικαιώματα της νουβέλας του Νίκολας Έβανς πουλήθηκαν το 1995 έχοντας ολοκληρωθεί και γραφτεί μόνο οι 250 σελίδες του βιβλίου. Ο Βρετανικός Τύπος τότε έκανε λόγο για τον πιο τυχερό συγγραφέα που κάνει το ντεμπούτο του. Οι διεκδικητές ήσαν τρεις, ο Jon Peters, εκ των παραγωγών του «Ανθρώπου της βροχής», η Wendy Finerman του «Φόρεστ Γκαμπ» που εκείνη τη χρονιά, το ’95 είχε σαρώσει στα Όσκαρ και ο Ρέντφορντ, τον οποίο και προτίμησε ο Νίκολας Έβανς εκτιμώντας τη γνώση και αγάπη του ηθοποιού και σκηνοθέτη για τη φύση, την άγρια Δύση και τα άλογα.

«Ήξερα ότι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ κατοικεί στη Γιούτα, πως είναι και ο ίδιος δεινός ιππέας ενώ πέρα από λαμπρό ηθοποιό, τον εκτιμώ και ως σκηνοθέτη», είπε στη Daily Mail o Έβανς ενώ αποκάλυψε πως η συνάντηση του με τον Ρέντφορντ είχε γίνει υπό άκρα μυστικότητα σ’ ένα ξενοδοχείο στο Πικαντίλι στο Λονδίνο όπου ο Ρέντφορντ είχε διαμείνει ινγκόγνιτο. Στη συνάντηση τους ο Έβανς φρόντισε να φέρει ως δώρο στον αγαπητό Αμερικανό ηθοποιό την α’ έκδοση του βιβλίου «The art of taming horses – H τέχνη της εξημέρωσης των αλόγων» από τον J.S. Ravey, γητευτή των αλόγων της Βασίλισσας Βικτώριας.

Ο Έβανς με τη σύζυγο του, Τζένι μετά από πρόσκληση του Ρέντφορντ βρέθηκαν τον Μάιο του ’97 στο Big Timber της Μοντάνα και παρακολούθησαν από κοντά τα γυρίσματα που είχαν αρκετές δυσκολίες όπως οι πολλές ανοιξιάτικες βροχές που είχαν ως συνέπεια να πλημμυρίσει το σετ της ταινίας. Ο Έβανς δεν κρύβει ότι θεώρησε λάθος την απόφαση του Ρέντφορντ ν’ αλλάξει το τραγικό τέλος του βιβλίου, στην ταινία. Μάλιστα είχε προσπαθήσει να κάνει τον Μπομπ Ρέντφορντ ν’ αναθεωρήσει.

«Πολλοί θεατές σε όλο τον κόσμο αγάπησαν το φιλμ και μέσα στα χρόνια που έχουν περάσει, το ξαναείδα και το εκτίμησα περισσότερο και πιστεύω ακράδαντα πως ο Ρέντφορντ έκανε μία υπέροχη δουλειά», ανέφερε ο Νίκολας Έβανς.

Ο Ρέντφορντ πραγματικά αγάπησε το βιβλίο και το ρόλο του γητευτή και όπως είχε πει στον Νίκολας Έβανς, «είναι ένα ρόλος που περίμενα όλη μου τη ζωή».

Και πράγματι η ταινία γοήτευσε και συγκίνησε το παγκόσμιο κοινό ενώ λειτούργησε και η ρομαντική ιστορία με το ειδύλλιο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, τον άνθρωπο της φύσης Τομ Μπούκερ και την πολυάσχολη διευθύντρια μεγάλου περιοδικού της Ν. Υόρκης, Άνι Μακ Λιν.

«Η ιστορία μου είχε να κάνει με καλούς ανθρώπους που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση ν’ αντιμετωπίζουν πόνο και δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι ένα βιβλίο για τα’ άλογα, είναι για μας τους ανθρώπους και πόσο εύκολα μπορούμε να κατρακυλήσουμε στην απόγνωση, να χάσουμε την όρεξη για τη ζωή και να “χαθούμε”, και πως αν είμαστε τυχεροί, μία αγνή, χωρίς εγωισμό αγάπη κι ένα νέο περιβάλλον μπορούν πραγματικά να μας σώσουν», ανέφερε ο Έβανς που μετά την επιτυχία του «Γητευτή των αλόγων» έβγαλε κι άλλα βιβλία όπως την «Παγίδα» και το «Πιο δυνατός κι από τη φωτιά».

Η ταινία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ προτάθηκε για την Golden Globe – Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας και για το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για την κάντρι μπαλάντα της Άλισον Μούρερ «A Soft place to fall». Η ταινία έλαβε στην πλειονότητα της καλές κριτικές και την λάτρεψε το κοινό. Μόνη ίσως αιχμή που εκφράστηκε από ορισμένους ήταν ότι ο Ρέντφορντ στα 61 του χρόνια τότε, θύμιζε λίγο τη διαφήμιση του Μάλμπορο και πως φύλαξε κολακευτικά πλάνα για τον ίδιο με τον ήλιο να «χρυσίζει» από το πίσω μέρος τα ξανθά μαλλιά του.

Στην Ελλάδα ο «Γητευτής των αλόγων» έκοψε περισσότερα από 300.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή του (τέλη Νοεμβρίου του 1998), στη Γαλλία έκανε ρεκόρ πλησιάζοντας τα 3 εκατομμύρια εισιτήρια ξεπερνώντας και το «Πέρα από την Αφρική» ενώ στις ΗΠΑ οι εισπράξεις ήταν επίσης πολύ καλές φτάνοντας τα 80 και πλέον εκατομμύρια δολάρια.

Την εξαιρετική διεύθυνση φωτογραφίας είχε αναλάβει ο Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον ενώ στο φιλμ έπαιζαν ακόμα οι Κρις Κούπερ, Σαμ Νιλ και η Νταιάν Γουίστ.

Στην Πάτρα ο «Γητευτής» είχε προβληθεί στην μεγάλη αίθουσα του Πάνθεον.    

Ο Νίκολας Έβανς, η φωτ. είναι από την Daily Mail.

Ο Νίκολας Έβανς, η φωτ. είναι από την Daily Mail.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture