Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις υποκλοπές έφτασε στο... Politico

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις υποκλοπές έφ...

Για δεύτερη μέρα το Politico ασχολείται με το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών είναι αφιερωμένο μεγάλο μέρος της στήλης Brussels Playbook του Politico και επικεντρώνεται στη χθεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το άρθρο αρχίζει με αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού λέγοντας πως "παραδέχτηκε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν υποκλέψει το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη, αλλά έριξε την ευθύνη καθαρά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αρνήθηκε ότι γνώριζε για την υποκλοπή αλλά την υπερασπίστηκε, υποστηρίζοντας ότι ήταν νόμιμη καθώς την είχε εγκρίνει ο εισαγγελέας".

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει λόγο για "μετατόπιση ευθυνών" και καυτηριάζει την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες να μην απαξιώνουν την ΕΥΠ.

"Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την ΕΥΠ για κατασκοπεία αρχηγού της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην υπηρεσία — αλλά όχι, φυσικά, στον πρωθυπουργό. Και την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να μην απαξιώνουν την ΕΥΠ: Ο κόσμος να μην αφήσει το σκάνδαλο να γίνει  'αιτία υποβάθμισης της εθνικής συνεισφοράς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών', υποστήριξε. Ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;" γράφει το Politico.

Οι συντάκτες του άρθου αφού αναφέρουν τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη "δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ" αναρωτιούνται ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για τις ενέργειες μιας υπηρεσίας που βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Έλληνα πρωθυπουργού.

"Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί  αφού απέλυσε τον διευθυνή του επιτελείου του και τον αρχηγού της ΕΥΠ την περασμένη εβδομάδα" γράφει η στήλη και παραθέτει τρία ερωτήματα.

Ερώτημα 1: Γιατί κατασκόπευαν τον Ανδρουλάκη;

Τι γνωρίζουμε: Ο Μητσοτάκης είπε οτι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι ο Ανδρουλάκης έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση.

Ερώτημα 2: Αν δεν ήταν ο Μητσοτάκης, ποιος διέταξε την υποκλοπή;

Τι γνωρίζουμε: Όχι πολλά - ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό.

Ερώτημα 3: Ποιος διέταξε μια ξεχωριστή απόπειρα χακαρίσματος του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το Predator;

Τι γνωρίζουμε: Ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε το λογισμικό στην ομιλία του και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποίησε. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google από τον Μάιο, είναι "πιθανό" ότι "οι υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες" στην Ελλάδα έχουν αγοράσει λογισμικά για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις