Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ομιλία της Δρ. μεταβυζαντινής ιστορίας Νίκας Πολυχρονοπούλου Κλαδά

Πάτρα: Ομιλία της Δρ. μεταβυζαντινής ιστ...

Την Πέμπτη 28/7/2022 στις 19.00 στο ναό του Αγ. Δημητρίου στην άνω πόλη - Θ' αναφερθεί στις Συνόδους της Λυών και της Φερράρας – Φλωρεντίας (1438-1439)

Η Διδάκτωρ μεταβυζαντινής ιστορίας Νίκα Πολυχρονοπούλου – Κλαδά έχει προσκληθεί να μιλήσει την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 στις 7 το απόγευμα, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Πατρών  για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα τις διαφορές Ορθοδοξίας και Καθολικισμού με έμφαση στα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της Λυών το έτος 1274 μ.Χ. και στη Σύνοδο της Φερράρας – Φλωρεντίας (1438-1439).

Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη.

Όπως διαβάσαμε στο σάιτ pemptousia.gr, οι εργασίες της Συνόδου το 1438, ξεκίνησαν στην Φερράρα της Ιταλίας αλλά μετά από θανατηφόρα επιδημία που έπληξε την πόλη, μεταφέρθηκαν στην Φλωρεντία, όπου και ολοκληρώθηκαν. Επικεφαλής τής ελληνικής αντιπροσωπείας, υπήρξε ο Μάρκος, επίσκοπος Εφέσου, ο επονομαζόμενος Ευγενικός, ενώ τής δυτικής, ο καρδινάλιος Ιουλιανός Τσεζαρίνι. Και οι δύο άνδρες, ήσαν εξαιρετικά μορφωμένοι και καλοί γνώστες των δογμάτων τής Πίστεως. Από τους λογιότερους συμμετέχοντες, ήσαν ο μητροπολίτης Νικαίας Βησσαρίων και ο μητροπολίτης Κιέβου Ισίδωρος, ενώ εκπρόσωποι τής Συγκλήτου, ήταν οι Γεώργιος Γεμιστός – Πλήθων, Γεώργιος Αμοιρούτζης, Γεώργιος Σχολάριος και Ιωάννης Αργυρόπουλος.

Σχετικά με την πορεία εργασιών της κρίσιμης αυτής Συνόδου που έλαβε χώρα σχεδόν δεκαπέντε χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το κεντρικό ζήτημα που δημιούργησε τις περισσότερες αντιρρήσεις και άφηνε χάσμα αγεφύρωτο ανάμεσα στις δύο πλευρές, ήταν η προσθήκη των Δυτικών στο Σύμβολο τής Πίστεως, τού εκ τού Υιού, το λεγόμενο filioque. Ο Γεώργιος Γεμιστός - Πλήθων ήταν εκείνος που κατέδειξε με σοβαρά επιχειρήματα, πως η προσθήκη του filioque, δεν υπήρχε κατά την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο, αλλά αποτελεί νοθεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις