Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μάρκου - Αναγνωστοπούλου: Eρώτηση για την «Αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού»

Μάρκου - Αναγνωστοπούλου: Eρώτηση για  τ...

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 11 MW στη θέση «Περιστερόβραχος»  Δ.Ε. Ρίου, Δήμου  Πατρέων& Δ.Ε  Ερινεού δήμου Αιγιάλειας Π.Ε. Αχαïας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές Αχαΐας.

Όπως τονίζουν: Το  ανωτέρω  Έργο  βρίσκεται  στην  φάση  αδειοδότησης  από  τις  αρμόδιες  υπηρεσίες  της  Περιφέρειας  Δ. Ελλάδος  και  οι  κάτοικοι  των  όμορων  κοινοτήτων  είναι  ανάστατοι  και  αντίθετοι  με  την  δημιουργία  του  αιολικού  πάρκου  -όχι γιατί είναι κατά της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά  διότι οι  δυο  ανεμογεννήτριες  που  ζητούν  να  εγκαταστήσουν οι  επενδυτές  είναι κοντά  σε  οικισμούς.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο πλέον, μετά και τη νέα παράταση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2023, οδηγεί σε άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ με προβλήματα και για τις ΑΠΕ και για τον πληθυσμό αλλά και για τα οικοσυστήματα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι ο  ορισμός  των  500 μέτρων  ως  ελάχιστη  απόσταση  από  το  όριο  των  οικισμών επιτρέπει  στους  επενδυτές  να  επιλέγουν  την  πιο  συμφέρουσα  οικονομικά  θέση, χωρίς να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη άλλες παραμέτρους χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού ή θέματα ένταξης στο τοπίο. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της σχεδιασμένης ανάπτυξης σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Με Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, διαβούλευση με τους φορείς, σεβασμό του τοπίου και της ποιότητας ζωής των πολιτών, για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την ιδιωτική κερδοφορία.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκε o αρμόδιος Υπουργός αν προτίθεται να λάβει υπόψη τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αν προτίθεται  να  προχωρήσει  με  τροπολογία  στην  αύξηση  της  ελάχιστης  απόστασης  εγκατάστασης  ανεμογεννητριών  από  τα  όρια  οικισμών και τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να "ξεκολλήσουν" και να προωθηθούν οι ενεργειακές κοινότητες -που έχουν μπει στον πάγο εδώ και τρία χρόνια-και η σιτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με τα δικά τους έργα, τα οποία θα χωροθετούνται με συναίνεση των πολιτών και των παραγωγών.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 11 MW στη θέση «Περιστερόβραχος»  Δ.Ε. Ρίου, Δήμου  Πατρέων & Δ.Ε  Ερινεού δήμου Αιγιάλειας Π.Ε. Αχαïας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Το  ανωτέρω  Έργο  βρίσκεται  στην  φάση  αδειοδότησης  από  τις  αρμόδιες  υπηρεσίες  της  Περιφέρειας  Δ. Ελλάδος  και  οι  κάτοικοι  των  όμορων  κοινοτήτων  είναι  ανάστατοι  και  αντίθετοι  με  την  δημιουργία  του  αιολικού  πάρκου  -όχι γιατί είναι κατά της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά  διότι οι  δυο  ανεμογεννήτριες  που  ζητούν  να  εγκαταστήσουν οι  επενδυτές  είναι κοντά  σε  οικισμούς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 11 MW, αποτελούμενο από 2 ανεμογεννήτριες 5,5 MW ισχύος εκάστη. Το νοητό πολύγωνο εντός του οποίου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, έχει εμβαδό 795,4 στρέμματα.

Το υπό μελέτη έργο προβλέπεται να εγκατασταθεί : η πρώτη ανεμογεννήτρια θα βρίσκεται 1200 m από το Πλατάνι,1370 m από τα Καρτσανέικα,1430 m από τα Τσελέικα,2963 m από το Άνω Κατρίτσι,2370 m από τα Αργυρά,3900 m από την Κάτω Ροδινή και 4000 m από το Ρίο. Η δεύτερη ανεμογεννήτρια θα βρίσκεται 1322 m από το Πλατάνι, 1390 m από τα Καρτσανέικα, 1200 m από τα Τσελέικα, 1282 m από τον Αγ .Βασίλειο, 1762 m από την Αραχοβίτσα, 1730 m από το Δρέπανο, 2000 m από τα Τσαπαλαίκα και 3500 m από τον Ψαθόπυργο. Οι 2 ανεμογεννήτριες θα διατάσσονται σε άξονα Βορρά – Νότου, σε υψόμετρο 397,5 m - 418 m και σε απόσταση 2 km περίπου από τη θάλασσα.

Στα προβλεπόμενα έργα περιλαμβάνονται τα πλατώματα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 3.325,88 m (διανοίξεις νέων οδών πρόσβασης και βελτιώσεις υφιστάμενων οδών), υπόγειο και εναέριο δίκτυο μέσης τάσης 20 kV και οικίσκος ελέγχου και χειρισμού (35 m2 ).Το οδικό δίκτυο συνίσταται σε βελτιώσεις οδών για μήκος 1705,98 m και διανοίξεις νέων, μήκους 1620 m. Το μήκος των νέων εσωτερικών οδών που ενώνει τις ανεμογεννήτριες μεταξύ τους και με τον οικίσκο ελέγχου έχει μήκος 519,83 m, ενώ τα νέα τμήματα της οδού πρόσβασης έχουν μήκος 1100,17 m.

Το πλησιέστερο προβλεπόμενο (με άδεια παραγωγής) αιολικό πάρκο βρίσκεται ΝΑ του υπό εξέταση και είναι συνολικής ισχύος 5,9 MW, με την κοντινότερη Α/Γ1 σε απόσταση άνω των 600 m σε ευθεία επί χάρτη. Το πλησιέστερο εγκατεστημένο αιολικό πάρκο απέχει προς νότο 5,8 km σε ευθεία επί χάρτου (στο Παναχαϊκό Όρος).

Από  τα  ειδικότερα  στοιχεία  της  Μ.Π.Ε. φαίνεται  ότι  η  θέση  εγκατάστασης  των ανεμογεννητριών βρίσκεται στη συνέχεια  του  οικιστικού  περιβάλλοντος  των  Βόρειο-ανατολικών  προαστίων  του  Μητροπολιτικού  Δήμου  Πατρών.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο πλέον, μετά και τη νέα παράταση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2023, οδηγεί σε άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ με προβλήματα και για τις ΑΠΕ και για τον πληθυσμό αλλά και για τα οικοσυστήματα. Επισημαίνεται ότι ο  ορισμός  των  500 μέτρων  ως  ελάχιστη  απόσταση  από  το  όριο  των  οικισμών επιτρέπει  στους  επενδυτές  να  επιλέγουν  την  πιο  συμφέρουσα  οικονομικά  θέση, χωρίς να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη άλλες παραμέτρους χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού ή θέματα ένταξης στο τοπίο.

Επειδή, οι τοπικές κοινωνίες έχουν ήδη αντιδράσει και δια των Δημοτικών τους Συμβουλίων, έχουν αντιταχθεί στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Επειδή, είναι πλέον σαφές ότι η χωροθέτηση ανεμογεννητριών πραγματοποιείται άναρχα, με τρόπο που η εγκατάστασή τους να έχει πιθανά σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στο φυσικό τοπίο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να λάβει υπόψη τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, σχετικά με την εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 11 MW στη θέση «Περιστερόβραχος» κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης; 

2. Προτίθεται  να  προχωρήσει  με  τροπολογία  στην  αύξηση  της  ελάχιστης  απόστασης  εγκατάστασης  ανεμογεννητριών  από  τα  όρια  οικισμών καθότι  υπάρχει αρνητικό  αποτύπωμα  στην  καθημερινότητα  της  ζωής  των  ανθρώπων;

3. Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να "ξεκολλήσουν" και να προωθηθούν οι ενεργειακές κοινότητες -που έχουν μπει στον πάγο εδώ και τρία χρόνια-και η αυτοπαραγωγη/αυτοκατανάλωση, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με τα δικά τους έργα, τα οποία θα χωροθετούνται με συναίνεση των πολιτών και των παραγωγών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Μάρκου Κώστας

 

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Δρίτσας Θεόδωρος

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις