Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Μία Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης στις 7 Αυγούστου στο Αίγιο

Μία Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης στις 7...

Στις 21:00 στο Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου

Μία Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης έχει ετοιμάσει και θα παρουσιάσει ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου με τίτλο «Σαν τα τρελά πουλιά…» την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, στις 21:00 στο Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς», στο Αίγιο.

Ένας αιώνας μέσα σε μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης.

2022: έτος μνήμης προσφυγικού ελληνισμού

Το 2022 είναι έτος με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς χαρακτηρίστηκε ως έτος μνήμης προσφυγικού ελληνισμού. Πριν από έναν αιώνα ο δρόμος της προσφυγιάς έφερε στον τόπο μας χιλιάδες βασανισμένες ψυχές, μια κοινότητα σπουδαίων ανθρώπων που μεγαλούργησαν αλλά δεν ξέχασαν.

«Σαν τα τρελά πουλιά…»

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, πιστός στην αποστολή του για έρευνα, γνώση, διατήρηση και διάδοση της παράδοσης, τιμά το έτος μικρασιατικής μνήμης και με υψηλό αίσθημα σεβασμού στους πρόσφυγες του ‘22 παρουσιάζει εκδήλωση με τίτλο «Σαν τα τρελά πουλιά». Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ομώνυμο  μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος να περιγραφούν τόσο παραστατικά, γλυκόπικρα και βαθιά συμβολικά τα βουβά συναισθήματα των προσφύγων κάθε εποχής. Σαν τα τρελά πουλιά, τρομαγμένα από το κακό και με αβέβαιο προορισμό αλλά με ελεύθερο πνεύμα, πέταξαν οι πρόσφυγες της Ιωνίας κι ήρθαν και φώλιασαν σε νέες πατρίδες, ανάμεσά τους και στο Αίγιο.

Η μαρμαρινή σαντάλα

Οι πρόσφυγες του Αιγίου προήρθαν από διάφορα μέρη (Αρτάκη, Αδραμύττι, Αλάτσατα, Ρόδα, Βουρλά, Παλαιές Φώκαιες, Σμύρνη, Αϊβαλί, Άδανα, Προύσσα, Νικομήδεια, Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Καρς, Αμυσσός) αλλά κυρίως από την Προποντίδα, τη θάλασσα του Μαρμαρά, τα Προικοννήσια (Αφησσία ή Οφιούσα, Κούταλη, Μαρμαρά ή Προικόννησο, Αλώνη ή Πασαλιμάνι) κι έφθασαν στο λιμάνι του Αιγίου στις 22 Οκτωβρίου 1922 με το πλοίο ΠΛΑΤΑΙΑΙ.

Η μαρμαρινή σαντάλα, ένα ακόμα υψηλού συμβολισμού στοιχείο που κοσμεί τα έντυπα της εκδήλωσης, έρχεται να μας μεταφέρει σε αλλοτινές ευτυχισμένες και ήρεμες στιγμές πριν ξεσπάσει η συμφορά, όταν οι ντόπιοι κάτοικοι του Μαρμαρά και πρόγονοι πολλών σημερινών κατοίκων του Αιγίου έβγαιναν στην Προποντίδα να ψαρέψουν παλαμίδες και κολιούς με αυτό το πανέμορφο σκαρί.

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου τιμά τους πρόσφυγες του Αιγίου

Η εκδήλωση ξετυλίγεται γύρω από τις μουσικές και τους χορούς τεσσάρων περιοχών: της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Ερυθραίας και της Προποντίδας, από την οποία κυρίως κατάγονται οι πρόσφυγες του Αιγίου. Η μουσική και ο χορός αποτελούν αναμφίβολα το κεντρικό περιεχόμενο της εκδήλωσης αλλά όχι το μόνο. Με έμφαση στην Προποντίδα και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου εδώ και καιρό ερευνά σιωπηλά, σχεδιάζει, επιμελείται και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στοιχεία που θα εγείρουν μνήμες και συγκίνηση σε όσους βρεθούν στο Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς» το βράδυ της 7ης Αυγούστου 2022.

Εκατό χρόνια μετά, όλοι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο συνδεδεμένοι με το προσφυγικό στοιχείο και η μικρασιατική μνήμη αφορά όλους μας. Η μικρασιατική μνήμη είναι η ιστορική μας μνήμη, η οικογενειακή μας ιστορία και ανεκτίμητος πλούτος στο εργαστήρι της ψυχής μας.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture