Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τιμάται το σαββατοκύριακο η μνήμη της Αγίας Μαρίνας

Πάτρα: Τιμάται το σαββατοκύριακο η μνήμη...

Επίκεντρο ο ιερός ναός στη συνοικία Μακρυγιάννη όπου την Κυριακή 17/7 το απόγευμα θα γίνει και λιτάνευση της εικόνας της Αγίας

Την Αγία Μαρίνα ετοιμάζεται να εορτάσει με λαμπρότητα και να πανηγυρίσει ο ομώνυμος ιερός ναός στη συνοικία Μακρυγιάννη, στην Πάτρα.

Ήδη στο ναό έχουν ξεκινήσει και τελούνται προεόρτιες ακολουθίες όπως την Πέμπτη 14/7 όπου τελέστηκε στις 7 το απόγευμα ιερά παράκληση στην Παναγία Γοργουπήκοο και η τελετή του αγιασμού. Στο ναό φυλάσσεται αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας Γοργουπηκόου από την ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγ. Όρους, έργο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μπάλα.

Στο τέλος των ιερών ακολουθιών εψάλησαν ειδικά μεγαλυνάρια προς την Άγια Μαρίνα, ποίημα της μοναχής Ισιδώρας, Ηγουμένης της ιεράς Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων.

*Η Αγία Μαρίνα είχε γεννηθεί στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι ήταν χριστιανή και εκείνος έκπληκτος την διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την τραυμάτισε με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ η Αγία Μαρίνα αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Όταν διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, ο Ολύμβριος την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να πιστέψουν και να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αυτό το γεγονός, ο έπαρχος διέταξε τελικά τον αποκεφαλισμό της.

Tα άγια λείψανα της όπως αναφέρει το saint.gr, φυλάσσονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάσσονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας της Μεγαλομάρτυρος στη συνοικία Μακρυγιάννη στην Πάτρα, το Σάββατο 16/7, παραμονή της εορτής θα τελεστεί εσπερινός στις 19.00 και αργότερα στις 21.30 ιερά αγρυπνία και το πρωί της Κυριακής 17/7 που τιμάται η μνήμη της, πανηγυρική Θεία λειτουργία ενώ το απόγευμα στις 19.00 θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση στην Αγία Μαρίνα ενώ θα ακολουθήσει στις 20.30 λιτάνευση της εικόνας της και ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση – αφιέρωμα στην Μικρά Ασία μετά τις 21.00.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις