Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιά στην Άμφισσα: Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα απειλούν τον δρυμό του Παρνασσού - Μήνυμα από το 112 για Ιτέα

Φωτιά στην Άμφισσα: Ανεξέλεγκτα τα πύριν...

Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι

Ανεξέλεγκτα καίει η μεγάλη φωτιά που είναι σε εξέλιξη κοντά στην Άμφισσα της Φωκίδας, ενώ μήνυμα εστάλη πριν από λίγο μέσω του 112 για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη». Η ανησυχία των Πυροσβεστικών Αρχών είναι μεγάλη διότι οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν ισχυροί και φαίνεται να ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προσπαθεί να στείλει όσα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ τα εναέρια μέσα δεν θα επιχειρούν από τη στιγμή που θα πέσει το φως του ήλιου. Υπάρχει τεράστια ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να προχωρήσει και να φτάσει τον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού.

Πριν από λίγα λεπτά η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Ήδη αυτή την ώρα οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και ήδη οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής «μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της Βόρειας πλευράς της Ιτέας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς» ο ίδιος ο Δήμαρχος σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook διευκρινίζει ότι «αυτή η ενημέρωση δεν αποτελεί εντολή εκκένωσης.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πλέον έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Τρία τα μέτωπα της φωτιάς - Πιο καταστροφικό αυτό μέσα στον ελαιώνα
Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές. Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

Μάχη να μην φτάσει η φωτιά στον Παρνασσό
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προσπαθεί να στείλει όσα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα και εναέρια μέσα είναι δυνατόν, καθώς η φωτιά δεν πρέπει να προχωρήσει και να φτάσει τον εθνικό δρυμό του Παρνασσού.

Αυτή την ώρα, καίει στους πρόποδες του Παρνασσού, όπως μεταδίδει η Μίνα Καραμήτρου στο OPEN.

Μάλιστα, επιχειρούν 12 αεροσκάφη στην περιοχή και πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ. Στόχος είναι να μην μπει η φωτιά στον εθνικό δρυμό.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι προχωρά η μέρα συμαίνει πως σε λίγη ώρα τα εναέρια μέσα δεν θα μπορούν να πετάξουν και τα γίνεται αγώνας δρόμου για περιορισμό του μετώπου μέσα στην επόμενη περίπου μία με μιάμιση ώρα, όπως σημειώνει η Μίνα Καραμήτρου.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος»

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε ορισμένα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι. Όμως, οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν.

Για κατάσβεση συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις