Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η ιστορία δεν ξ...

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι δε μπορεί να γίνει αποδεκτός ο δεσποτικός αναθεωρητισμός που απειλεί τα αποδεκτά σύνορα

Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και τους εταίρους και συμμάχους της χώρας, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν και το κύριο θέμα της Συνόδου, προτείνοντας μάλιστα να τεθεί και χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2033 και συσχετίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής με τη ρωσική εισβολή.

Εκτίμησε ειδικότερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει για τα μέλη της εντάσσοντας σε αυτήν και τα δυτικά Βαλκάνια.

Πρόταξε ως μείζονα ζητούμενα την ενεργειακή ασφάλεια και το απαραβίαστο των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας.

“Στο πρώτο απαντάει η θέρμη με την οποία οι εταίροι μας ανταποκρίνονται στην πρόκληση για μία κοινή πολιτική ενεργειακής ασφαλείας”, εκτίμησε ο κ.Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο νέο ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου και την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη, όπου επίσης είχε παρευρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Αποδεικνύεται έτσι ότι ο νέος αυτός κόμβος μπορεί να φέρει τη γειτονιά μας στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής τροφοδοσίας των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της ανατολικής Ευρώπης” είπε και πρόσθεσε ότι:

“Στο δεύτερο πεδίο τα δεδομένα είναι σαφή. Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχτεί το δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη γεωπολιτική ισορροπία αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του”.

Η τελευταία αυτή φράση του κ.Μητσοτάκη ήταν βεβαίως μία σαφής έμμεση αναφορά στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση καθημερινά.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει τις ελληνικές θέσεις και στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποιος θα παρευρεθεί στο δείπνο στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις