Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τουρκία: Ο Γιαϊτζί μιλά για ελληνικό σχέδιο «εισβολής» στο Αιγαίο

Τουρκία: Ο Γιαϊτζί μιλά για ελληνικό σχέ...

Πώς απαντά η Αθήνα

Στο ίδιο μοτίβο κινείται η Άγκυρα όσον αφορά στις συνεχείς προκλήσεις κατά της Ελλάδας, με την Αθήνα να απαντά για ακόμα μία ημέρα σε επίσημους τόνους. Σήμερα Κυριακή, μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους υπόλοιπους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, τη σειρά πήρε ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος μίλησε για ελληνικό σχέδιο «εισβολής» στο Αιγαίο και αύξησης των χωρικών υδάτων, παραλείποντας φυσικά ότι η Ελλάδα δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια.

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε και η στρατιωτική Άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» που διεξάγεται από κοινού από την Κύπρο και το Ισραήλ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η άσκηση έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και καλεί το Ισραήλ να μην υποκύπτει στις προκλήσεις και την προπαγάνδα της Ε/Κ πλευράς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, υπογράμμισε ότι «οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού» και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της Άγκυρας οδηγούν σε αδιέξοδα.

Χθες Σάββατο, είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Reuters, ο οποίος ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της» και πως «έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη» .

 Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην πολιτική να απαντά σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις αλλά να κρατά χαμηλούς τόνους  χωρίς να μπαίνει στην διαδικασία ανταλλαγής βαρύγδουπων δηλώσεων. 

 Γιαϊτζί: Σχέδιο εισβολής 3 σταδίων από Ελλάδα
Ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου υποστήριξε ότι το σχέδιο της ελληνικής «εισβολής» στο Αιγαίο, έχει ξεκινήσει από το 2017 και εκτυλίσσεται σε τρεις άξονες. Μάλιστα και οι χάρτες που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

«Απέναντι σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να προβάλλει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Γιαϊτζί στη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

 «Η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση», προειδοποίησε.

Οι 3 φάσεις
 Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί, «η Ελλάδα ξεκίνησε το 2017 ένα σχέδιο 3 σταδίων για την αύξηση των χωρικών της υδάτων. Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο με αυτούς τους χάρτες. Στην πρώτη φάση του σχεδίου, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στα Αντικύθηρα. Ωστόσο δεν μπόρεσαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο λόγω πιέσεων της Τουρκίας.

 Τώρα θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο στάδιο. Το δεύτερο βήμα είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ Κρήτης – Αντικυθήρων και της Πελοποννήσου. Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τελικό στάδιο είναι τα 12 μίλια σε ολόκληρο το Αιγαίο».

Νέος χάρτης Τουρκίας με εντολή Ερντογάν

Ο Γιαϊτζί υποστηρίζει επίσης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να «φτιάξουν έναν δικό μας χάρτη» στο συμπόσιο της ανατολικής Μεσογείου το Σεπτέμβριο του 2020.

 «Αυτή η παραγγελία υλοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει χαρτογραφήσει τη Γαλάζια Πατρίδα κι αποτελεί πλέον επιστημονικό έργο. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη Γαλάζια πατρίδα. Αυτόν τον χάρτη μας πρέπει να τον δώσουν στους απεσταλμένους μας και να ενημερωθούν για τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις