Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία αμφισβητεί τα...

Η Άγκυρα διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή, είπε η ΠτΔ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στην Εσθονία και λίγο πριν το δείπνο με τον Εσθονό πρόεδρο, σε κοινές δηλώσεις σχολίασε την προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία σηκώνει το γάντι, μέσω του Ομέρ Τσελίκ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχικά αναφερόμενη στις προκλήσεις αντιμετωπίζει Ευρώπη, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι προσβάλλουν βάναυσα και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο ασφάλειας. Όπως δήλωσε «ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, παραβιάζει κατάφωρα κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, αμφισβητώντας τις αρχές του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της μη χρήσης ή απειλής χρήσης βίας και έχει καταδικαστεί έντονα και απερίφραστα από την ΕΕ».

 Παράλληλα, τόνισε ότι «σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, όπου η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των πολιτών ενισχύονται καθημερινά, οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην κοινή προσπάθειά μας να επικρατήσει η ειρήνη» και υπενθύμισε τα λόγια του Εσθονού ομολόγου της, ότι «η ελευθερία δεν έρχεται χωρίς τίμημα και ότι ο λαός της Ουκρανίας θέτει ένα ισχυρό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση». Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητά της, ότι «ο κοινός μας αγώνας θα δικαιωθεί, καθώς βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ενωμένοι, στο κοινό μέτωπο των δημοκρατικών αρχών και του Δικαίου, κατά του πολέμου και των προσπαθειών αναθεωρητισμού που διατρέχουν την κοινή μας ήπειρο, θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε για τους λαούς της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, «διαχρονικά υπέρμαχος του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, βιώνει παρόμοιες απόπειρες αναθεωρητισμού εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά και αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, διακινδυνεύοντας μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και πλήττοντας την ενότητα και την συνοχή της βορειοατλαντικής συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία».

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Εσθονίας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες της πατρίδας σας ως προς το ζήτημα της ασφάλειας και θεωρεί δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ, σε αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο, θα υπερασπιστεί τις χώρες πρώτης γραμμής σε περίπτωση επίθεσης. Όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Λέναρτ Μέρι κατά την προσχώρησή σας στο ΝΑΤΟ, “η Εσθονία δεν θα είναι ποτέ ξανά μόνη”».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις