Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Πνιγήκαμε» στη σκόνη, τη γύρη και τις αλλεργίες

«Πνιγήκαμε» στη σκόνη, τη γύρη και τις αλλεργίες
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Οι αλλεργίες βασανίζουν πολύ κόσμο κάθε χρόνο και σίγουρα η άνοιξη είναι μία δύσκολη εποχή για τους αλλεργικούς και όχι μόνο καθώς οι αλλεργίες της άνοιξης είναι ιδιαίτερα βασανιστικές για τα άτομα που νοσούν από αυτές.

«Φέτος  την άνοιξη βλέπουμε ότι είναι πολύς ο κόσμος που ταλαιπωρείται από αλλεργικά συμπτώματα. Είναι η πληθώρα των περιστατικών που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Είναι σχεδόν το 80 με 90% των περιστατικών στα πνευμονολογικά ιατρεία, αλλεργικό άσθμα ή αλλεργικές ρινίτιδες» λέει στο thebest.gr η πνευμονολόγος Ασημίνα Ζανιά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Αυτό μπορεί να συμβαίνει ίσως γιατί ο κόσμος γύρισε στην καθημερινότητα του όπως την ήξερε, (τα δυο προηγούμενα είχαμε σχεδόν ξεχάσει τέτοια περιστατικά) ή ίσως γιατί είχαμε έντονα επεισόδια με την σκόνη και τη γύρη.  Μετά τις 10 με 15 Απρίλιου έως τώρα, πάρα πολύς κόσμος ταλαιπωρείται από αλλεργίες. Βέβαια μιλάμε για κόσμο που έχει ιστορικό, δεν ξυπνάει ξαφνικά μια αλλεργία».

Η κ. Ζανιά μας δίνει την ευρύτερη εικόνα για το πώς και γιατί ένας ασθενής με αλλεργία μπορεί να φτάσει μέχρι και το νοσοκομείο: «Υπάρχει μια αύξηση και στα άτομα που πηγαίνουν στο νοσοκομείο και συνήθως είναι ασθενείς που έχουν αλλεργικό άσθμα και ίσως μια πολύ έντονη δερματίτιδα ή επιπεφυκίτιδα. Το αλλεργικό άσθμα για να φτάσει να πάει στο νοσοκομείο σημαίνει ότι είναι ένα άσθμα χωρίς έλεγχο δηλαδή χωρίς την αγωγή του, χωρίς εκπαιδευόμενο ασθενή και επειδή τα τελευταία χρόνια, κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, δεν έχουμε και ανάλογες επισκέψεις στα νοσοκομεία. Ωστόσο φέτος, επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών με αλλεργίες στην κοινότητα, σίγουρα κάποια περιστατικά, αλλά λίγα όχι πληθώρα, θα πάνε και στο νοσοκομείο.  Επίσης, η χρόνια αλλεργικοί, ξέρουν, είναι εκπαιδευμένοι και παίρνουν την αντισταμινική τους αγωγή από τις πρώτες ημέρες της άνοιξης και δεν φτάνουν σε σημείο να έχουν συμπτώματα για να ξεκινήσουν την θεραπεία, παρ’ όλα αυτά φέτος κάποιοι παρότι εφάρμοσαν την συντηρητική τους θεραπεία από νωρίς, παρουσίασαν έντονη συμπτωματολογία και αναγκαστήκαμε να βάλουμε και άλλες αγωγές».

«Ένα 30% του πληθυσμού πάσχει από κάποια αλλεργία»

«Ένας στους τρείς ανθρώπους έχει μια μορφή αλλεργίας και αυτό δεν είναι καθόλου μικρό ποσοστό, άρα ένα 30% του πληθυσμού πάσχει από κάποια αλλεργία. Επίσης, να αναφέρουμε ότι όταν υπάρχει στον οργανισμό ο αλλεργικός μηχανισμός, αυτός είναι ένας, τώρα το τι θα τον πυροδοτήσει και πως θα εκδηλωθεί αυτό είναι σύνθετο, αλλά από τη στιγμή που κάποιος εμφανίσει μια εκδήλωση αλλεργίας, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει και μια άλλη εκδήλωση αλλεργίας, όπως για παράδειγμα, άνθρωποι με αλλεργική ρινίτιδα ή δερματίτιδα  οι  οποίες σε ποσοστό πάλι 30% μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργικό άσθμα. Συγχέονται γιατί ο μηχανισμός είναι ο ίδιος» αναφέρει στο thbest.gr η γνωστή πατρινή πνευμονολόγος.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

«Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, αν πράγματι έχει διαπιστωθεί αλλεργικό υπόβαθρο και νόσος, πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία με τον γιατρό μας από την αρχή της άνοιξης γιατί κάποιοι ίσως χρειάζεται να παίρνουν θεραπεία για όλη την άνοιξη  προληπτικά για την εκδήλωση λιγότερων συμπτωμάτων και δεύτερον, αν κάποιος γνωρίζει ότι έχει αλλεργία και ξέρει τι τον πειράζει να αποφεύγει τον αλλεργιογόνο παράγοντα. Επίσης, στα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή, δεν αποδίδονται όλα στις ιώσεις. Αν παρατηρήσουν κάποια συμπτώματα να είναι επαναλαμβανόμενα όπως βήχα, ρινίτιδες πρέπει να γίνει εξειδικευμένος έλεγχος» τονίζει.

Υπάρχει θεραπεία; Η κ. Ζανιά ξεκαθαρίζει: «Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε, η αλλεργία δεν θεραπεύεται. Τα νοσήματα αυτά ελέγχονται και μπορείς να φτάσεις με τον έλεγχο να ζεις μια φυσιολογική ζωή σα να μην έχεις τίποτα. Επίσης, τα αλλεργικά συμπτώματα που εμφανίζονται την άνοιξη, εμφανίζονται και το φθινόπωρο, τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις