Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πολίτες και επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο...αμήν με το ρεύμα- "Ψήνονται" μαζικές προσφυγές και από το ΣΚΕΑΝΑ

Πολίτες και επιχειρήσεις έχουν φτάσει στ...
Μαρτάτος Tάκης

Μίλησαν για την κατάσταση στο thebest.gr ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου που μαζί με άλλους 3 δικηγόρους έφτιαξαν μία ομάδα νομικής υποστήριξης και ο Γιώργος Κολλιόπουλος από τον ΣΚΕΑΝΑ

Το θέμα με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος φαίνεται πλέον να κινητοποιεί τους πολίτες (ιδιώτες και επιχειρηματίες) που ξεκινούν αγωγές τόσο ομαδικά όσο και ατομικά. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μας έδωσε ο συμπολίτης επιχειρηματίας της εστίασης Γιώργος Κολλιόπουλος.

«Ξέρεις τι είναι να έρχεται σε μία επιχείρηση λογαριασμός ρεύματος 8.500 ευρώ; Αυτή η αγωνία και απόγνωση των καταστηματαρχών περνά και στους πολίτες γιατί κι αυτοί βιώνουν μία παρόμοια κατάσταση στα σπίτια τους, να ζεις για παράδειγμα σ’ ένα 4άρι ή 3άρι σπίτι, να υπάρχουν δύο μισθοί και πάλι να μην φτάνουν τα χρήματα για να πληρωθεί το ρεύμα. Ετοιμάζονται να ξέρετε, μαζικές προσφυγές είμαστε στο σημείο μηδέν και ελπίζουμε να δούμε άμεσα φοβερές ελαφρύνσεις με μέτρα από την πολιτεία, κάτι που αν επαληθευτεί τότε θα αναπνεύσουμε και θα επιβιώσουμε, διαφορετικά η δικαστική οδός και οι μαζικές αγωγές θα είναι η μόνη διέξοδος καθώς υπάρχει και δεδικασμένο ενός οπωροπώλη στην Πάτρα που δικαιώθηκε», ανέφερε στο thebest.gr ο Γιώργος Κολλιόπουλος.

 Ο κ. Κολλιόπουλος εκφράζει το φόβο πως πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και θα φτάσουμε στο σημείο όπως χαρακτηριστικά είπε, να υπάρχουν αυτοί με τα μεγάλα μαγαζιά που δεν μπορούν να κλείσουν και θα συσσωρεύουν χρέη και οι υπόλοιποι που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο αφήνοντας πίσω τους χρέη και υποχρεώσεις ανεξόφλητες.

Το δικό του κατάστημα, όπως μας περιέγραψε, που διαθέτει ξυλόφουρνο και λειτουργεί με μία βάρδια, βρέθηκε με ρεύμα από 450 ευρώ να έχει πλέον ξεπεράσει τα 900 ευρώ (δηλαδή τα διπλάσια) ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης που ο λογαριασμός του ρεύματος τους δεν ξεπερνούσε συνήθως τα 2000 ευρώ και τώρα είναι πάνω από 5000!

«Αυτά τα ρεύματα δεν μπορούν να πληρωθούν, πρέπει να το καταλάβουν», είπε ο Γιώργος Κολλιόπουλος στο thebest.gr.

Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο Καταναλωτή έχει καταθέσει αίτηση σε δικαστικό επίπεδο και αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτική δίκη για το θέμα που θα έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη των πραγμάτων ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σε πολιτικό επίπεδο Τροπολογία για την κατάργηση της λεγόμενης Ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ παράλληλα αυτό που ζητά είναι να μπει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος που θα είναι και η μόνη λύση στο πρόβλημα.

Συνάμα δικηγόροι όπως ο συμπολίτης Βασίλης Μάρκου έχουν δημιουργήσει ομάδες που αναλαμβάνουν ομαδικές αγωγές πολιτών για το θέμα των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μάρκου πριν από 2 εβδομάδες σύστησε ομάδα νομική μαζί και με την Φωτεινή Ρήγα που ειδικεύεται στο Δίκαιο της ενέργειας καθώς και τη δικηγόρο Μάρια Νικολοπούλου και τον δικηγόρο Γεράσιμο Κουλουμπή.

Ένα σημαντικό στοιχείο που μας είπε ο κ. Μάρκου και αφορά στη ΔΕΗ είναι ότι «πριν τον Αύγουστο του 2021 δεν υπήρχε στα συμβόλαια οποιαδήποτε αναφορά ή υποχρέωση περί ρήτρας, η οποία επιβλήθηκε μονομερώς με απόφαση της ΔΕΗ έκτοτε. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που αντίκειται στις αρχές του αστικού δικαίου».

Ήδη στις περίπου 2 εβδομάδες που οι 4 δικηγόροι σύστησαν την ομάδα, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο με πάνω από 50 πολίτες να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον.

«Υπάρχει για την ώρα ένα ζήτημα ενημέρωσης ώστε να πληροφορηθούν όσο γίνεται περισσότεροι για την πρωτοβουλία αλλά και για το γεγονός ότι μπορούν να κινηθούν δικαστικά και να γλιτώσουν αυτές τις χρεώσεις. Δυστυχώς η απόφαση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής εμπίπτει και στο κοινωνικό τιμολόγιο. Οι λογαριασμοί που πηγαίνουν σε σπίτια και επιχειρήσεις τον τελευταίο μήνα έχουν τετραπλασιαστεί σε σημείο οι κατοικίες να μοιάζουν μεταφορικά, με επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις με εργοστάσια, με επιχειρήσεις – κολοσσούς», ανέφερε ο Βασίλης Μάρκου προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά χτυπητά παραδείγματα όπως ενός λογαριασμού με 200 ευρώ χρέωση ρεύματος και άλλα 1500 ευρώ για ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής όπως μας εξήγησε ο κ. Μάρκου, δεν υπολογίζεται σε συνάρτηση με τις κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα σπίτι ή μία επιχείρηση αλλά με άλλους αστάθμητους παράγοντες και μεταβλητές όπως πχ αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη αποθεματικών ενέργειας, κ.α. Δυστυχώς η ρήτρα αυτή δεν είναι μία φορά εφάπαξ, γι’ αυτό και όλοι κοντεύουν να έρθουν σε απόγνωση, με τις εταιρίες όπως μας εξήγησε ο κ. Μάρκου, να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και το γεγονός ότι η τιμή εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες όπως το κόστος παραγωγής. «Έχουν βάλει αοριστολογίες και διαμορφώνουν τα νέα δεδομένα παίζοντας χρηματιστηριακά παιχνίδια», ανέφερε ο κ. Μάρκου προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή αδυνατούν να πληρώσουν όχι άνθρωποι που ήταν της φιλοσοφίας του «δεν πληρώνω» αλλά συνεπείς άνθρωποι που αγωνιούν για τη διαβίωση τους που χρειάζονται το ρεύμα και για ζωτικές ανάγκες όπως τη μηχανική υποστήριξη σε οξυγόνο ασθενών που υπάρχουν στο σπίτι, κ.α.

«Οι τελευταίοι λογαριασμοί έχουν πραγματικά φέρει τον κόσμο στο…αμήν», υπογράμμισε τέλος στο thebest.gr ο Βασίλης Μάρκου.

Κείμενο - ρεπορτάζ: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου.

Ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου.

Ο επιχειρηματίας της εστίασης Γιώργος Κο...

Ο επιχειρηματίας της εστίασης Γιώργος Κολλιόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις