Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Σε ετοιμότητα για ηπατίτιδα τα νοσοκομεία- Δεν ανησυχούν οι ειδικοί

Πάτρα: Σε ετοιμότητα για ηπατίτιδα τα νο...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τι είναι ο αδενοϊός 41

Με προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί την εξέλιξη των περιστατικών ηπατίτιδας στα παιδιά, τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με έναν συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να απαντήσουν εάν τελικά αυτός ευθύνεται για τις περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθησυχαστικός, είναι ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Γαβριήλ Δημητρίου, ο οποίος μιλώντας στο thebest.gr τονίζει ότι δεν χρειάζεται πανικός και εξηγεί: «Βρήκαν στο 1% ότι υπάρχει αυτός ο αδενοϊός αλλά σίγουρο δεν είναι τίποτα ακόμα. Αυτή τη στιγμή ψάχνουν ακόμα που μπορεί να οφείλεται. Ηπατίτιδα μπορεί να κάνουν όλοι οι ιοί. Ακόμα και η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να οδηγήσει σε  προσβολή του συκωτιού. Τώρα, όλα αυτά που λέγονται είναι πρόωρα. Μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε ιός, πολλοί μπορούν να προσβάλουν το συκώτι ή μπορεί να σε φτάσουν σε αυτό το σημείο. Δηλαδή, η ηπατίτιδα Α, από μόνη της κάνει κεραυνοβόλο ηπατίτιδα και να σου κάνει ηπατική ανεπάρκεια αλλά στην πράξη το ποσοστό να συμβεί είναι αμελητέο. Επίσης, ναι, μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, γιατί οι αδενοειδής ιοί μεταδίδονται με εκκρίσεις δηλαδή με σάλια, σταγονίδια όπως όλοι οι αναπνευστικοί ιοί».

Σε ό, τι αφορά, την εντολή που έχει λάβει η Παιδιατρική Κλινική του Ρίου, ο κ. Δημητρίου, λέει:  «Από τον ΕΟΔΥ έχει έρθει μια φόρμα, να τη συμπληρώνουμε για οποιονδήποτε τύπο ηπατίτιδας μπαίνει στο νοσοκομείο και τίποτα άλλο. Στο Ρίο δεν υπάρχει κανένα περιστατικό. Εμφανίστηκε ένα ύποπτο μιας 16χρονης στη Λάρισα αλλά θα πρέπει να βγουν όλες οι εξετάσεις γιατί μπορεί να είναι ένας οποιοσδήποτε ιός. Και οι εξετάσεις δεν βγαίνουν αμέσως».

Για την ίδια φόρμα από τον ΕΟΔΥ, μίλησε στο thebest.gr και ο Διοικητής του Καραμανδάνειου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, Παύλος Αθανασόπουλος: «Εντολή συγκεκριμένη δεν υπάρχει, απλώς πρέπει να  είμαστε έτοιμοι μήπως τύχει περιστατικό και έρθει σε εμάς, να ενημερώσουμε τον ΕΟΔΥ» Σε ό, τι αφορά, την αντιμετώπιση των γονέων σε ένα ενδεχόμενο ηπατίτιδας, λέει: «Μέχρι στιγμής, ο κόσμος το αντιμετωπίζει χωρίς φόβο δηλαδή, στο Καραμανδάνειο, δεν έχουμε περιστατικά που να φέρνουν τα παιδιά από φόβο μη τυχόν έχουν ηπατίτιδα». 

Τι είναι ο αδενοϊός 41 που ενοχοποιείται για την έξαρση της ηπατίτιδας στα παιδιά

Η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά πιθανώς να οφείλεται σε έναν κοινό ιό που συνδέεται με σπάνιες περιπτώσεις ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε πολύ μικρές ηλικίες. Η πιο πιθανή αιτία αυτή τη στιγμή εστιάζεται στον «Αδενοϊό 41» σύμφωνα με όλους τους ειδικούς.

Οι μολύνσεις από τον συγκεκριμένο αδενοϊό, μέχρι τώρα, περνούσαν συνήθως απαρατήρητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η έξαρση των κρουσμάτων να οφείλεται στα αυστηρά μέτρα της πανδημίας και στα πολύμηνα lockdown, εξαιτίας των οποίων, πολλά παιδιά δεν έχουν εκτεθεί στα κοινά λοιμώδη νοσήματα.

Τα συμπτώματα sos της ηπατίτιδας στα παιδιά

Όσον αφορά στα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

Τα άλλα συμπτώματα είναι:

Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων

Κνησμός στο σώμα

Πυρετός

Ναυτία

Πόνος στη κοιλιά

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις