Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έκτακτο Δώρο Πάσχα 200 ευρώ: Στα ATM σήμερα οι συνταξιούχοι, ποιοι «κόβονται» και τι μπορούν να κάνουν

Έκτακτο Δώρο Πάσχα 200 ευρώ: Στα ATM σήμ...

Σήμερα το μεσημέρι πιστώνονται στους λογαριασμούς πάνω από 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων το έκτακτο δώρο Πάσχα ύψους 200 ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

Πάνω από 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν σήμερα το έκτακτο δώρο Πάσχα ύψους 200 ευρώ από τον ΕΦΚΑ. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.).


Η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο του 2022 λάμβαναν:
οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,προσυνταξιοδοτική παροχή,αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).
Οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην επιλογή: «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» για «συνταξιούχους», κατά την ημέρα της πληρωμής. Ο τίτλος της υπηρεσίας είναι: Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022.

Οι χρήστες θα εισέρχονται στο σύστημα με χρήση κωδικών taxis και θα μπορούν να βλέπουν στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο τον λόγο απόρριψης (μετά από έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ).

Οι έλεγχοι –λόγοι απόρριψης είναι οι εξής:
1. Το ατομικό εισόδημά σας είναι μεγαλύτερο από 7.200€

2. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα σας είναι μεγαλύτερο από 14.400€

 
3. Είστε κάτοικος Εξωτερικού

4. Η αξία της ακίνητης περιουσίας σας είναι μεγαλύτερη από 200.000€

5. Ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ

6. Δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 31/03/2022 για τον ΑΦΜ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, παράλληλα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους δεν υπερβαίνει 14.400 ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2020, η οποία έχει υποβληθεί.

β) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α' 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

γ) Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έχουν υποβάλει, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό 200 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕφΚΑ Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση 200 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραδείγματα
1. Ένα άτομο με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 7.200,00 ευρώ, θα λάβει βοήθημα 200 ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

2. Ένα άτομο με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 7.200,00ευρώ, και ένα εξαρτώμενο τέκνο δηλωμένο στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2020, θα λάβει βοήθημα 200 ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

3. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη που λαμβάνουν και οι δύο, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00 ευρώ, θα λάβει έκαστος βοήθημα 200 ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

4. Ένα ζευγάρι/νοικοκυριό με συνολικά πραγματικά εισοδήματα από σύνταξη, επιχειρηματική δραστηριότητα/μερίσματα, ενοίκια ή τόκους/δικαιώματα 14.400,00 ευρώ, αλλά μονάχα ένας εκ των δύο είναι συνταξιούχος, αυτός θα λάβει το βοήθημα των 200 ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις