Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάνω από 40 Πατρινοί έχουν ήδη δηλώσει το «παρών» στην ομαδική αγωγή για το ρεύμα

Πάνω από 40 Πατρινοί έχουν ήδη δηλώσει τ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Οι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις

Ομαδικές αγωγές ξεκινούν δικηγόροι της Πάτρας, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει βάλει φωτιά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύοντας τις χρεώσεις ακόμη και στο τριπλάσιο σε σύγκριση, με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατανάλωσης. Μέχρι στιγμής, περίπου 40 συμπολίτες έχουν απευθυνθεί στους δικηγόρους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας, είναι η ενημέρωση του κόσμου,  προκειμένου να μάθει τα δικαιώματά του και όταν τα μαθαίνουν, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος λόγω του ότι η αγωγή είναι ομαδική και τα έξοδα επιμερίζονται, το ενδιαφέρον είναι έντονο, με την αίσθηση ότι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους καθώς οι συμβάσεις είναι δυσνόητες, δυσανάγνωστες, πολυσέλιδες, με- κατά κυριολεξία- ψιλά γράμματα.

Το κόστος αυτής τις κίνησης, οι πληροφορίες λένε, ότι είναι χαμηλό καθώς ήδη τα άτομα που έχουν μαζευτεί είναι αρκετά.  Πρόκειται για ένα αμελητέο ποσό σε σχέση με μια ατομική δικαστική διένεξη.

Η ομαδική αγωγή στοχεύει στην κατάργηση παραβιάσεων και δίνεται και μια δεύτερη δυνατότητα για όποιον επιθυμεί να ζητήσει με ασφαλιστικά μέτρα, άμεσα δηλαδή, να μην υπάρξει διακοπή ρεύματος μέχρις ότου τελεσιδικήσει η αγωγή.

Οι περιπτώσεις που εξετάζονται από τους δικηγόρους, είναι τριών κατηγοριών. Η πρώτη αφορά, συμβάσεις οι οποίες έχουν σταθερή τιμολόγηση και οι πάροχοι έχουν προτείνει την ανανέωση των συμβολαίων ώστε να γίνουν κυμαινόμενα τα τιμολόγια, οι καταναλωτές αρνούνται  και τις τροποποιούν οι πάροχοι μονομερώς.

Η δεύτερη περίπτωση  είναι οι συμβάσεις που δεν έχουν καν την ρήτρα αναπροσαρμογής και οι λογαριασμοί που παραλαμβάνονται  την περιλαμβάνουν. Η  τρίτη περίπτωση είναι τα τιμολόγια που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά η ρήτρα αυτή ελέγχεται σύμφωνα με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Καταναλωτή ως καταχρηστική γιατί για να είναι νόμιμη πρέπει να υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και κριτήρια. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που άλλη χρέωση έχουν στην κιλοβατώρα και άλλη υπολογίζεται τελικά.

Η ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει την ομαδική αγωγή αποτελείται από τους δικηγόρους Γεράσιμο Κουλουμπή, Μάρια Νικολοπούλου, Βασίλη Μάρκου και Φωτεινή Ρήγα, η οποία έχει μεταπτυχιακό στο Δίκαιο Ενέργειας. Το τηλέφωνο που μπορούν οι καταναλωτές να έρθουν σε επαφή μαζί τους είναι 2610-334655.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις