Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το "The Card Counter" με τον Όσκαρ Άιζακ θα κάνει πρεμιέρα 9 Ιουνίου στις Ελληνικές αίθουσες

Το "The Card Counter" με τον Ό...

Πρόκειται για τη νέα ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του αξιόλογου δημιουργού Paul Schrader, ο οποίος είχε γράψει τα σενάρια του "Ταξιτζή" και του "Οργισμένου ειδώλου" του Μ. Σκορσέζε

Μία από τις νέες ταινίες που θα δούμε το ερχόμενο καλοκαίρι στις Ελληνικές αίθουσες είναι το «The Card Counter» (από 9 Ιουνίου 2022 σε διανομή της Odeon) με τον γοητευτικό Oscar Isaac στο ρόλο ενός τζογαδόρου χαρτοπαίκτη μ’ένα σκοτεινό, στρατιωτικό παρελθόν.

Πρόκειται για τη νέα ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ σεναρίου για το «First Reformed», Paul Schrader – Πολ Σρέιντερ, που δεν είναι άλλος από τον διάσημο και αγαπητό στους σινεφίλ, σεναριογράφο του αριστουργηματικού «Ταξιτζή» και του «Οργισμένου Ειδώλου» του Μάρτιν Σκορσέζε αλλά και σκηνοθέτης του «American Gigolo» με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, του «Blue Collar» με τον Χάρβει Καιτέλ, του «Mishima: A Life in Four Chapters», του «Light Sleeper» με τον Γουίλεμ Νταφόε και του «Affliction» το 1997 με τον εξαιρετικό Νικ Νόλτε.

Το «First Reformed» με τον Ίθαν Χοκ το 2017 (ταινία που είδαμε εδώ από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας στα Odeon Veso Mare) χάρισε στον 75χρονο Σρέιντερ την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ της καριέρας του, για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο.

Η έμπνευση για το «The Card Counter» ήρθε όπως ο ίδιος είπε στο Βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Total Film, κοιτάζοντας επαγγελματίες χαρτοπαίκτες στην τηλεόραση ειδικά όσους παίζουν πόκερ. Τα σενάρια του «ψαγμένου» Σρέιντερ συχνά είναι αλληγορικά και με ήρωες όπως ένας «τρελαμένος» ταξιτζής, ένας διακινητής ναρκωτικών, ένας υπουργός, ένας ιερέας (στο First Reforned) ή ένας ζιγκολό ενώ αυτή τη φορά στο επίκεντρο είναι ένας gambler/χαρτοπαίκτης ονόματι William Tell που έχει ένα κοφτερό μυαλό και ταλέντο να «μετράει φύλλα της τράπουλας», ποντάροντας και παίζοντας στρατηγικά μικρά ποσά στα καζίνο ώστε να αποφεύγει να θεωρηθεί ύποπτος.

Συνάμα είναι ένας άνθρωπος μ’ ένα σκοτεινό παρελθόν καθώς έχει φυλακιστεί στο Abu Ghraib. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν στο περασμένο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας κι όπως ο ίδιος ο Σρέιντερ εκμυστηρεύθηκε, προέρχεται από μία κουλτούρα όπου μεγαλώνεις με ενοχές και με τη φιλοσοφία ότι εσύ είσαι υπεύθυνος για τα πάντα ακόμα και για πράγματα που δεν έχεις κάνει. Ωστόσο σήμερα, όπως ανέφερε, πλέον κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το οτιδήποτε.

Ο Oscar Isaac που είχε ξεχωρίσει το 2014 στην ταινία «Inside Llewyn Davis» των αδελφών Κοέν, λίγο αφότου είχε αποφοιτήσει από τη φημισμένη σχολή Τζούλιαρντ της Ν. Υόρκης, είχε συμμετάσχει σε οντισιόν για ταινία του Σρέιντερ, είχε μάλιστα επιλεγεί για το ρόλο αλλά το φιλμ τελικά δεν έγινε. Ωστόσο ο Άιζακ κράτησε επαφή με τον Σρέιντερ και με το πλήρωμα του χρόνου, ο Σρέιντερ έστειλε ένα μέιλ στον ηθοποιό για το «The Card Counter» κι αυτό ήταν, επιτέλους συνεργάστηκαν. Μάλιστα ο Σρέιντερ είχε σκεφθεί τον Άιζακ και για το «First Reformed» πριν τελικά ο ρόλος καταλήξει στον Ίθαν Χοκ. Τα λόγια του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Σρέιντερ είναι ιδιαίτερα επαινετικά για τον Όσκαρ Άιζακ. Είπε πως ο Άιζακ έχει το look των κλασικών movie stars όπως ο Raymond Novarro ή ο Ιταλός Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.

Να προσθέσουμε πως ο 43χρονος και με ρίζες καταγωγής από την Γουατεμάλα, Άιζακ συνάντησε πραγματικούς ειδήμονες του πόκερ και του τζόγου αντλώντας μυστικά και κινήσεις.

Στην ταινία παίζουν και η Tiffany Haddish του «Girls Trip» ως η Λίντα, μία γυναίκα που θα του προσφέρει μία διέξοδο από τη μοναχική ζωή του και ο Tye Sheridan στο ρόλο ενός νεαρού άνδρα, του Κερκ, ο πατέρας του οποίου ήταν μαζί με τον Tell στη φυλακή του Abu Ghraib και μετά αυτοκτόνησε.

«Συναντώντας τη Λίντα και τον Κερκ ο Tell αποκτά ένα νόημα και σκοπό στη νέα ζωή του», είπε ο Όσκαρ Άιζακ.

Στο φιλμ εμφανίζεται και ο Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο ενός στρατιωτικού, υπεύθυνου για το πρόγραμμα κακομεταχείρισης στο Abu Ghraib.

Ο Άιζακ και ο Σέρινταν είχαν ξαναδουλέψει στο «XMen: Apocalypse».

Τα γυρίσματα έγιναν στο Biloxi και ενώ πλησίαζαν στο τέλος στα μέσα Μαρτίου του 2020 ένας ηθοποιός εντοπίστηκε θετικός στον covid 19 με αποτέλεσμα να διακοπούν.

Λίγο καιρό αργότερα και με τον Άιζακ με μούσι πλέον για τις ανάγκες ορισμένων επιπλέον σκηνών του «Dune» του Ντενίς Βιλνέβ, τελικά δόθηκε η ευκαιρία να ολοκληρωθεί το «The Card Counter» & ενώ ο Σρέιντερ ήδη είχε ξεκινήσει το μοντάζ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως υπήρξε και μία βοήθεια από τον «παλιόφιλο» Μάρτιν Σκορσέζε που ανέλαβε εκτελεστικός παραγωγός.

Το «The Card Counter» κόστισε μόλις 5 εκατ. δολάρια. «Πια υπάρχουν ελάχιστοι δημιουργοί της ηλικίας μου που μπορούν να δουλέψουν έτσι ενώ ονόματα όπως ο Σκορσέζε και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχουν την ευχέρεια να παίζουν με μεγάλους προυπολογισμούς, σετ, κομπάρσους και καλοστημένες σκηνές δράσης. Εγώ δεν μπορώ, προτιμώ τα χαμηλού προφίλ φιλμ, τα πιο σίγουρα στοιχήματα για να μιλήσω και με όρους τζόγου», ανέφερε τέλος ο Σρέιντερ.

*Στην Αγγλία η ταινία είχε προβληθεί τον περασμένο Νοέμβριο και στις Αμερικάνικες αίθουσες τον Σεπτέμβριο του 2021.

Την ταινία την περιμένουμε για προβολή στο Odeon Veso Mare στην Ακτή Δυμαίων.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture