"Ανάσες" σε οικονομία και εκπαίδευση μετά από δυο χρόνια πανδημίας
Η επιστροφή των σχολικών εκδρομών στην εκπαιδευτική διαδικασία, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της μη διά ζώσης εκπαίδευσης, αποτέλεσε ένα ενθαρρυντικό νέο σε πολλά επίπεδα.
Αναμφισβήτητα οι εκδρομές γεμίζουν τους μαθητές με χαρά, καθώς για μία ολόκληρη ημέρα εάν πρόκειται για μονοήμερη και για περισσότερες εάν πρόκειται για πολυήμερη εκδρομή έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν σε γνώσεις χωρίς να παρευρίσκονται στη σχολική αίθουσα.
Αποκτούν γνώσεις πάνω στον πολιτισμό, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με άτομα που δεν ανήκουν στο σχολικό περιβάλλον.
Δύο ολόκληρα χρόνια τώρα, η διενέργεια των σχολικών εκδρομών είχε “παγώσει”. Ο λόγος φυσικά είναι η πανδημία, η οποία έφερε στην επιφάνεια την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ο συγχρωτισμός των μαθητών απαγορεύτηκε, καθώς θεωρήθηκε ως βασική αιτία διάδοσης της COVID-19 μεταξύ των μαθητών.
Ο αρκετά περιορισμένος βαθμός επικινδυνότητας της μετάλλαξης “Όμικρον”, σε συνδυασμό με την απόκτηση της εμπειρίας και της εκπαίδευσης των τελευταίων δύο ετών και από μέρους των καθηγητών και από την πλευρά των μαθητών για την αποφυγή του ιού, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει τις σχολικές εκδρομές.
Η εξέλιξη αυτή, όπως αποδεικνύεται, προσφέρει «ανάσα» στον κλάδο των ξενοδόχων και την τοπική οικονομία καθώς οι σχολικές εκδρομές, βρίσκονται στο «φόρτε» τους αυτές τις ημέρες, ενώ αναμένονται να συνεχιστούν, με μία διακοπή λόγω των εορτών του Πάσχα και μετά την Πρωτομαγιά.
Η Πάτρα, το τελευταίο δεκαήμερο, έχει κατακλυστεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που δίνουν μια άλλη νότα, με την κίνηση να χαρακτηρίζεται πολύ καλή, μετά από 2 χρόνια παύσης λόγω του κορωνοϊού.
Η Αχαΐα για άλλη μια φορά προτιμάται από πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίσαμε μαθητές από τις Σέρρες, τη Δράμα, την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Χαλκίδα κ.α.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, που σχολεία απ’ όλη τη χώρα επιλέγουν την Πάτρα. Πρόκειται για την 3η πόλη της Ελλάδος, με πολλές επιλογές σε χώρους διασκέδασης, αλλά σε εμπορικά καταστήματα για ψώνια, προσφέροντας ποιότητα και ικανοποιητικές τιμές.
Παράλληλα, βρίσκεται κοντά σε μέρη που προσφέρονται για εκπαιδευτικές σχολικές ξεναγήσεις, όπως για παράδειγμα η Αρχαία Ολυμπία, τα Καλάβρυτα, η Επίδαυρος, οι Δελφοί κτλ.
Εκτός αυτού έχει και μέρη που κινούν το ενδιαφέρον στις διευθύνσεις των σχολείων που διοργανώνουν τις εκδρομές, όπως για παράδειγμα το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο, την Γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου, την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο, αλλά και την Αχάια Κλάους.
Αν μάλιστα η πόλη αξιοποιούσε αυτό το σχολικό "ρεύμα" που αναπτύσσεται, θα μπορούσε να πετύχει ακόμα σημαντικότερα πράγματα για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις της…
Σύμφωνα με ξενοδόχους της περιοχής, αλλά και καταστηματάρχες εστίασης, η επισκεψιμότητα αυτή, προσφέρει ανάσα σε κλάδους που έχουν δοκιμαστεί από την πανδημία.
Όπως προαναφέρθηκε μετά την Πρωτομαγιά και με την επανέναρξη των σχολείων, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν οι εκδρομές με την ελπίδα να προσφέρονται συχνά-πυκνά τέτοιες «ανάσες».
*Εφημερίδα Γνώμη
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr







