Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Προκαλεί τρόμο: Ποιος είναι ο Aleksandr Dvornikov, που αναλαμβάνει τις Ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Προκαλεί τρόμο: Ποιος είναι ο Aleksandr ...

Άλλαξε την πορεία του συριακού εμφυλίου

Ο Ρώσος στρατηγός που διορίστηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να ηγηθεί των προσπαθειών επανεκκίνησης της εισβολής στην Ουκρανία διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο της Συρίας, όπου οι δυνάμεις υπό τη διοίκησή του ήταν υπεύθυνες για εκτεταμένες καταχρήσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και κατηγορήθηκαν συχνά για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ο στρατηγός Aleksandr Dvornikov, 60 ετών, έχει περιγραφεί ως στρατηγός «παλαιάς σχολής» και «εθνικιστής του αίματος και της γης», εκπαιδευμένος στα σοβιετικά στρατιωτικά δόγματα που θεωρούν την εξολόθρευση πολιτικών στόχων ως μέσο για την απόκτηση δυναμικής στο πεδίο της μάχης.

Αξιωματικός καριέρας, ανέβηκε σταθερά στην ιεραρχία από τότε που ξεκίνησε ως διοικητής διμοιρίας το 1982. Πολέμησε κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου στην Τσετσενία και κατέλαβε διάφορες κορυφαίες θέσεις προτού τεθεί επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, o Dvornikov στάλθηκε από τον Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2015 με επείγουσα αποστολή να σταθεροποιήσει τη θέση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, οι οποίες, κατά την άποψη της Τεχεράνης και της Μόσχας, βρίσκονταν στα πρόθυρα της πτώσης τους στην αντιπολίτευση.

H νέα προσπάθεια επέκτασης του ρωσικού ελέγχου στην περιοχή του Ντονμπάς
Η απόφαση για τη δημιουργία νέας ηγεσίας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία έρχεται καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγάλη και πιο εστιασμένη προσπάθεια επέκτασης του ρωσικού ελέγχου στην περιοχή του Ντονμπάς και ακολουθεί μια αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στη Συρία, ο Dvornikov δημιούργησε γρήγορα μια αεροπορική βάση κοντά στη βορειοδυτική ακτή, από όπου βομβαρδιστικά εξαφάνισαν πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη την επαρχία Ιντλίμπ. Η πτώση της δεύτερης πόλης της Συρίας, του Χαλεπιού, οφείλεται ουσιαστικά στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες πραγματοποιούνταν από τη βάση Hmeimim και στόχευαν συστηματικά νοσοκομεία, σχολεία, ουρές όπου ο κόσμος περίμενε να προμηθευτεί ψωμί και άλλους πυλώνες της ζωής των πολιτών.

Οι αντιαεροπορικές συστοιχίες που εγκατέστησε έδωσαν στα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη την αεροπορική υπεροχή πάνω από την Ιντλίμπ και τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιούνται καταστροφικοί βομβαρδισμοί. Αρκετοί από τους πιλότους μαχητικών που συμμετείχαν στον συριακό πόλεμο έχουν καταρριφθεί πάνω από την Ουκρανία.

Ο Dvornikov ήταν επίσης υπεύθυνος για τη ρωσική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία. Οι προσπάθειες της ρωσικής προπαγάνδας προσπάθησαν να συγχέουν τις δύο συγκρούσεις, υποστηρίζοντας ότι πολεμούσαν τον ίδιο εχθρό και στις δύο πλευρές της χώρας.

Η επέμβαση του Πούτιν στη Συρία έγινε με το πρόσχημα της καταπολέμησης των τρομοκρατών που πολιορκούσαν τη χώρα. Ωστόσο, οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας δεν είχαν στόχο το ΙΚ ή μια δεύτερη τζιχαντιστική ομάδα, την Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, που δραστηριοποιούνταν τότε στην Ιντλίμπ. Αντίθετα, έπληξαν ομάδες της αντιπολίτευσης, οι επιθέσεις των οποίων εναντίον των συριακών τεθωρακισμένων φάλαγγων είχαν αποδυναμώσει σοβαρά τον έλεγχο του Μπασάρ αλ Άσαντ στην αλαουιτική ενδοχώρα και, κατ' επέκταση, στη Δαμασκό.

Η ρωσική επίθεση άλλαξε την πορεία του πολέμου υπέρ του Άσαντ. Ο πόλεμος της αφήγησης έγειρε επίσης εν μέρει υπέρ του Σύρου ηγέτη, με πολύ λιγότερο έλεγχο στις ρωσικές διαψεύσεις ότι στόχευε πολιτικές υποδομές ως μέσο τρομοκράτησης των πληθυσμών για να υποταχθούν, και με συμπάθεια σε πολλές πλευρές για τους ισχυρισμούς των δύο ηγετών ότι ο αγώνας κατά του Άσαντ καθοδηγείται από τζιχαντιστές σε αντίθεση με τους εξεγερμένους.

Το μετάλλιο του ήρωα της Ρωσίας και οι προκλήσεις στην Ουκρανία
Η εκστρατεία της Ρωσίας στη Συρία θεωρήθηκε από τον Πούτιν ως επιτυχία και απένειμε στον Dvornikov το μετάλλιο του ήρωα της Ρωσίας, ένα από τα υψηλότερα βραβεία της χώρας. Η Ρωσία έχασε πολύ λίγα στρατεύματα ή αεροσκάφη στη σύγκρουση και κατάφερε να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή καθ' όλη τη διάρκεια.

Ο Dvornikov, ο οποίος υπηρετεί ως διοικητής της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας από το 2016, αντιμετωπίζει ένα πολύ διαφορετικό σύνολο προκλήσεων στην Ουκρανία, όπου η ρωσική πολεμική αεροπορία δεν ελέγχει τον ουρανό και οι χερσαίες δυνάμεις της έχουν εξαντληθεί σοβαρά από τις τακτικές προμήθειες προηγμένου οπλισμού που δεν ήταν διαθέσιμος στους Σύρους αντάρτες.

Εξίσου τρομερή θα είναι η αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου δεδομένων που προέρχονται από την εμπόλεμη ζώνη και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για επιτυχία στο πεδίο της μάχης. Ενώ η Συρία θεωρήθηκε ως η καλύτερα χρονολογημένη σύγκρουση της σύγχρονης εποχής, η προσπάθεια αυτή επισκιάζεται από τον τρόπο με τον οποίο τα smartphones και η ψηφιακή τεχνολογία παρουσίασαν και μετέφεραν στον κόσμο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις