Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το δώρο της «Ολυμπίας» που εντυπωσίασε στην έναρξη των εργασιών της Πατρών- Πύργου

Το δώρο της «Ολυμπίας» που εντυπωσίασε σ...

Ο δίσκος της Ιφίτου

Το αναμνηστικό δώρο που πήραν μαζί τους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση έναρξης των έναρξης των εργασιών στην Πατρών- Πύργου, παρουσία του Πρωθυπουργού, ήταν καθόλα μοναδικό. Πρώτον γιατί κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων ειδικά για την συγκεκριμένη τελετή. Δεύτερον γιατί έλκει την έμπνευση από την ιστορία της περιοχής και τρίτον επειδή φέρνει μαζί του ένα μήνυμα για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους και λαούς.

Ο λόγος για την αποτύπωση του περίφημου δίσκου της Ιφίτου πάνω σε μια γυάλινη κυκλική κατασκευή. Πρόκειται για το δίσκο που περιέγραψε ο Παυσανίας και σηματοδότησε την ιερά εκεχειρία και την έναρξη του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το μήνυμα του δίσκου

«Η ιδέα του δίσκου της Ιφίτου, η ιδέα της εκεχειρίας, μας εμπνέει να οραματιστούμε την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και ΔΣ της Ολυμπίας Οδού, κ. Παναγιώτης Παπανικόλας.

Σύμφωνα με την ιστορία, ο Ίφιτος, Βασιλιάς της Ήλιδας, ρώτησε το Μαντείο των Δελφών με ποιο τρόπο μπορούσε η Ελλάδα να απαλλαγεί από τους λοιμούς και τις εμφύλιες διαμάχες. Πήρε την απάντηση ότι θα έπρεπε να επαναλάβουν τη διεξαγωγή των αγώνων. Σε συνεργασία με τον Λυκούργο της Σπάρτης και τον Κλεοσθένη της Πίσας αναδιοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και καθιέρωσαν την ολυμπιακή εκεχειρία. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το κείμενο της «διεθνούς συνθήκης εκεχειρίας» για την ασφαλή και αβλαβή διέλευση αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων χαράκτηκε κυκλικά πάνω σε ένα δίσκο. Τον δίσκο της Ιφίτου.

«Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Πατρών- Πύργου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εκεχειρίας ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μέσω της τεχνολογίας» αναφέρει στο σημείωμα του δώρου. «Ένας μηχανικός τροχός ενσωματώνει τον δίσκο και τους Ολυμπιακούς κύκλους ως μια ασπίδα για την αποστολή της Ολυμπίας Οδού να ενώνει τόπους και το όραμά της να αίρει αποκλεισμούς, με τον οφθαλμό στο κέντρο ως το στοιχείο της προστασίας και της ασφάλειας».

(Φωτό Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις