Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Από την Παρασκευή στο act η παράσταση «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού»

Από την Παρασκευή στο act η παράσταση «L...

Του Θανάση Τριαρίδη - Το έργο θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο έως τις 16/4, στις 21.15

Η παράσταση «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού» του Θανάση Τριαρίδη θα παιχθεί στο θέατρο act στο πάνω μέρος στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, από την Παρασκευή 1η έως και τις 16 Απριλίου 2022.

Το έργο θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Η Λ (Νικολέττα Θωμά) σας προσκαλεί σε συνεδρίες ομαδικής ψυχανάλυσης στο θέατρο Act κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 1η Απριλίου έως και 16 Απριλίου στις 21:15. Το θέμα-αφορμή των συνεδριών θα είναι η ζωή του Λεοπόλδου Β', βασιλιά του Βελγίου και ιδιοκτήτη του Κονγκό.  Η Λ σας παρακινεί να φύγετε για λίγο από το μαξιλαράκι της βόλεψής σας και του “ωχαδελφισμού” και να αναζητήσετε όλοι μαζί την αλήθεια, το δίκαιο και την ευθύνη σας για όσα συμβαίνουν στον πολιτισμένο κόσμο που ζούμε.  Η Λ όμως δεν αρκείται στη συζήτηση, θέλει πράξεις. Θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πόσοι θα ακολουθήσετε;

Ιστορία: Ο Λεοπόλδος, βασιλιάς του Βελγίου και ιδρυτή, «ιδιοκτήτη» του Κονγκό ήθελε να μεγιστοποιήσει την παραγωγή ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ στο Κονγκό. Για να επιτύχει το στόχο του, επέβαλλε αυστηρές τιμωρίες με πιο συνηθισμένη να κόβει το χέρι των ιθαγενών του Κονγκό. Πολλά μαύρα χέρια κόπηκαν. Μας αφορά όμως πόσα ήταν; Ή αρκεί που σήμερα όλοι μπορούμε να κάνουμε ποδήλατο, να οδηγούμε αυτοκίνητα, να πετάμε με αεροπλάνα χάρη στο ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ του Λεοπόλδου μας; Μήπως τελικά οφείλουμε τον “πολιτισμό” μας στον Λεοπόλδο; Είναι ο Λεοπόλδος ένας σούπερ σταρ της ιστορίας; Αν όχι, είμαστε χαρούμενοι που θα οδηγήσουμε ξανά τα αυτοκίνητά μας;

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νικολέττα Θωμά

Φωτισμοί: Ιωάννης Αναστασόπουλος

Γραφιστική επιμέλεια: Κατερίνα Νίκα

Παραγωγή: Dominus Productions

Παίζουν οι: Νικολέττα Θωμά, Δώρα Τσάγκα, Γιάννης Τσάκωνας.

Παραστάσεις: Από 1η Απριλίου έως και 16 Απριλίου κάθε Παρασκευή & Σάββατο 21:15.

Θέατρο Act Γεροκωστοπούλου 65, τηλέφωνο επικοινωνίας  2610272037.

Διάρκεια: 70 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12 € (γενική είσοδος) 10 € (φοιτητές) 5 € (ατέλεια/άνεργοι)

Προπώληση : viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/theaterondemand/leopold-i-kovontas-ta-dachtyla-tou-kiinou/

Σημείωμα συγγραφέα

Το LEOPOLD είναι ένα κείμενο που γυρεύει την κυριολεξία – για να την αντικρίσει αμήχανα στην απερίγραπτη απορία της συλλήπτριας αφετηρίας του. Το συναισθηματικό σοκ της επίσκεψης στα Ορφανοτροφεία αλλά (αλίμονο) και στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα με έκανε να ανακαλέσω μια αφήγηση οργής για ένα αδιανόητο έγκλημα το οποίο η Δύση τοποθέτησε στα θεμέλια του πολιτισμού της. Για την δική μου οπτική, τα 12 έως 20 εκατομμύρια των δολοφονημένων Κονγκολέζων (ακόμη και η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο νούμερα είναι απερίγραπτα ντροπιαστική) δεν είναι μονάχα το έγκλημα ενός αρχιδολοφόνου και των υπαλλήλων του (του Λεοπόλδου B΄ και των εφιαλτικών μισθοφόρων του)· είναι το έγκλημα όλων των κοινωνιών της Δύσης που αναδιάταξαν την καθημερινότητά των πολιτών τους, το παρόν και το μέλλον τους πάνω στο αιματοβαμμένο καουτσούκ του Κονγκό.

Είναι το έγκλημα των προπατόρων μας· και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίμα των δολοφονημένων, ακρωτηριασμένων, βασανισμένων, κομματιασμένων, σκλαβωμένων μαύρων του Κονγκό πέφτει πάνω σε εμάς και στα παιδιά μας.

Με άλλα λόγια, πιστεύω πως είμαστε ένοχοι – εγγόνια ενόχων και γεννήτορες ενόχων…- Θανάσης Τριαρίδης.

*Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των παραστάσεων του act είναι το thebest.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture