Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Το ξεχωριστό βιβλίο του Κυριάκου Σκιαθά "Τα Ερωτικά του '21" δίνεται με την εφημερίδα Τα Νέα αυτό το Σάββατο

Το ξεχωριστό βιβλίο του Κυριάκου Σκιαθά ...
Μαρτάτος Tάκης

Ο πρώτος τόμος και θα ακολουθήσει το επόμενο Σάββατο 2 Απριλίου 2022 ο δεύτερος τόμος - Ένα μοναδικό έργο που συγκεντρώνει πολλές προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών του 1821

Ο καθηγητής με πολύχρονη φροντιστηριακή πείρα και συγγραφέας Κυριάκος Δ. Σκιαθάς πρωτοτύπησε όταν το 2014 έβγαλε το βιβλίο «Τα Ερωτικά του ‘21» από τις εκδόσεις Διαπολιτισμός που επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένο το 2019. Αυτό το ξεχωριστό βιβλίο που παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της προσωπικής ζωής και της καθημερινότητας των πρωταγωνιστών του Αγώνα του 1821 έχει τύχει της αποδοχής του αναγνωστικού κοινού και τώρα θα δοθεί μέσα από την εφημερίδα Τα Νέα (σαββατοκύριακο) φτάνοντας σε όλα τα σπίτια ανά τη χώρα.

Ο πρώτος τόμος του βιβλίου θα είναι στην έκδοση της εφημερίδας αυτό το Σάββατο 26/3/2022 και θα ακολουθήσει ο δεύτερος τόμος του βιβλίου το επόμενο Σάββατο 2/4.

Το συγγραφικό έργο του Κυριάκου Δ. Σκιαθά "Τα Ερωτικά του '21" διεκδικεί μοναδικότητα διότι συγκεντρώνει πολλές προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών του 1821, κάτι που δεν έχει επιχειρήσει μέχρι σήμερα κανένας άλλος συγγραφέας. Τα γεγονότα που παρατίθενται τεκμηριώνονται με αναφορές στις πηγές, οι οποίες χρησιμοποιούνται με ακρίβεια και ιδιαίτερη προσοχή.

Η καθημερινότητα των αγωνιστών διαγράφεται καθαρά σ' αυτό. Οι ερωτικές σχέσεις, τα προξενιά, τα παιδιά που έρχονται το ένα μετά το άλλο και χάνονται εξίσου εύκολα, οι διαφορές ανάμεσα στις οικογένειες, οι φιλοδοξίες του κάθε γενάρχη να διασταυρώσει τη φάρα του με άξιους συγγενείς και μέσα σ’ όλα, ο αγώνας για την ελευθερία και οι πολιτικές συγκρούσεις.

"Τα ερωτικά του '21" αποτελούν μία έγκυρη συμβολή στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα και μία πραγματική προσφορά σε όλους εμάς που δεν μάθαμε εγκαίρως ότι οι «άσπιλοι» ήρωες ήταν λιγάκι σαν την αφεντιά μας. Πρόκειται για μια ειλικρινή εξιστόρηση πρωταγωνιστών και κομπάρσων, ανδρών και γυναικών, φίλων και εχθρών.

Αξίζει να σημειωθεί όπως τόνισε και ο ίδιος ο Κυριάκος Σκιαθάς στο thebest.gr πως οι ιστορίες που διηγείται στο βιβλίο «Τα Ερωτικά του ‘21» δεν έχουν τη ματιά της «κλειδαρότρυπας» αλλά είναι βασισμένες σε ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία ενώ η προσωπική ζωή των ηρώων επηρέαζε σε μεγάλο, καθοριστικό βαθμό και τη δράση τους στον αγώνα για την ελευθερία.

Στο 1ο αυτό βιβλίο ο Κυριάκος Σκιαθάς αναφέρεται στον γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πάνο που δολοφονήθηκε το 1824, στον Διονύσιο Σολωμό, στον Ανδρέα Λόντο αλλά και στους Ρήγα Βελεστινλή, Δημήτρη Πλαπούτα, Λόρδο Μπάιρον, στην Μπουμπουλίνα και στη Μαντώ Μαυρογένους και στο φλογερό ειδύλλιο της με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Μάλιστα όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σκιαθάς το θέμα με την Μαντώ Μαυρογένους που πέθανε πάμφτωχη το 1840 έχοντας προσφέρει την περιουσία της στον αγώνα, είχε φτάσει να απασχολήσει έως και τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης.  

Ιστορίες αγάπης, ερωτικά παραστρατήματα και αισθηματικές περιπέτειες των μεγάλων αγωνιστών, παρουσιάζονται παράλληλα με την ηρωική τους δράση.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παντρεύονταν από μικρή ηλικία. Έχουν καταγραφεί γάμοι με το αγόρι σε ηλικία 14 χρόνων και το κορίτσι στα 10. Οι περισσότεροι γάμοι ήταν αποτέλεσμα προξενιού. Η νύφη συνηθιζόταν να αποκαλύπτεται μόλις στην εκκλησιά. Τα ευτράπελα περιστατικά και οι λιποθυμίες των επίδοξων γαμπρών από τα κάλλη των κοριτσιών είναι αναρίθμητα. Ο Τούρκος δυνάστης ή ο πλούσιος μπορούσε να αρπάξει από τον Έλληνα ραγιά την όμορφη γυναίκα του και να τον αφήσει να μεγαλώσει μόνος του τα παιδιά, αν είχαν προλάβει ν' αποκτήσουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γυναίκες ακολουθούσαν με τη θέλησή τους αυτούς τους νέους προστάτες για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους ή από αληθινά αισθήματα. Άλλες πάλι φορές η γυναίκα εύκολα μπορούσε να μείνει χωρίς τον άντρα της που, είτε θα πέθαινε από βίαιο θάνατο, είτε θα αποχωριζόταν τη συζυγική εστία για να βγει κλέφτης στο βουνό και έτσι να μη χάσει τη ζωή του από κάποια διαμάχη με το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο της περιοχής. (...)

Σ' αυτό λοιπόν το βιβλίο γίνεται μία προσπάθεια να συλλεχθεί η ερωτική παραζάλη, που διέκρινε την εποχή, τολμώντας μέσα από την αναφορά σε δεκαπέντε πρωτεργάτες του Απελευθερωτικού Αγώνα να υμνηθούν τα συναισθήματα του έρωτα, της αγάπης και της συντροφικότητας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το αντίστοιχο ιστορικό πλαίσιο με τη δράση και τους αγώνες τους.

Ο φιλόδοξος στόχος του βιβλίου μέσα από τα ερωτικά «παραστρατήματα» και ιστορίες των πρωταγωνιστών του είναι να προσεγγίσει και να αποκαλύψει τις πραγματικές «συνθήκες». Αρχικά για την πιο εύληπτη αφομοίωση της ιστορικής γνώσης και στη συνέχεια για την αντικειμενική αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Ο Κυριάκος Σκιαθάς το 2017 έβγαλε το δεύτερο βιβλίο των «Ερωτικών του ‘21» όπου αναφέρθηκε στον Παπαφλέσσα και την Κατερίνα (στην πραγματικότητα την έλεγαν Αγγέλα) που αγάπησε τον γενναίο αρχιμανδρίτη που έπεσε ηρωικά στο Μανιάκι, αλλά και στον Αθανάσιο Διάκο, στον Γεώργιο Κίτσο, στους Νοταράδες, τους Μαυρομιχαλέους, κ.α. ενώ το 2020 κυκλοφόρησε και το 3ο βιβλίο που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία τον περασμένο Δεκέμβριο σε εκδήλωση στην Πάτρα με παρόντα ομιλητή τον διακεκριμένο ιστορικό και πανεπιστημιακό Θάνο Βερέμη.

*Ο Κυριάκος Σκιαθάς αν και γεννημένος στην Αθήνα και έχοντας ζήσει στην Πλάκα και στο Περιστέρι, έχει πολιτογραφηθεί από το 1986 Πατρινός. Έχει σπουδάσει χημικός μηχανικός και έχει μεγάλη, πολύχρονη πείρα ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Το 1986 είχε δημιουργήσει το φροντιστήριο Ορμή ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το φροντιστήριο Όραμα και εκτός το κομμάτι της διδασκαλίας είναι και εκπαιδευτικός αναλυτής και καλός γνώστης των εκπαιδευτικών θεμάτων και των πανελληνίων εξετάσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture