Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ στο νομοσχέδιο και το καταγγέλλει

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ στο νο...

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας αναφέρει πως αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη κινητοποιήσεων

 

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ συνεδρίασε εκτάκτως  μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου που αφορά τον ΟΑΕΔ και ομοφώνως αποφάσισε να καταγγείλει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: Πρόκειται για ένα νομοθέτημα  σπάνιας εμπνεύσεως υπό τον εύστοχο  τίτλο «δουλειές ξανά». Δουλειές ξανά λοιπόν, αλλά για ποιους; Γιατί σίγουρα δεν αναφέρεται στους ανέργους, αλλά μάλλον στους διαφημιστές, στους ΚΕΚάρχες, στην παραοικονομία και, φυσικά στα Κυβερνητικά  στελέχη, που θα καταλάβουν και  άλλες ακριβοπληρωμένες θέσεις, ως υποδιοικητές και διορισμένα  μέλη ΔΣ.

Το νομοσχέδιο  περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Και έτσι κάπως ο Οργανισμός γίνεται Υπηρεσία. Προμελετημένο και αναμενόμενο: Η μείωση των εισφορών και των πόρων του ΟΑΕΔ οδηγεί ή ίσως και στοχεύει σε σμίκρυνσή του. Εντύπωση προκαλεί δε και το διοικητικό παράλογο: Δύο μέρες πριν την εφαρμογή του Οργανογράμματος του ΟΑΕΔ, αυτός να μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ! Όπως τουλάχιστον παράλογο είναι να έχουν διατεθεί χιλιάδες ευρώ για την αναβάθμιση του λογότυπου του ΟΑΕΔ , για τη διαφήμιση του ΟΑΕΔ, για το #νεοςοαεδ και άξαφνα αυτός να μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ, δρομολογώντας, προφανώς, διάθεση τεράστιων ποσών ξανά και ξανά για διαφήμιση και νέα λογότυπα. Κραυγαλέα κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει και οι μισθοί εξατμίζονται πριν καλά καλά καταβληθούν.

Ο ΟΑΕΔ, ως Οργανισμός, είναι εντυπωμένος στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Η αλλαγή του ονόματος, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις, θα περιλαμβάνει και αλλαγή στόχων. Μια μικρή δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με μικρές δυνατότητες παρέμβασης. Για αυτό και φροντίζουν με τον νόμο που φέρνουν να διαγράψουν ανέργους.

Το νομοσχέδιο εισάγει σκληρές ποινές στους ανέργους χωρίς να αλλάζει κάτι στο πεδίο των παροχών, προσδίδοντας τους εκ προοιμίου ρόλο αργόσχολων , δημιουργώντας κοινωνικό αυτοματισμό. Δυο χρόνια θα «εξορίζουν» τον άνεργο από τα μητρώα αν αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ενώ αν αρνηθεί τη συμμετοχή του σε κατάρτιση ή αν αποτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης  για την  κατάρτιση θα απομακρύνεται για έξι μήνες. Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει το νέο ποινολόγιο, το οποίο θα εξειδικευτεί  από το διορισμένο Δ.Σ του ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ

Η κυβέρνηση και η «σχολή Πισσαρίδη» έχουν τη δική τους οπτική για τους ανέργους, η οποία συμπυκνώνεται σε μια φράση «οι άνεργοι είναι τεμπέληδες!». Προτείνουμε στους εμπνευστές του νομοσχεδίου να στέλνουν στη Μακρόνησο τους ανέργους, που δεν αποδέχονται τις απαξιωμένες θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα εισάγουν τον διχασμό των υπαλλήλων και τον υποβιβασμό τους σε κυνηγούς κεφαλών. Προωθούν την ατομικότητα έναντι της συλλογικής δουλειάς  που είναι απαραίτητη στα ΚΠΑ. Τα bonus θα γίνουν μηχανισμός πίεσης και τυράκι στη φάκα!

Τα ωραία όμως συνεχίζονται και εντείνονται: Από 1/1/2023 αποσπάται από τον λογαριασμό με την επωνυμία «Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» (ΕΛΕΚΠ), ο οποίος δημιουργήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 (Α’ 88), ο κλάδος με την επωνυμία «Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση» (ΛΑΕΚ). Εν συντομία, εκχώρηση των ΛΑΕΚ στους κοινωνικούς εταίρους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στην ομαλή διεξαγωγή των διενεργούμενων ελέγχων. Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση κόπτεται δήθεν, να βάλει τάξη, καταργεί τη δυνατότητα ελέγχων, στα επιδόματα και τα προγράμματα.  

Τα ωραία δεν τελειώνουν: Ο Διοικητής θέλει και τρεις υποδιοικητές. Καταργεί τους, προερχόμενους από τους κοινωνικούς εταίρους, αντιπροέδρους του ΟΑΕΔ και διορίζει τρεις υποδιοικητές, βολεύοντας σε τρεις κυβερνητικές θέσεις ισάριθμα κομματικά στελέχη και μειώνοντας τον ρόλο των υπηρεσιακών παραγόντων των ισάριθμων γενικών διευθύνσεων. Οι τρεις αυτοί υποδιοικητές θα συμμετέχουν ως μέλη στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, από το οποίο εντελώς αντιδημοκρατικά και κυνικά απομακρύνουν τους εκλεγμένους εκπρόσωπους των εργαζομένων. Δεν αντέχει ο κ. Διοικητής τη διαφωνία, δεν αντέχει να αμφισβητείται από κανένα. Γι αυτό δημιουργεί ένα ενδεκαμελές ΔΣ, όπου όλοι θα τον χειροκροτούν για τις αυξήσεις που θα καθορίζει στο μισθό του και για τα άλλα εξαιρετικά που προτείνει. Έλλειψη σεβασμού προς του 3.500 εργαζομένους του Οργανισμού. Έλλειψη δημοκρατίας και περίσσευμα εμπάθειας προς τους διαφωνούντες.

Με το άρθρο 14 του  νομοσχεδίου καταργεί τα αποθεματικά των συγχωνευθέντων φορέων και καταργεί την αυτοτέλεια και κλάδων και λογαριασμών, καταργώντας στην ουσία και τη δυνατότητα παρέμβασης στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής, αλλά και σ άλλους τομείς. Με το ίδιο άρθρο δίνει τη δυνατότητα για την ανάθεση συμβάσεων έργου, προμηθειών και υπηρεσιών κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία. Το καταλάβαμε όλοι; Απευθείας αναθέσεις για όλα! Κοινός φαγοπότι!  Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, ξεπουλάμε στο άρθρο 42

Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη κινητοποιήσεων.  Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτό το τερατούργημα, που στρέφεται εναντίον μας και εναντίον της κοινωνίας! Τη Δευτέρα το πρωί ξεκινάμε.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις