Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμάται η μνήμη της Αγίας Φωτεινής ενώ είναι και Ψυχοσάββατο

Τιμάται η μνήμη της Αγίας Φωτεινής ενώ ε...

Γέμισαν οι ναοί της Πάτρας από πιστούς που έφεραν δίσκους με κόλλυβα και λειτουργιές για να μνημονεύσουν οι ιερείς τα ονόματα όσων έχουν φύγει από τη ζωή

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Φωτεινή που καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ, τιμάται από την εκκλησία μας στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και συμπίπτει φέτος με το πρώτο Ψυχοσάββατο.

Ήδη από την Παρασκευή 25/2 το μεσημέρι οι ιεροί ναοί της Πάτρας γέμισαν με πρόσφορα και δισκάκια με κόλλυβα που έφτιαξαν οι νοικοκυρές και έφεραν για να μνημονεύσουν τα ονόματα των αποθανόντων, οι ιερείς των εκκλησιών. Το κλίμα σε όλες τις εκκλησίες ήταν κατανυκτικό και συγκινητικό. Το επόμενο Ψυχοσάββατο θα είναι των Αγίων Θεοδώρων, αμέσως μετά τους Α΄Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στην Πάτρα επίκεντρο του εορτασμού της Αγίας Φωτεινής είναι ο ομώνυμος ναός στην περιοχή των Προσφυγικών όπου την Παρασκευή μετά το τρισάγιο για τις ψυχές που έγινε τις μεσημεριανές ώρες, ακολούθησε μετά τις 17.30 ο πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Το Σάββατο 26/2 το πρωί στο ναό θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει μετά τις 9.30 το πρωί και πάλι η τέλεση τρισάγιων από τους ιερείς για την ανάπαυση των ψυχών.

Στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου θα ψαλεί ιερά παράκληση στην Αγία Φωτεινή.

Τις πρώτες πληροφορίες για την Αγία μεγαλομάρτυρα Φωτεινή την Σαμαρείτιδα τις βρίσκουμε στο Δ΄ κεφάλαιο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου.

Η Σαμαρείτιδα κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και γέμιζε την στάμνα της. Εκεί, μια ημέρα, συνάντησε τον Ιησού Χριστό. Λέγεται πως η Σαμαρείτιδα συνομίλησε με τον Ιησού στο Φρέαρ του Ιακώβ και ο Χριστός φανέρωσε σ' αυτήν όλη τη ζωή της!

Όσοι επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους για προσκύνημα πάντα στο πρόγραμμα τους έχουν να μεταβούν και στο Φρέαρ του Ιακώβ.

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις