Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κώστας Μάρκου: «Η κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων αποτελεί δικαίωμα»

Κώστας Μάρκου: «Η κοινωνική επανένταξη τ...

Ταυτόχρονα είναι και υποχρεώση της Πολιτείας, ανέφερε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικών υποθέσεων

Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Καθηγητής Κώστας Μάρκου, συμμετέχοντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος μίλησε την Πέμπτη 24/2/2022 με θέμα «Η κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων», η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε, αποτελεί δικαίωμα.

«Κατά την άποψή μας οι φυλακισμένοι δεν παύουν να είναι υποκείμενα δικαίου, φορείς δικαιωμάτων. Ένα εξ΄ αυτών είναι η επανένταξη στην κοινωνία, που αποτελεί δικαίωμα του κρατουμένου και ταυτόχρονη υποχρέωση της Πολιτείας, όπως προβλέπουν και οι “Κανόνες του Νέλσον Μαντέλα”», τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικών υποθέσεων ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου.

Ποιες όμως είναι οι δράσεις, τα μέτρα και οι τρόποι, που πρέπει να υποστηριχθούν για να υποβοηθηθεί ο θεμελιώδης αυτός στόχος;

Εμβληματική είναι σαφώς η υποβοήθηση του κρατουμένου για ανεύρεση σταθερής εργασίας, είπε ο κ. Μάρκου. Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της κράτησης, αναγκαία θεωρούμε:  1) τη διατήρηση ομαλής επαφής και επικοινωνίας του κρατουμένου με άτομα του περιβάλλοντός του, της οικογένειάς του. Αυτό, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση τακτικών αδειών, 2) την παροχή δυνατότητας εκπαίδευσης και κατάλληλης επαγγελματικής κατάρτισης, που συμπεριλαμβάνει και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και την πρόσβαση στην πληροφορία, 3) την παροχή συμβουλευτικής μέσα και έξω από τη φυλακή, τις δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης μέσα από τη φυλακή, 4) την εξασφάλιση χώρου διαμονής μετά την αποφυλάκιση, κ.α.

Επ΄ αυτών, ο κ. Μάρκου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι: 1) αναφορικά με το ζήτημα χορήγησης τακτικών αδειών, προσφάτως κατέθεσε Κοινοβουλευτική ερώτηση, καθώς η ζώσα πραγματικότητα, εντός των Καταστημάτων Κράτησης κατέδειξε ότι η χορήγηση αυτών έχει καταστεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ κενό γράμμα, 2) για το ζήτημα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, έχει πολλάκις ασκήσει Κοινοβουλευτικό έλεγχο, με αφορμή τις καταγγελίες εκπαιδευτικών και μαθητών για αποκλεισμό τους από την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ υπενθύμισε ότι σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπήρξε το «κάθε κρατούμενος έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση», 3) ο υπερπληθυσμός των φυλακών υποδαυλίζει το σκοπό της επανένταξης και τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να αρθεί η αναστολή της κοινωφελούς εργασίας, και 4) επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συστάθηκε Ομάδα Εργασίας για τον εντοπισμό των κωλυμάτων επαγγελματικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων, από την οποία εξήχθησαν σημαντικά πορίσματα και προτάσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις