Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ι. Φωτήλας: «Είναι θέμα αξιοπρέπειας ο συνταξιούχος να λαμβάνει άμεσα τη σύνταξη του»

Ι. Φωτήλας: «Είναι θέμα αξιοπρέπειας ο σ...

Είναι θέμα αξιοπρέπειας η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας όταν οι οφειλές του ασφαλισμένου δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ ώστε να μπορεί να εισπράξει τα χρήματα του, ανέφερε

«Προχωράμε σε μια δραστική παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του και την ταχύτητα εξυπηρέτησης του συνόλου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και τις διαμαρτυρίες όλων αυτών των πολιτών που ταλαιπωρούνται καθημερινά καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα τους την ίδια στιγμή που η αξιοπρέπεια τους πλήττεται ανεπανόρθωτα». Αυτά επισήμανε στην Ολομέλεια στη Βουλή για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση και συναφείς διατάξεις» ο  Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι «δεν αποκλείουμε κανέναν από την διαδικασία επιλογής του Γενικού   Διευθυντή ή του Διευθυντή, αντιθέτως δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους, σε επαγγελματίες τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Στην ίδια λογική παρέχουμε επίσης κίνητρα για όσους παράγουν αποτελέσματα..».

Επίσης ανέφερε ότι «προχωρούμε επίσης στην εφαρμογή ενός πιο ευέλικτου και ταχύτερου συστήματος προμηθειών για να πατάξουμε την γραφειοκρατία που εμποδίζει την έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων και για να απαλλάξουμε υπαλλήλους και ασφαλισμένους από την ταλαιπωρία. Και καταλήγουμε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων. Σήμερα μεγάλο ποσοστό της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ παραμένει αναξιοποίητο ενώ ο Οργανισμός αναγκάζεται να νοικιάσει δεκάδες ακίνητα για να στεγάσει τις ανάγκες του.».

Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

Σας ευχαριστώ πολύ κε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το υπό ψήφιση ν/σ συνιστά μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή αποτελεσματικότητας στον πιο προβληματικό ίσως Οργανισμό του Δημοσίου. Σε έναν οργανισμό με πολλές παθογένειες τις οποίες φέρει ήδη από συστάσεως του επί ΣΥΡΙΖΑ από το έτος 2016.

Και αυτό διότι η φύρδην μίγδην ενοποίησή του προκάλεσε περισσότερα προβλήματα παρά έλυσε.

Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου όλα στον ΕΦΚΑ πάνε ρολόι και οι πολίτες είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τη λειτουργεία του. Όχι κυρίες και κύριοι δεν είναι, και αυτό εμείς το αντιλαμβανόμαστε και για τον λόγο αυτό προχωράμε σε μια δραστική παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του και την ταχύτητα εξυπηρέτησης του συνόλου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και τις διαμαρτυρίες όλων αυτών των πολιτών που ταλαιπωρούνται καθημερινά καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν συνταγματικώς κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα τους την ίδια στιγμή που η αξιοπρέπεια τους πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Γιατί είναι θέμα αξιοπρέπειας ο συνταξιούχος να λαμβάνει άμεσα τη σύνταξη του για να είναι σε θέση να βιοποριστεί. Είναι θέμα αξιοπρέπειας η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας όταν οι οφειλές του ασφαλισμένου δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ προκειμένου να μπορεί να εισπράξει τα χρήματα του ή να λάβει μέρος σε έναν δημόσιο διαγωνισμό στον οποίο θεωρείται προαπαιτούμενο.

Στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, της  αρχής της αποτελεσματικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.  Όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ή πιο σωστά όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, με την απονομή των συντάξεων να σπάει ρεκόρ το 2021, και τον ενιαίο αριθμό 1555 να ανταποκρίνεται σε πλήθος αιτημάτων, δυστυχώς δεν φθάνουν. Η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η ενίσχυση του δυναμικού και η αξιοποίηση των παγίων του ΕΦΚΑ είναι μονόδρομος.

Με το παρόν ν/σ επιδιώκουμε την ανατροπή μιας παγιωμένης κατάστασης, ήτοι της ταλαιπωρίας που υφίστανται πάνω από 6,5 εκατ. ασφαλισμένοι άλλοτε εξαιτίας της κωλυσιεργίας και άλλοτε  εξαιτίας της μη εξυπηρέτησής τους.

Και πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Προσελκύοντας στελέχη ικανά και έμπειρα στον χώρο της διοίκησης προκειμένου να δώσουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν. Προσελκύοντας τα με όρους αγοράς. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στραφούμε στον ιδιωτικό τομέα, αυτό θα κάνουμε. Σπεύσατε να κατακρίνετε τη διάταξη για τους διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα ότι δήθεν πλήττει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Ξεχνάτε ότι η πρόσληψη ιδιωτών σε διευθυντικές θέσεις του δημοσίου έγινε πριν από τον ΕΦΚΑ, το 2018 στο Ελληνικό Κτηματολόγιο από την κυβέρνηση του Τσίπρα. Και γιατί ακριβώς πλήττεται η διαφάνεια; Στο ν/σ προβλέπεται ρητώς πως οι προσλήψεις θα γίνονται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες, με δημόσια προκήρυξη και με την σύμπραξη του ΑΣΕΠ.

Άλλωστε ο οποιοσδήποτε υπάλληλος του ΕΦΚΑ ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις δύναται να θέσει υποψηφιότητα και να αναλάβει Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής.

Δεν αποκλείουμε κανέναν από αυτή την διαδικασία, αντιθέτως δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους, σε επαγγελματίες τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Στην ίδια λογική παρέχουμε επίσης κίνητρα για όσους παράγουν αποτελέσματα. Με άλλα λόγια επιβραβεύουμε τους ευσυνείδητους υπαλλήλους με τη μορφή bonus, που στην πράξη σημαίνει υψηλότερες αποδοχές. Ελέγχουμε όμως και αυτούς που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Έτσι συστήνουμε μονάδα εσωτερικών ερευνών ώστε επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία και αδικία. Έως πότε θα εκκρεμούν χιλιάδες καταγγελίες πολιτών σε βάρος υπαλλήλων που μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξεταστεί;

Προχωρούμε επίσης στην εφαρμογή ενός πιο ευέλικτου και ταχύτερου συστήματος προμηθειών. Γιατί το κάνουμε; Για να πατάξουμε την γραφειοκρατία που εμποδίζει την έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων.

Για να απαλλάξουμε υπαλλήλους και ασφαλισμένους από την ταλαιπωρία. Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων οι υπάλληλοι υποφέρουν το καλοκαίρι χωρίς κλιματιστικά ή αναγκάζονται οι ίδιοι να αγοράσουν αναλώσιμα για να κάνουν τη δουλειά τους. Αν εσείς επιλέγετε να τάσσεστε υπέρ της γραφειοκρατίας, εμείς επιλέγουμε την απλοποίηση και την ταχύτητα στην επίλυση των προβλημάτων. Επιτάχυνση σύμφωνη με τις επιταγές του ενωσιακού δικαίου και τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

Και καταλήγουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων.. Και εδώ ακούσαμε το οξύμωρο ότι χαρίζουμε τα ακίνητα σε ιδιώτες όταν στην εταιρεία για τη διαχείρισή τους δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης. Κατά συνέπεια να μην ιδιωτικοποίειται.

Σήμερα μεγάλο ποσοστό της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ παραμένει αναξιοποίητο ενώ ο Οργανισμός αναγκάζεται να νοικιάσει δεκάδες ακίνητα για να στεγάσει τις ανάγκες του.

Κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης προτιμάτε να ρημάζει ένα χαρτοφυλάκιο 400 ακινήτων αξίας πάνω από 1 δις ευρώ; Προτιμάτε έναν ΕΦΚΑ εξαρτώμενο ολοένα και περισσότερο από την κρατική χρηματοδότηση και τις εισφορές των ασφαλισμένων παρά την αξιοποίηση κάθε μέσου που διαθέτει για την αύξηση των εσόδων του;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η υλοποίηση των απαιτήσεων της κοινωνίας για έναν πιο αποτελεσματικό και φιλικό ΕΦΚΑ. Συνιστά σημαντική τομή στον τρόπο λειτουργείας του Οργανισμού και βελτιώνει σημαντικά το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Βελτιώνει τη σχέση του πολίτη με τη διοίκηση, τη σχέση του εφκα με την κοινωνία. Είναι υποχρέωση μας να αλλάξουμε τον ΕΦΚΑ και θα το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις