Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

LIVE- Ουκρανική κρίση: Διάγγελμα Μπάιντεν

LIVE- Ουκρανική κρίση: Διάγγελμα Μπάιντεν

Πούτιν: H Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη αλλά ούτε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Διάγγελμα αναφορικά με τις εν εξελίξει διπλωματικές προσπάθειες στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης και την κατάσταση που επικρατεί επί του εδάφους απευθύνει εντός ολίγου από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Ρωσίας περί μερικής απόσυρσης στρατευμάτων από τα σύνορα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και του «ανοίγματος» που εμφανίζεται να κάνει προς συνέχιση των διαβουλεύσεων.
 
Η διαφαινόμενη σχετική αλλαγή τόνου εκ μέρους του Κρεμλίνου αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, καθώς ουδείς μπορεί καθαρά να «διαβάσει» τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στο σκληρό παιχνίδι πόκερ, στο οποίο έχει σύρει τη Δύση αφότου έθεσε την Ουκρανία υπό στρατιωτική «ομηρία».

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε κατόπιν της συνάντησής του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη Μόσχα ότι η Ρωσία αποφάσισε «να αποσύρει μερικώς στρατεύματα», και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ορισμένες μονάδες που αναπτύχθηκαν κοντά στα ουκρανικά σύνορα επιστρέφουν στους στρατώνες.

Πρόκειται μεν για την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να κινείται προς αποκλιμάκωση, όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο να εκτιμηθεί εάν η απόσυρση για την οποία μιλούν είναι ουσιώδης και ο κίνδυνος εισβολής έχει παρέλθει.

 
Τόσο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και εκ μέρους του ΝΑΤΟ, τονίζεται πως αναμένουν «πραγματική αποκλιμάκωση» επί του πεδίου, καθώς δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί μείωσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα.

Οι επικεφαλής διπλωματίας ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, είχαν σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία ενόσω η Ουάσινγκτον αναμένει τη ρωσική απάντηση επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί το Κρεμλίνο.

Σε «ανοιχτή γραμμή» βρίσκονται ταυτόχρονα ΗΠΑ και Ευρώπη για τις εξελίξεις με νέα επικοινωνία μεταξύ των Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τα δεδομένα γύρω από την ουκρανική κρίση θα τεθούν επί τάπητος και στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος εν όψει της ομιλίας Μπάιντεν ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισημάνει ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στον διπλωματικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο, σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους τους».

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι η καλύτερη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί, όμως είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, αποσαφήνισε μέσω ανάρτησής της στο Twitter πως ο Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να αναφερθεί σε αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την κρίση. «Θα μιλήσει για την κατάσταση επί του εδάφους, τα βήματα που έχουμε λάβει, τις ενέργειες που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, τι διακυβεύεται για τις ΗΠΑ για τον κόσμο και πώς αυτό μπορεί να μας επηρεάσει στη χώρα» ανέφερε.

Πούτιν: H Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη αλλά ούτε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
Η Ρωσία δεν θέλει έναν πόλεμο στην Ευρώπη, δήλωσε νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη Μόσχα, τονίζοντας ότι εξ ου και κατέθεσε προτάσεις προς διαπραγμάτευση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ -στις οποίες τόνισε πως δεν έλαβε «εποικοδομητική απάντηση», ωστόσο παραμένει ανοιχτός σε διάλογο επί συγκεκριμένων πεδίων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε πως η Δύση «πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν» τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, επαναλαμβάνοντας ότι καταστρατηγήθηκαν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν μεταψυχροπολεμικά περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, το οποίο 30 χρόνια αργότερα «έχει βρεθεί ακριβώς στο κατώφλι» της.

Και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλυθεί «τώρα» -παρόλο που σε κάθε περίπτωση η πρώην σοβιετική δημοκρατία απέχει μακράν από την εκκίνηση της όποιας διαδικασίας ένταξης, και η ίδια η Συμμαχία επί της ουσίας υπεραμύνεται εν συνόλω την πολιτική ανοιχτών θυρών και όχι αυτή καθαυτή τη μελλοντική εισδοχή της Ουκρανίας στις δομές της.

Με τη Ρωσία να έχει δώσει ήδη από χθες το «νεύμα» ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις -αν και ταυτόχρονα συντηρεί την απειλή της εισβολής παρόλο που ορισμένες δυνάμεις ενδεχομένως απομακρύνονται από τα σύνορα- ακολούθησε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία των Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν, ενώ σε «ανοιχτή γραμμή» βρίσκονται ταυτόχρονα ΗΠΑ και Ευρώπη για τις εξελίξεις.

«Πρέπει να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό τώρα, στην πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων. Και πραγματικά ελπίζουμε ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη» σημείωσε ο Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτεί η Ρωσία με κεντρικό άξονα να αποκλειστεί κάθε ΝΑΤΟϊκό μέλλον για την Ουκρανία, την οποία ο ίδιος κρατά υπό στρατιωτική «ομηρία».
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη, ο Πούτιν παρέπεμψε σε προγενέστερο σχόλιο του Όλαφ Σολτς ότι η γενιά του δεν μπορεί να διανοηθεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη -όμως σημείωσε ότι η ήπειρος έχει «ζήσει» τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, τον οποίο και κατά τον ίδιον πυροδότησε το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό έθεσε επί τάπητος προτάσεις για την εκκίνηση μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Επ' αυτού επανέλαβε πως δεν έχει δοθεί «εποικοδομητική απάντηση» στις ρωσικές προτάσεις, εντούτοις προσέθεσε πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν θέσει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν βάση συζήτησης.

Η Μόσχα επιμένει σε νομικά δεσμευτική εγγύηση εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Συμμαχίας, καθώς και στην απομάκρυνση συμμαχικών δυνάμεων και υποδομών από την Ανατολική Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα αιτήματα έχουν επισήμως απορριφθεί, εντούτοις οι ΗΠΑ έχουν υποδείξει και «εποικοδομητικά» κατά τον Λαβρόφ πεδία διαπραγμάτευσης, στα οποία περιλαμβάνονται ο έλεγχος των εξοπλισμών και όρια σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Η επίσημη ανταπάντηση του Κρεμλίνου εκκρεμεί.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις