Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πελετίδης: Χωρίς παρελάσεις και το Πατρινό Καρναβάλι του 2022- ΒΙΝΤΕΟ

Πελετίδης: Χωρίς παρελάσεις και το Πατρι...

Τι είπε ο Δήμαρχος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Χωρίς παρελάσεις θα κυλήσει και το Πατρινό Καρναβάλι του 2022 όπως ανέφερε πριν λίγο ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης λόγω του κορωνοϊού και με βάση το πλαίσιο που έχει τεθεί από την πολιτεία λόγω της πανδημίας. " Η πανδημία μας στερεί τη δυνατότητα να έχουμε το Καρναβάλι όπως το θέλαμε. Οι εκδηλώσεις θα είναι πάλι διαφορετικές. Δεν θα γίνουν δηλαδή οι παρελάσεις" είπε χαρακτηριστικά. Kαι πρόσθεσε:

"Με την επιστολή μας μας απάντησαν από την κυβέρνηση όχι με απόλυτο τρόπο, αλλά ουσιαστικά μας έδωσαν την κατεύθυνση" και όπως εκτίμησε "η ζυγαριά γέρνει στο ότι δεν θα γίνουν παρελάσεις".

Ο κ. Πελετίδης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε επίσης πως τη Δευτέρα θα σταλεί στην κυβέρνηση ένας πλήρης κατάλογος με  εκδηλώσεις που έχουν σχεδιαστεί ώστε να λάβουν απαντήσεις για το αν μπορεί ο Δήμος να τις υλοποιήσει. Ως παράδειγμα έφερε τον Χορό του Δημάρχου.

Επίσης απόψε ανάβει ο καρναβαλικός διάκοσμος.

Αναλυτικά: 

Ο Δήμος είναι  καθόλα έτοιμος να πραγματοποιήσει το Πατρινό Καρναβάλι 2022. Μάλιστα την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού. Αλλά για το ποιές εκδηλώσεις θα γίνουν συνολικά και πώς θα γίνουν, αυτό θα το αποφασίσουν η κυβέρνηση και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων την προσεχή Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Ο Δήμος μάλιστα θα στείλει τη Δευτέρα, στην κυβέρνηση, λίστα με τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για το Πατρινό Καρναβάλι 2022, με πλήρεις αναφορές για το σχεδιασμό και τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία από την πανδημία covid-19. Επί αυτών ο Δήμος αναμένει επίσημη απάντηση για το τί τελικά θα επιτρέψει η κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί.

Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-«Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ, Γιώργο Μαγιάκη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου, Ελένη Αλεξοπούλου και  το μέλος της Οργανωτικής Ομάδας του «Κρυμμένου Θησαυρού», Σπύρο Κρότση.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Υπήρξε και υπάρχει και φέτος αγωνία από το Δήμο, τους καρναβαλιστές, τους επαγγελματίες, από όλη την πόλη,  για το τι θα γίνει με το καρναβάλι, γιατί δυστυχώς και φέτος η πανδημία μας στερεί τη δυνατότητα να έχουμε το καρναβάλι όπως το θέλουμε.

Πορευόμαστε και πάλι όπως και πέρυσι και όπως το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού του 2020, δηλαδή χωρίς παρελάσεις.

Κι αν αυτό μας πουν επίσημα από την κυβέρνηση, πρέπει πια να κοιτάζουμε μπροστά και να σχεδιάσουμε το καρναβάλι της επόμενης χρονιάς που, όπως ελπίζουμε, θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.

Εμείς όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο και με την επιστημονική επιτροπή, αλλά παρακολουθούμε και το τί συμβαίνει και με τα άλλα γνωστά καρναβάλια σε άλλες πόλεις του Κόσμου, όπως αυτό της Βενετίας, το οποίο θα προχωρήσει σε ελεγχόμενες εκδηλώσεις γιατί στην Ιταλία δεν μπορούν να παραγνωρίσουν την πανδημία και τα θύματα από αυτή, πόσω μάλλον εμείς στην Ελλάδα, που έχουμε καταγραμμένους πολύ περισσότερους νεκρούς και πολλές δυσκολίες.

Μετά την επιστολή που στείλαμε, μας απάντησαν από την κυβέρνηση και μας έδωσαν την κατεύθυνση για περιορισμένες εκδηλώσεις.

Η πόλη, οι επαγγελματίες της, όλος ο κόσμος που ασχολείται με το καρναβάλι, πρέπει να ξέρουν τι θα ισχύσει. Γι’ αυτό τη Δευτέρα θα στείλουμε ένα πλήρη κατάλογο με τις λεπτομέρειες των εκδηλώσεων που προγραμματίσαμε να γίνουν, με τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας covid-19,  για να πάρουμε από την κυβέρνηση έγκριση.

Εμείς πιστεύουμε ότι αν δεν θα επιτραπούν, όπως όλα δείχνουν, παρελάσεις, θα μπορούσαμε να κάνουμε ο Δήμος, οι επαγγελματίες, οι φορείς, άλλες συλλογικότητες, εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα χοροί, ο χορός του Δημάρχου όπως τον κάνουμε για τα παιδιά με Αναπηρία, μια συναυλία, ή τις εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα στο Νότιο Πάρκο και στην Πλαζ,  με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Την Τετάρτη περιμένουμε επίσημη απάντηση για το αν θα μπορέσουμε να κάνουμε μεγάλες εκδηλώσεις και ποιές.

Εμείς αποδείξαμε και το καλοκαίρι με τις συναυλίες ότι έχουμε την ικανότητα να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις χωρίς να μπει σε κίνδυνο η υγεία κανενός».

Δείτε βίντεο

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ – «Καρναβάλι Πάτρας» παρουσίασε το πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2022 αναφέροντας τα εξής:

««Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε εδώ αυτή τη δύσκολη χρονιά που η πανδημία συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο για να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2022 σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανή τη μεγάλη γιορτή της Πάτρας και δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα διεξόδου και απόδρασης από τις συνθήκες των ημερών και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Είναι γεγονός ότι το Καρναβάλι αποτελεί για την πόλη μας κινητήριο μοχλό σε πολλά επίπεδα και ότι η ματαίωσή του έχει επώδυνες ψυχικές και οικονομικές συνέπειες για τους συμπολίτες μας.

Παρά λοιπόν, τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ασφαλούς και σταθερού προγραμματισμού, την έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος, το ελάχιστο προσωπικό της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, ετοιμάσαμε πλήθος εκδηλώσεων με γνώμονα τον συνδυασμό της ψυχαγωγικής, της σατιρικής, της καλλιτεχνικής και της εκπαιδευτικής διάστασης του κορυφαίου θεσμού.

Πέρυσι λόγω των λοκντάουν και των απανωτών περιοριστικών μέτρων το Πατρινό Καρναβάλι πραγματοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου και των τηλεοπτικών μεταδόσεων. Φέτος συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την εμπειρία αυτή και τις νέες τεχνολογίες (Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» κ.α.), ωστόσο εντάξαμε στο πρόγραμμα πολλές δια ζώσης εκδηλώσεις με κύριο μέλημά μας το Πατρινό Καρναβάλι να ξαναβρεθεί στον φυσικό του χώρο. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με απόλυτη προσήλωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα και σεβασμό στην υγεία των συμμετεχόντων. Ανάμεσά τους και δυο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου (με την υπογραφή του Σωτήρη Ντούβα) και την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού ως λήξη των εκδηλώσεων (Swingin΄ Cats) και για τις οποίες επιλέξαμε τον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, του σπιτιού του Πατρινού Καρναβαλιού όπου θα μπορούμε να εφαρμόσουμε τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα δίνουμε έμφαση στην ενότητα και βασική κατεύθυνση του Καρναβαλιού μας «Τέχνη και Θεάματα» στελεχώνοντάς την με θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών και μαριονέτας, καρναβαλικές-εικαστικές εκθέσεις κλπ. Προχωρήσαμε στο σύμφωνο συνεργασίας με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για την παράσταση «Εκκλησιάζουσες-μια κωμωδία» που κάνει πρεμιέρα αύριο και για θεατρικά δρώμενα που θα εξελίσσονται στην Πάτρα.

Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τον Πολιτιστικό Οργανισμό σε πολλές άλλες εκδηλώσεις (Μπάντα, Δημοτικό Ωδείο) και Καθαρά Δευτέρα. Επίσης συνεχίζουμε το ιστορικό Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού που φτάνει φέτος στα 57 του χρόνια και στο οποίο έχουμε παρά τις δυσκολίες των ημερών, μεγάλη συμμετοχή (54 πληρωμάτων). Πιστεύοντας ότι το Καρναβάλι ανήκει στα παιδιά, το αύριο του Πατρινού Καρναβαλιού, θα πραγματοποιήσουμε 4 Καρναβαλουπόλεις στα Παλαιά Σφαγεία και στην περιφέρεια της πόλης, πάντα με τον απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δίνοντας μεγάλη σημασία στον εκπαιδευτικό ρόλο του Πατρινού Καρναβαλιού συνεχίζουμε τον δεύτερο κύκλο των καρναβαλικών εργαστηρίων. Μετά τον πρώτο κύκλο που παρακολούθησαν πολλά σχολεία, ο δεύτερος κύκλος, λόγω των μέτρων, αφορά φορείς της πόλης. Ενεργοποιούμε για δεύτερη φορά τον θεσμό «Αρμάδες Εφήβων» που εγκαινιάσαμε φέτος δημιουργώντας σημαντικούς πυρήνες καρναβαλικής δημιουργίας. Εκδίδουμε για δεύτερη χρονιά παιδικό comics, αυτή τη φορά ένα έγχρωμο παιδικό comics 32 σελίδων για ηλικίες 6-14 ετών και παράγουμε ταινία animationμε τίτλο«ΣΚΑΕΙ Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ», ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Comics για την «Ανάδειξη του καλύτερου καρναβαλικού Comics Εφήβων 2022 για το Πατρινό Καρναβάλι».

Επίσης την Τσικνοπέμπτη προγραμματίζονται μουσικά δρώμενα από το Δήμο και φορείς.

Εκτός από τις εκδηλώσεις όμως η πόλη δηλώνει Καρναβάλι, κάτι αναγκαίο για όλους μας αυτές τις μέρες. Ο εντυπωσιακός καρναβαλικός διάκοσμος της πλατείας Γεωργίου Α΄ που σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης και τα καρναβαλικά φώτα που θα ανάψουν σήμερα μαζί με τους μπάστακες και τις κατασκευές σε όλη την έκταση της πόλης, που υλοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, θα δώσει τη φετινή εορταστική όψη στις μέρες και νύχτες Καρναβαλιού.

Με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι αυτό θα είναι το τελευταίο διαφορετικό Καρναβάλι, καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να απολαύσουν τις  καρναβαλικές εκδηλώσεις».

Ακολούθως τοποθετήθηκαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Ελένη Αλεξοπούλου η οποία εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό είπε:

«Ο εχθρός μας φέτος, εκτός της πανδημίας, είναι η μείωση του προσωπικού, λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων και λόγω της νόσησης. Παρά τις δυσκολίες φροντίσαμε να τοποθετηθούν μπάστακες σε σημεία της πόλης και νέες συνθέσεις – δημιουργίες. Ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε ελεύθεροι από covid και να έχουμε και περισσότερους εργαζόμενους για να κάνουμε έργο για το καρναβάλι».

Από την πλευρά τους ο Γιώργος Μαγιάκης και ο Σπύρος Κρότσης αναφέρθηκαν στα καινούργια στοιχεία που αναπτύχθηκαν εν μέσω πανδημίας και φέρνουν τους μαθητές της πόλης μέσα στο καρναβάλι με τρόπο δημιουργικό, ενώ αναφέρθηκαν και στο φετινό παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture