Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Κωνσταντίνος Ροδόπουλος: Είμαστε παντού για να είμαστε δίπλα στους νέους

Κωνσταντίνος Ροδόπουλος: Είμαστε παντού ...

Ο πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Με καταγωγή από τα Λουσικά, ο ισχυρότερος παίκτης της ελληνικής ιδιωτικής εκπαίδευσης επιστρέφει στην Αχαΐα και εγκαινιάζει στην Πάτρα το όγδοο campus του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, του μεγαλύτερου Κολλεγίου Πανεπιστημιακών Σπουδών στην Ελλάδα, με ιστορία 40 χρόνων. Ο κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μας μιλά για το νέο του ξεκίνημα και μοιράζεται μαζί μας την πολύτιμη γνώση του από την πολυετή εμπειρία του σε ηγετικό ρόλο στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Είστε ένας άνθρωπος της εκπαίδευσης. Πόσο σημαντική και καθοριστική είναι στη ζωή ενός ανθρώπου; Ποια εκπαιδευτική φιλοσοφία διέπει τον δικό σας οργανισμό;

Ο Albert Einstein έλεγε ότι «Εκπαίδευση δεν είναι η εκμάθηση γεγονότων αλλά η εξάσκηση του μυαλού να σκέφτεται». Πράγματι αυτόν τον ρόλο επιτελεί η εκπαίδευση στη ζωή μας. Είναι η κινητήριος δύναμη του μυαλού μας, η τροφή της σκέψης μας, το μέσο για την προσωπική και κοινωνική μας εξέλιξη και ο τρόπος για να αλλάξουμε τον κόσμο. Στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό μοντέλο που πρωτοπορεί 40 χρόνια τώρα! Στην εκπαιδευτική μας κοινότητα ακούμε τις προσδοκίες των νέων, και λέμε ότι, το μέλλον είναι σήμερα, σχεδιασμένο σε ακαδημαϊκή βάση με σπουδές αριστείας αλλά και διασυνδεμένο με την αγορά και την παραγωγή. Με κουλτούρα και αγωγή, με στρατηγική στόχευση του «καλύτερου», επενδύουμε στη γνώση και την εξειδίκευση, σε ένα ελληνικό όραμα εκπαίδευσης και παιδείας με διεθνείς προδιαγραφές.

Πιστεύοντας εμφατικά και αναδεικνύοντας τα ταλέντα των φοιτητών μας, με ανάπτυξη των δεξιοτήτων, με τους ίδιους να κινούνται, ν’ αλληλεπιδρούν, να μορφώνονται, να ονειρεύονται εξελισσόμενοι σε γόνιμα περιβάλλοντα αξιώσεων και άριστης εκπαιδευτικής δυναμικής. Με υψηλού επιπέδου καθηγητές δίπλα τους, κι επίσης ακαδημαϊκούς που επανήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό για να ενταχθούν στο Κολλέγιό μας, αναστρέφοντας τη δική τους συμμετοχή στο brain drain. Εδώ στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, οι υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις μας, με βιβλιοθήκες χιλιάδων τίτλων, labs και εργαλεία εκμάθησης και δράσης, αποτελούν μια συνειδητή ποιοτική επιλογή και καθιστούν το Μητροπολιτικό Κολλέγιο μία σύγχρονη πλατφόρμα γνώσης, τεχνολογίας αιχμής και επαγγελματικής πρακτικής.

Με πρωτοβουλία στον φοιτητή για να πειραματιστεί, να εμπνευστεί, ν’ ανακαλύψει και να εφαρμόσει κάθε πτυχή του γνωστικού αντικειμένου του, να νιώσει το mentoring, να αποκτήσει άποψη για τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς από σπουδαίες προσωπικότητες του επιχειρηματικού τομέα και διαπρεπείς επιστήμονες από το διεθνές ακαδημαϊκό προσκήνιο.

Τα ιδιωτικά Κολλέγια αποτελούν μια ποιοτική επιλογή σπουδών και σε τι βαθμό αποτελούν πρώτη επιλογή από τους φοιτητές στη χώρα μας;

Η ποιότητα σπουδών σε ένα ιδιωτικό Κολλέγιο διασφαλίζεται από τους αυστηρότερους κριτές, που είναι τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα Πανεπιστήμια αυτά ελέγχουν με ενδελεχή κριτήρια τα Κολλέγια που προσφέρουν τα προγράμματά τους, με στόχο να εξασφαλίσουν ότι το επίπεδο φοίτησης στην Ελλάδα είναι εφάμιλλο του επιπέδου φοίτησης που προσφέρουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια στη χώρα τους. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα ιδιωτικά Κολλέγια τα ίδια εχέγγυα ποιότητας. Για αυτό είναι απαραίτητο κάθε υποψήφιος φοιτητής να ελέγχει προσεκτικά τα διαπιστευτήρια του Κολλεγίου στο οποίο επιλέγει να εγγραφεί, όπως το επίπεδο των συνεργαζόμενων με το Κολλέγιο Πανεπιστημίων και των θέσεων που κατέχουν στις διεθνείς κατατάξεις, τις πιστοποιήσεις του, την επένδυσή του σε εγκαταστάσεις, το εύρος και το επίπεδο των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών, την ερευνητική του δραστηριότητα, τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, τα βραβεία και τις διακρίσεις του. Κάθε χρόνο μεγαλώνει το ποσοστό των φοιτητών μας, που ενώ πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο δημόσιο Πανεπιστήμιο μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων, επιλέγουν να εγγραφούν στη Σχολή της προτίμησής τους σε ένα ιδιωτικό Κολλέγιο. Σε αυτό φυσικά έχει συμβάλλει και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου τα πτυχία των Κολλεγίων, που απονέμονται απευθείας από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αναγνωρίζονται ως επαγγελματικά ισοδύναμα με τα αντίστοιχα των ελληνικών δημοσίων Πανεπιστημίων.

Μιλήστε μας για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και τους λόγους για τους οποίους ξεχωρίζει ως επιλογή για Πανεπιστημιακές Σπουδές.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι μέλος του εκπαιδευτικού Ομίλου ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ–ΑΚΜΗ και αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με διακεκριμένα Διεθνή Πανεπιστήμια από τη Μ. Βρετανία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και προσφέρει περισσότερα από 70 προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών, στο μεγαλύτερο εύρος σύγχρονων επιστημονικών πεδίων με ζήτηση στην αγορά και σε 8 σημεία στη χώρα μας. Διαθέτει ισχυρή διασύνδεση με την αγορά εργασίας, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, οργανισμών, φορέων και κλινικών, που στοχεύει στην επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών του. Οι προσφερόμενες πανεπιστημιακές σπουδές και το ακαδημαϊκό προσωπικό του είναι εφάμιλλα κορυφαίων Πανεπιστήμιων του εξωτερικού. Επίσης, έχει γίνει η μεγαλύτερη στην Ελλάδα επένδυση σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών, με εξειδικευμένα ιδιόκτητα εργαστήρια ανά επιστημονικό πεδίο και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο πρωταγωνιστεί στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και παράλληλα αποτελεί πόλο έλξης διεθνών φοιτητών από 92 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Ξεχωρίζει γιατί είναι το μοναδικό Κολλέγιο μέλος του Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων, Compostella Group of Universities, στη χώρα μας. Επίσης, είναι το μοναδικό Κολλέγιο που έχει συγκροτήσει Ακαδημαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο.

Η σχέση σας με την Πάτρα και η απόφαση να επενδύσετε εδώ το νέο σας βήμα.

Κατάγομαι από τα Λουσικά Αχαΐας και πάντα με έδενε ένας ιδιαίτερος δεσμός με την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Η Πάτρα είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα, ενώ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της ανήκει στις νεανικές ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, μια πόλη ζωντανή, μια πανεπιστημιούπολη με μεγάλη και ενεργή φοιτητική κοινότητα. Επίσης, η γεωγραφική της θέση είναι ανεκτίμητη, καθώς αποτελεί σταυροδρόμι για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Κι αυτό ακριβώς είναι το όραμά μας για το νέο μας campus στην Πάτρα. Να αποτελέσει ένα διεθνές πανεπιστημιακό κέντρο, που θα εξυπηρετεί φοιτητές από όλη τη Δυτική Ελλάδα και την υπόλοιπη Πελοπόννησο και θα τους προσφέρει άμεση πρόσβαση σε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο. Η επέκτασή μας ωστόσο εδράζει και από την ίδια τη φιλοσοφία μας για την πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης, «είμαστε παντού για να είμαστε δίπλα στους νέους», όπως «υπογράφεται» στο κεντρικό μας σύνθημα.

Τι θα συστήνατε να κάνει σήμερα ένας νέος για την επαγγελματική του αποκατάσταση αν σας ζητούσε τη συμβουλή σας;

Η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων είναι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση. Όλες οι έρευνες για την απορρόφηση από την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό ανεργίας μειώνεται όσο αυξάνεται το επίπεδο σπουδών. Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που θα συμβούλευα να κάνει ένας νέος είναι να επιλέξει μία Σχολή με κριτήριο τις προτιμήσεις του και τη ζήτηση του επιστημονικού πεδίου από την αγορά και να προχωρήσει τις σπουδές του σε όσο υψηλότερο επίπεδο μπορεί. Επίσης, είναι χρήσιμο οι νέοι να επιλέγουν σπουδές που θα τους δώσουν διεθνείς επαγγελματικές προοπτικές, ακόμη και εάν επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Η κατοχή ενός διεθνή τίτλου σπουδών από ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εγχώρια αγορά εργασίας και ταυτόχρονα, δίνει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά εργασίας, συνεπώς προσφέρει περισσότερες επαγγελματικές επιλογές. Τέλος, είναι απαραίτητο οι σπουδές να συνοδεύονται από επαγγελματική εμπειρία. Όσο νωρίτερα μπει κάποιος στην αγορά εργασίας, τόσο πιο εύκολο είναι να παραμείνει σε αυτήν και να εξελιχθεί επαγγελματικά. Για αυτό το λόγο, οι νέοι θα πρέπει, όταν επιλέγουν το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσουν, να συμπεριλαμβάνουν στα κριτήρια αξιολόγησής τους τη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας και τις ευκαιρίες που προσφέρει για πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών και ευρύτερα για διεκδίκηση θέσεων εργασίας.

Με γνώμονα αυτή τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την επαγγελματική αποκατάσταση, έχουμε δημιουργήσει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο το DevelopingU, έναν ετήσιο θεσμό ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων των φοιτητών και αποφοίτων μας και δικτύωσής τους με την αγορά εργασίας. Ο θεσμός υλοποιείται κάθε χρόνο στα campuses μας σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει ημέρες καριέρας, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες από διακεκριμένους ομιλητές της αγοράς εργασίας, προγράμματα πρακτικής και κλινικής άσκησης, καθοδήγηση και συμβουλευτική καριέρας, εκπαιδευτικές επισκέψεις και field trips.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, με τη σύζυ...

Ο κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, με τη σύζυγό του Καλλιόπη Ροδοπούλου - Διευθύνουσα Σύμβουλο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και τους γιους τους Ανδρέα, Βαγγέλη και Ρωμανό Ροδόπουλο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά