Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συναγερμός για την Ουκρανία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η Ρωσία στέλνει πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Συναγερμός για την Ουκρανία σε ΗΠΑ και Ε...

Πολεμικές ιαχές

Με ένα θερμό σκηνικό απειλών και προειδοποιήσεων να στήνεται πάνω από την Ουκρανία, τις τελευταίες ώρες ήρθαν στην επιφάνεια πληροφορίες από ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες έξι ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στη Μεσόγειο και πιθανώς κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα. Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού Βόρειου Στόλου φέρεται να εντοπίστηκαν από περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του ισπανικού ναυτικού να εισέρχονται στην κεντρική Μεσόγειο νωρίς τη Δευτέρα μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ.


Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρει ότι τα πλοία έχουν δυνατότητα μεταφοράς 60 αρμάτων μάχης και περισσότερων από 1.500 στρατιωτών, και στην παρούσα φάση κινούνται στο Κανάλι της Σικελίας. Κατά την ίδια πηγή, ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη παρακολουθούν τα έξι πλοία που αναχώρησαν από τη Βαλτική, και κινούνται κοντά στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Truman».

Στο μεταξύ, η πρώτη «μάχη» δόθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ρωσίας αντάλλαξαν «πυρά». Ειδικότερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι θέλει να αναπτύξει «έως τις αρχές Φεβρουαρίου περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, κοντά στην Ουκρανία. «Διαθέτουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία προτίθεται να αυξήσει την παρουσία της σε περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «έως τις αρχές Φεβρουαρίου», είπε η Γκρίνφιλντ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι δυτικές χώρες, στις προσπάθειές τους να πείσουν τους πάντες ότι η Ρωσία τάχα ετοιμάζεται ήδη στο προσεχές διάστημα να εισβάλλει στην Ουκρανία και ότι απομένουν μερικές εβδομάδες αν όχι μέρες, δεν παρουσιάζουν καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους, δήλωσε σήμερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 
Σύμφωνα με τον Νεμπένζια, οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις δηλώσεις τους, λες και απευθύνουν έκκληση για πόλεμο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι θέλουν να κάνουν τις εικασίες τους πραγματικότητα. Ο Νεμπένζια είπε ότι η Ρωσία δεν διανοείται το ενδεχόμενο της εισβολής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό μπορώ να το αποκλείσω». Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προκλήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, όπως και ότι η κρίση της Ουκρανίας είναι μια καθαρά εσωτερική κρίση, με την οποία η Ρωσία «δεν έχει απολύτως καμία σχέση».

Αφήνουν και χώρο στη διπλωματία
Παράλληλα, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη ρωσο-ουκρανική κρίση επιχειρούν να δώσουν χώρο και στη διπλωματία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ταχείες και σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία. Όμως άφησε, επίσης, ανοικτή την οδό της διπλωματίας, υπονοώντας το ενδεχόμενο διαλόγου.

«Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει», αναφέρει ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. «Εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες», τονίστηκε.

Επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις ημέρες, μεσούσης της ουκρανικής κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Η ανταλλαγή απόψεων συνεχίστηκε για την κατάσταση σε σχέση με την Ουκρανία και τα θέματα που συνδέονται με την παροχή στη Ρωσία εγγυήσεων ασφαλείας μακροπρόθεσμων και νομικά κατοχυρωμένων», δήλωσε η ρωσική προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Την ίδια ώρα το Ελιζέ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την πρόοδο στις συνομιλίες για την κατάσταση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας. Πρόσθεσε ότι οι δύο πρόεδροι επιθυμούν να συνεχιστεί ο διάλογος με σκοπό την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ σε σχέση με την κατάσταση στο Ντονμπάς. Στο σχήμα της Νορμανδίας μετέχουν οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με σκοπό να βοηθήσουν στον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των φιλορώσων αυτομιστών.

Κυρώσεις από την Ευρώπη
Την ίδια ώρα, το Κογκρέσο ετοιμάζει βαριές οικονομικές κυρώσεις, όπως και οι Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση νέας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, θα υπάρχουν σοβαρές πολιτικές συνέπειες και τεράστιο οικονομικό κόστος για τον επιτιθέμενο». Επίσης, η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει τη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες που ανήκουν στο στενό κύκλο του Πούτιν. «Οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία πέρα από την περιοχή που η Ρωσία ήδη κατέλαβε το 2014, θα είναι μια απόλυτη καταστροφή για όλο τον κόσμο. Και θα είναι καταστροφική και για τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Μήνυμα Δένδια και επικοινωνία με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ
Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα είναι δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας και θα τις στηρίξει, εξέπεμψε με δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών σε Μαριούπολη και Σαρτανά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μαριούπολη, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να ενισχύσω με την παρουσία μου, κατ' εντολήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται εδώ. Μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως δήλωσε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και στους εκπροσώπους της ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα τους και θα τους στηρίξει. Σε ανάλογο πνεύμα, μέσω Twitter, διαμήνυσε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα είναι δίπλα σας και θα στηρίξει την υπέρ των 2.000 ετών παρουσία Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. «Είχα, επίσης, την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα τηλεφωνικά με τον φίλο μου, τον ομόλογό μου, υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο επανέλαβα την σταθερή ελληνική θέση. Η Ελλάδα, για λόγους αρχής, είναι πάντοτε υποστηρίκτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε. Περαιτέρω, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν θα συνεχιστεί, ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ηρεμία και αποκλιμάκωση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις