Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Άγγελος Τσιγκρής: “4.500 βιασμοί κάθε χρόνο στην Ελλάδα και μόνο 10 καταδίκες…”

 Άγγελος Τσιγκρής: “4.500 βιασμοί κάθε χ...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, με την οποία ζητάει την αλλαγή των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα βιασμού και σεξουαλικής βίας.

 


Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή: 

 


"Ο βιασμός είναι το μοναδικό έγκλημα βίας που το θύμα στιγματίζεται περισσότερο από το δράστη. Η κοινωνική απόρριψη που βιώνει το θύμα με τόσο έντονο τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος σιωπής και απροθυμίας για καταγγελία. 

 


Έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί, από τους οποίους μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, μόνο 47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικασθούν, μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά μόνο σε λιγότερους από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη, δηλαδή στερητική της ελευθερία ποινή άνω των 5 ετών (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Βιασμός: Το αθέατο έγκλημα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996). 

 


Οι πλατιά διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την παθητικότητα και την προκλητικότητα της γυναίκας και τη σεξουαλική παρορμητικότητα και επιθετικότητα του άνδρα, έχουν οδηγήσει στο παράδοξο φαινόμενο της ενοχοποίησης των θυμάτων βιασμού, τόσο από τα άτομα του ευρύτερου κοινού, όσο και από τους φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος. 

 


Το όλο κλίμα της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζονται τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, τους δημιουργεί συναισθήματα αυτο-ενοχοποίησης. 

 


Έξι (6) στα δέκα (10) θύματα βιώνουν συναισθήματα ενοχής για την επίθεση που δέχθηκαν. Το παραπάνω αποτέλεσμα -αν συνδυαστεί με το 35% των θυμάτων που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει το βιασμό τους αν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων αυτο-ενοχοποιούνται (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Τα Σεξουαλικά Εγκλήματα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 2000). 

 


Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να ανατεθεί η προανάκριση των εγκλημάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, αποκλειστικά σε γυναίκες αστυνομικούς, ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών και των αστυνομικών στο πλαίσιο της Αστυνομικής Ακαδημίας". 

 


Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου: α) να ανατεθεί η προανάκριση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας αποκλειστικά σε γυναίκες αστυνομικούς, β) να παρέχεται ειδική εκπαίδευση, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση στους  δικαστικούς λειτουργούς, στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών και γ) να παρέχεται ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών, στο πλαίσιο της Αστυνομικής Ακαδημίας._

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις