Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πού καταλήγουν οι ελιές του Δήμου- «Καμία δεν πάει χαμένη»

Πάτρα: Πού καταλήγουν οι ελιές του Δήμου...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Σε όλη την επικράτεια αρμοδιότητας του Δήμου, υπάρχουν περίπου 1.200 ρίζες» λέει στο thebest.gr. ο Δημήτρης Πελεκούδας, Πρόεδρος της ∆ημοτικής Επιτροπής για το μάζεμα της ελιάς.  

Αρκετές είναι οι ρίζες με ελιές που διαθέτει ο Δήμος Πατρέων και υπάρχουν σε χωράφια πλατείες, ακόμα και σε σχολεία. Τα τελευταία χρόνια πως γίνεται μία προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιούνται στο έπακρο. Μάλιστα τη διαδικασία του μαζέματος των ελιών που βρίσκονται μέσα στα προαύλια σχολείων παρακολουθούν και οι ίδιοι οι μαθητές  που με ενθουσιασμό μαθαίνουν μέσα από μία βιωματική δράση.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr o κ. Δημήτρης Πελεκούδας, Πρόεδρος της ∆ημοτικής Επιτροπής για το μάζεμα της ελιάς, «από το 2014 ξεκινήσαμε επαφές με διευθυντές σχολείων που έχουν μέσα στο προαύλιό τους, ελιές. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έρχονται επίσκεψη προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία του μαζέματος της ελιάς και παιδιά από άλλα σχολεία. Γίνεται λοιπόν μία δράση βιωματικού χαρακτήρα. Είμαστε σε διαδικασία καταγραφής  των σχολείων που διαθέτουν ελιές και υπολογίζεται ότι είναι περίπου 20. Υπάρχει ενθουσιασμός από την πλευρά των παιδιών. Μας δυσκολεύει όμως ο κορωνοϊός καθώς υπάρχει προβληματισμός εξαιτίας του. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα θέλαμε η διαδικασία να συνδυαστεί με μία γιορτή όπου θα υπάρχουν φέτες ψωμί με λάδι και ελιά».

Όπως αναφέρει ο κ. Πελεκούδας, «γενικότερα στο Δήμο Πατρέων, σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν περίπου 1.200 ρίζες. Το νούμερο δεν είναι ακριβές, το καταγράφουμε, δεν είχε γίνει ξανά στο παρελθόν καταγραφή.

Το 50% το παίρνει αυτός που τις μαζεύει με την εποπτεία του πρασίνου και το υπόλοιπο 50% το παίρνει ο Κοινωνικός Οργανισμός. Ο Δήμος έχει παραχωρήσει τη διαχείριση των χωραφιών που έχουν ελιές στον ΚΟΔΗΠ. Παλιότερα οι ελιές μαζεύονταν με διαγωνισμό και δινόταν έτσι σε εθελοντές, οικογένειες με οικονομικά προβλήματα  και ανέργους η δυνατότητα να μαζέψουν ελιές. Από το 2018 και το 2019 δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή με αποτέλεσμα να μην μαζεύονται οι ελιές. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε προκήρυξη και μέσα από διαγωνισμό και ένας γεωπόνος έχει αναλάβει τη συγκομιδή για τρία χρόνια. Το 2020 ο Δήμος και ο Κοινωνικός Οργανισμός έφτασε να πάρει 1.482 κιλά λάδι. Φέτος έχουμε λιγότερο, σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα». 

«Καμία ελιά δεν πάει χαμένη αφού γίνονται και αρκετές μεταφυτεύσεις. Για παράδειγμα όταν χρειάστηκες να αφαιρεθούν ελιές από το κοιμητήριο του Αγίου Μηνά, μεταφέρθηκαν και μεταφυτεύθηκαν στο νότιο πάρκο» λέει ο κ. Πελεκούδας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις