Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κινδυνεύει να χαθεί το έργο για την ανάπλαση της κάτω πόλης; Το χρονικό της υπόθεσης και η πρόταση του Βασίλη Αϊβαλή 

Πάτρα: Κινδυνεύει να χαθεί το έργο για τ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει ο αντιδήμαρχος Aρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, Χρήστος Κορδάς

Έξι μήνες καθυστέρησης θα μετρήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν δεν υπάρξει νέο απρόοπτο το έργο ανάπλασης της κάτω πόλης, στην Πάτρα. Να θυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον Δήμο Πατρέων η Κοινοπραξία που θα αναλάμβανε το έργο δήλωσε  ότι το εγκαταλείπει με επιχείρημα τη μεγάλη μεταβολή των τιμών των υλικών σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της προσφοράς. Την ίδια ώρα εγκρίθηκαν 11 εκατομμύρια για την ανάπλαση των Προσφυγικών ενώ δε φαίνεται να  υπάρχει κίνδυνος για αναστολή άλλων έργων λόγω αποχώρησης εργολάβου εξαιτίας των αυξημένων τιμών στα υλικά.

Πάτρα: Στον "αέρα" η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της κάτω πόλης- Η κοινοπραξία εγκατέλειψε το έργο

Όπως εξηγεί στο thebest.gr ο αντιδήμαρχος Aρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, Χρήστος Κορδάς «γι αυτό το μεγάλο έργο των 11.800.000 ευρώ, ήμασταν στο σημείο όπου περιμέναμε να υπογράψουμε τη σύμβαση. Ο εργολάβος είπε, πριν υπογράψουμε, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω της αύξησης των τιμών στα υλικά. Νομικά είχε το δικαίωμα να το κάνει αυτό. Πλέον το έργο πάει πίσω και θα καθυστερήσει, έξι μήνες».

Όπως εξηγεί, «αν όλα πάνε καλά, σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και πάλι η διαδικασία. Βλέπουμε ότι για ένα έργο για το οποίο μπορεί να παλεύουμε χρόνια, φτάνουμε στη δημοπράτησή του, προχωράει και τελικά πάλι αναστέλλεται γιατί οι εταιρίες δεν έχουν επαρκή κερδοφορία από το έργο εξαιτίας παραγόντων που δεν εξαρτώνται από το Δήμο.

Η αύξηση στις τιμές των υλικών δεν έχει να κάνει με το Δήμο. Αναστέλλεται η πρόοδος μίας πόλης γιατί κάποιος δεν κερδίζει επαρκώς και αυτό είναι κάτι που υπερβαίνει το Δήμο ή την Περιφέρεια. Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, ωστόσο προ το παρόν δεν φαίνεται να κινδυνεύει κάποιο άλλο έργο της Πάτρας  ενώ  μας εγκρίθηκε και το ποσό για την ανάπλαση προσφυγικών που φτάνει τα 11 εκατομμύρια και υπολογίζω μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε εργολάβο».

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΤΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, κάνει τη δική του πρόταση προκειμένου να μην χρειαστεί να γίνει ξανά προκήρυξη του διαγωνισμού καθώς κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου. 

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Αϊβαλής, «Το έργο ανάπλασης της κάτω πόλης, προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Οι υποψήφιοι ήταν τρείς και οι προσφορές τους είχαν εννιάμηνη ισχύ. Άρα το καλοκαίρι του 2021 έληγαν. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, ορθώς, κάλεσαν τους τρεις αναδόχους να ανανεώσουν την ισχύ των προσφορών που είχαν καταθέσει. Ο πρώτος υποψήφιος ανάδοχος με τη μεγαλύτερη έκπτωση, μετά τη μεγάλη αύξηση που είχαν τα υλικά στην αγορά, δεν ανανέωσε την ισχύ της προσφοράς του και το ίδιο έκανε και ο τρίτος. Ο μόνος που ανανέωσε την ισχύ της προσφοράς του για τέσσερις μήνες, όπως ζητήθηκε, ήταν ο δεύτερος και επομένως ήταν και ο μόνος που συνέχισε να διεκδικεί το έργο.

Έτσι φτάσαμε στο Δεκέμβρη του 2021 που όμως και πάλι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κατακύρωσης του έργου στον ανάδοχο και δεν είχε λάβει χώρα η υπογραφή της σύμβασης, και τότε όπως όφειλαν εκ νέου οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ζήτησαν και πάλι την ανανέωση της ισχύος της προσφοράς του εναπομείναντος αναδόχου. Όμως με συνεχή την αύξηση των τιμών των υλικών αλλά και με το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αξιόλογη μεταβολή για τα υλικά ανάπλασης των συντελεστών αναθεώρησης προφανώς ο ανάδοχος έκρινε ότι δεν τον συμφέρει και δεν ανανέωσε την προσφορά που είχε καταθέσει κατά την υποβολή του.

Συνεπώς ο διαγωνισμός κρίνεται άγονος. Εδώ όμως θα πρέπει να αναφερθούν κάποια σημαντικά στοιχεία. Με δεδομένο ότι το έργο αφού είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέχρι τις 31/12/2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχοντας υπόψη αυτό το δεδομένο αν μπούμε σε διαδικασία επαναδημοπράτησής του το έργο της Ανάπλασης του Κέντρου της πόλης της Πάτρας φαίνεται να πηγαίνει στις καλένδες, πολλώ δε μάλλον όταν το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του είναι 24 μήνες.

Έτσι η πρότασή μου είναι να εφαρμοστεί η αντίστοιχη νομοθετική διάταξη του άρθρου 32Γ του ν.4412/2016 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει που προβλέπει τέτοιες ειδικές περιπτώσεις. Επομένως με βάση την διάταξη αυτή να κληθούν και οι τρείς ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι ανάδοχοι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα της τάξεως του ενός με δύο μήνες να έχει βρεθεί ο ανάδοχος ο οποίος και να υλοποιήσει το έργο. Έτσι με τον τρόπο αυτό θα σώσουμε την υλοποίηση του έργου, θα πραγματοποιηθεί η ανάπλαση του κέντρου της πόλης μας, της Πάτρας, και δεν θα χαθούν και τα χρήματα για την περιοχή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις